Gazete Vatan Logo

MÜSİAD akıl verdi

AK Parti'nin Acil Eylem Planı'nı yetersiz bulan MÜSİAD, 58'inci hükümete tavsiyelerde bulundu. Piyasalarda canlanma için sıkı para politikasında gevşeme isteyen MÜSİAD, "Enflasyon, Türkiye'nin birinci öncelikli meselesi değildir" dedi

AKP'nin tek başına iktidar olmasıyla gündemde öne çıkan MÜSİAD, piyasalarda canlanma sağlamak için sıkı para politikasında "biraz gevşeme" nin büyük sıkıntılar yaratmayacağını savundu ve "Enflasyon Türkiye'nin birinci öncelikli meselesi değildir" dedi. Ekonomide acil eylem planı konulu basın toplantısı düzenleyen MÜSİAD, hükümetin değerlendirmeye alması gereken 35': öncelikli olmak üzere 73 maddeli taleplerini açıkladı. MÜSÎAD'ın hazırladığı taleplerin içinde enflasyonu doğrudan hedef alan bir maddenin olmaması dikkat çekti. MÜSİAD Genel Başkanı Ali Bayramoğlu, sunuş konuşmasında sıkı para politikasını gevşetmeye yönelik olarak daha çok emisyon ve Merkez Bankası'nın Hazine'ye kısa vadeli avans kullandırılmasını öngören talepleri dile getirdi.
Bayramoğlu, "Enflasyon Türkiye'nin birinci öncelikli meseles değildir. Sıkı para politikası ile dünyada başarıya ulaşmış ekonomi yok. Türkiye'de uygulanmakta olan sıkı para politikalarıyla ticaret ve ekonomi durma noktasına geldi. Enflasyonla mücadelede geçici dönemlerde yüzde 8-10 sapmalar olabilir. Bunun da ciddi sorunlar, büyük sıkıntılar yaratmayacağını düşünüyoruz" dedi. Bayramoğlu, Türkiye'de enflasyonu kamu açıklarının beslediğine işaret ederek, bunun halledilmesiyle enflasyonun inebileceğine dikkat çekti.

Öncelik 3 Y'de olmalı
Ali Bayramoğlu, hükümetin ilk etapta 3-Y olarak adlandırdığı yoksulluk-yolsuzluk ve yasaklarla mücadele konuşa el atması gerektiğini açıkladı. Uluslararası Para Fonu (IMF) yetkililerinin ve bürokrasinin etkisinin sınırlandırılması gerektiğini kaydeden Bayramoğlu, IMF ile sürdürülen programda reel sektör ve sosyal politikaları gözeten iyileştirmelerin IMF ile müzakere edilerek kabul ettirilmesini istedi.
Bayramoğlu, "Açıkladığınız acil eylem programının IMF ile çatışmas söz konusu değil mi? IMF'yi ikna etmek zor olmaz mı?" sorusuna da şu cevabı verdi: "IMF ikna edilebilir Türkiye'nin dış borcunda IMF'nin payı 20 milyar dolar. 2003 yılında IMF'ye ciddi bir ödememiz yok. Ağır ödemeler 2004 ve 2005 yılında. IMF'de programın tekrar masaya yatırılmasına sıcak bakıyor zaten."

Liradan 6 sıfır ivedilikle atılmalı
Ali Bayramoğlu, Türk Lirası'mn dünyadaki en değersiz para olması durumunun sona erdirilmesi için de TEden 6 sıfır atılmasını önerdi.
Bayramoğlu Mali Milad'ın kaldırılmasıyla ilgili olarak da şunlar söyledi: "l Ocak 2003'de yürürlüğe girmesi öngörülen ekonomide ve kaynak akışında belirsizlik oluşturan Mali Milat uygulaması acilen ertelenmeli. Mali Milat stok affını d; içeren geniş kapsamlı bir vergi reformu ile birlikte değerlendirilmelidir."

BIS'a göre dışarıda 20 milyar $ var
Uluslararası Ödemeler Bankası'na (Bank of International Settlements) müraacat ederek Türk vatandaşları ve Türkiye'de yerleşik olan insanların bu kuruma bağlı bankalardaki mevduat toplamını sorduklarını belirten Bayramoğlu, aldıkları cevap ile ilgili de şu açıklamayı yaptı:
"2002 yılı birinci çeyrek itibariyle bu kuruma bağlı ve Türkler'e ait mevduat toplamının yaklaşık 20 milyar dolar olduğu yanıtını aldık. 1996'nın 2. çeyreğinde 25.7 milyar dolar olan bu rakamın, 1997 1. çeyrek sonunda Refah Yol hükümetinin çeşitli uygulamalarıyla 17.5 milyar dolara düştüğünü, 1997 sonu itibariyle nereden buldun yasasının gündeme gelmesiyle 22.8 milyar dolara çıktığını gördük"
Bayramoğlu, off-shore'la birlikte yurtdışındaki tutarın en az 40 milyar doları bulabileceğini bildirdi. Ali Bayramoğlu, "Türk vatandaşlarının yurtdışındaki nakit varlıklarının ve tasarruflarının ülkeye yeniden kazandırılması gayesiyle Hazine garantisi verilerek proje bazında menkul kıymet ihracı için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. Uygun projelerle her yıl 5-10 milyar Euro Türkiye'ye para girer" dedi.

5 milyon dolara herkes hapis yatar
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu bünyesindeki alacakların tahsilinin hızlandırılmasını da talep ettiklerini belirten Bayramoğlu "25 milyar dolara ulaşan banka hortumuna müsaade eden zihniyet ve siyasi etkinin de masaya yatırılması gerekiyor. Geceliği 5 milyon dolara herkes hapiste yatar" dedi.

Gecelik faize son verilmeli
Karşılıksız çek kullanımının önüne geçmek yasal düzenleme yapılmasının önemini vurgulayan Bayramoğlu, şunları söyledi: Suistimalleri engellemek ve likidite sirkülasyonunu uzun vadeye yayarak ticari ödemelere canlılık getirmek amacıyla bankalararası piyasa hariç, uygulanmakta olan kısa vadeli günlük ve haftalık repo uygulamalarına kesin son verilmeli ve asgari süre l aya çıkarılmalıdır.
Bayramoğlu, enflasyon muhasebesine geçilmesini, kayıtlı ekonomiyi teşvik etmek amacıyla KDV oranının yüzde 10 seviyesine çekilmesini de önerdi.
Bayramoğlu, vadesi iki yıla kadar olan devlet iç borçlanma senetlerinin (DlBS) yüzde 75'lik kısmının yeni borçlanma enstrümanları ile swap edilmesi tavsiyesinde de bulundu.

Haberin Devamı