Bir kez GAK dersen!

Haberin Devamı

“Bir Ezop masalıdır. Karga açmış ve yüzüne bakan yokmuş.

Güvercinler öyle mi? Her yerde ağırlanıyorlar, her yerde yemleniyorlar.

Karganın canına tak etmiş, ‘Yahu bunların benden farkı yok, ben de onlar gibi AK’lar sürünüp beyaz olurum, ben de onlar gibi gözlerime 28 Şubat sürmesi çekerim, ben de onlar gibi süzgün süzgün bakarım, ziyafet dolu kafeslere girerim’ demiş.

Karga AK’lar sürünmüş, gözlerine gümüşi sürmeler çekmiş, artık dünyada ne belalar olursa olsun ne gam, onlar gibi süzgün süzgün bakmaya başlayıp güvercinler arasına katılmış. Oh yediğin önünde, yemediğin arkanda... Hatta güvercinler, ‘Bu kardeş hepimizden güzel, en güzel o yiyor” deyip başına sorguç bile takmışlar...

Karga, güvercin rengine girip benzemiş zenginlere ama bir gün unutup GAK demiş.

Güvercinler GAK sesini duyunca uyanmış; ‘Senin gibi soysuzun ne işi var aramızda?’ deyip kargayı kafesten atmışlar.

On binlerce yılın masallarını, gerçek hikayeler gibi medyamızda izliyoruz. On yıl önce AK’lar sürünüp beslenmekten tavuk gibi irileşmiş yandaş güvercinlerin arasına katılanlar, bazen kendilerini unutup GAK dedikçe ‘uğursuz kargalar’ gibi kovuluyorlar.”

***


Hemen belirtmeliyim; daha önce Modern Çağın Canileri, Aşk Coğrafyasında Konuşmalar, Nöbetçi Yazılar, Opus 61 ve İşgal Günleri isimli kitaplarını okuduğum Nihat Genç bu satırları yazdığında Ahmet Altan ile Yasemin Çongar henüz görevlerinden istifa etmemişti ama onların yönettiği Taraf, “Gak” demeye başlamıştı!

***


Nihat Genç’in yazı biçemi de konuşması gibi oldukça farklı...

İçinden geldiği gibi yazıyor, kurallara, sınırlara fazla aldırmıyor!

Ve kim bilir; belki de bu yüzden çok seviliyor...

Genç, bu kitabında da günlük yazı yazamamanın acısını çıkarıyor ve güncel olayları akıl ve duygu süzgecinden geçiriyor.

Yasağa karşın 29 Ekim’de Birinci Meclis’in önüne koşan milyonları, 12 Eylül’ün yargılanması masalına inanan “alık keçiler”i, Aslanlı Yol’da düşündüklerini, cahil tarihçileri, İslamcı basının Suriye konusundaki tavrını... İktidarın kendisine göre yanlışlarını, cemaatin sinsiliğini, sömürgecilerin planlarını bıkmadan usanmadan anlatıyor.

Tam 29 ayrı makalede, Türkiye’nin ve dünyanın altından girip üstünden çıkıyor.

Eğer onun kaleminden siyasi analiz yazıları okumayı özlediyseniz; bu açlığınızı doya doya bastırabileceğiniz bir çalışma, Aslanlı Yol’a Doğru...

Ama sadece Nihat Genç’i sevenler değil; sevmeyenler okumalı bu kitabı...

Çünkü kulakları hayli çınlatılıyor!

ASLANLI YOL’A DOĞRU ****

Türü: Güncel yazılar

Yazan: Nihat Genç

Yayınevi: Kırmızı Kedi Yayınevi

Baskı tarihi: Kasım 2012

Sayfa sayısı: 238

Fiyatı: 15 lira

İnternet fiyatı: D&R’da 10.99 lira, İdefix’te 9.75 lira.

Kişisel not: Yazarla tanışmıyoruz. Bu arada bazı okurlar gönderdikleri mesajlarda, “Bu kitapların size hediye gelip gelmediğini de yazsanıza” diyor. Bugünden sonra yazacağım: Bu kitabı parasını vererek satın aldım.

*****


Yılın gol başbakanı!

Dünyaca ünlü kara mizahçımız Aziz Nesin’in her biri farklı yerlerde yayınlanmış “futbol ve güreş yazıları” ilk kez bu kitapta bir araya getirilmiş ve ortaya yine muhteşem bir Aziz Nesin kitabı çıkmış...

Aziz Nesin’in yazarlığı hakkında söz etmek bana düşmeyeceğine göre, kitaptan çok beğendiğim bir bölümü aktarmakla yetineyim:

“Memleketimiz on yedi yıldan beri büyük bir hızla demokrasiye doğru ilerlerken, yalnız ticarette ve siyasette değil, her alanda demokrasiye yönelmemiz bir zorunluluktur. Spor işlerimiz ise hâlâ antidemokratik ve anayasaya aykırıdır. Bir örnek verelim:

Her yıl en çok gol atan futbolcuya ‘gol kralı’ adı veriliyor ki bu hem demokrasiye hem anayasaya aykırıdır. Artık zamanımızda krallık ve derebeylik kurumları yoktur ve bunlar tarihe karışmıştır. Durum böyleyken ‘gol kralı’ terimi de yanlıştır. Eğer gerçekten demokratik bir ülkedeysek ‘yılın gol cumhurbaşkanı’ ya da ‘yılın gol başbakanı’ demeliyiz. Mantık da bunu gerektirir. Çünkü bilindiği gibi kral oturunca kalkmaz ve krallık babadan oğla kalıyorsa da gol başbakanı her yıl seçilmektedir.”

SPORCU MİLLETİZ VESSELAM ****

Türü: Spor mizahı

Yazarı: Aziz Nesin

Yayına hazırlayan: Esin Pervane, Salih Bora

Karikatürler: Nehar Tüblek, Yalçın Çetin

Yayınevi: Nesin Yayınevi

Baskı tarihi: Temmuz 2012

Sayfa sayısı: 208

Fiyatı: 15 lira

Kişisel not: Kitabı bizzat

Aziz Nesin’in oğlu Ali Nesin’in kendisinden “satın” aldım ve imzalattırdım. Bu kitaptan elde edilecek gelir de Aziz Nesin’in tüm kitaplarının geliri gibi Nesin Vakfı’na gidiyor ve yoksul çocukların çağdaş eğitim almalarında kullanılıyor. Kapakta Aziz Nesin’in 30 Haziran 1937’de Ankara Harp Okulu’nda çekilmiş bir fotoğrafı var ki; büyük ustayı o halde gördüğünüzü hiç sanmıyorum!

DİĞER YENİ YAZILAR