Dinlemeyi zorlaştıran düzenleme değişiyor!

CMK ve birçok kanunda değişiklikler yolda. Telefon dinleme kararlarında ağır ceza heyeti kararı aranması yöntemi yerine eskiden olduğu gibi sulh ceza mahkemesi kararı alınması yönünde düzenleme yapılacak

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, gazetecilerin Ankara temsilcileriyle gerçekleştirdiği sohbet toplantısında, Bakanlar Kurulu’nda imzaya açılan ve bu hafta TBMM’ye sevk edilmesi beklenen Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair taslağın detaylarını açıkladı. “Muhtemelen bu hafta TBMM’ye gider. Bu hafta içi görüşülebilir. Alt komisyona gitmesinde de fayda görüyoruz. Daha doğrusunu öneren olursa kabul edip değişiklik yapabiliriz. En iyisini yapmak istiyoruz” diyen Bozdağ, taslakta şu düzenlemelerin yer aldığını anlattı:

Mal varlığına ‘terör’ kapsamı

Suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama suçu, terör amacıyla işlenen suçlar kapsamına alınacak. Ceza yüzde 50 artmış olacak, infazı ağırlaşacak.

Terör ve darbeye teşebbüs suçlarından tutuklanan askerler, askeri değil sivil cezaevlerinde tutulacak. KHK ile bu düzenleme yapılmıştı. Şimdi ana düzenlemeye taşınmış olacak.

Terör ve darbeye teşebbüs suçlarından yakalanan asker kişiler emniyetin nezarethanesine konulacak, askere teslim edilmeyecek.

Haberin Devamı

Tahliyede 3 yerine 15 gün

Örgüt faaliyeti kapsamında işlenen suçlardan dolayı tutuklu olanların tahliye talepleri 3 gün yerine 15 gün içinde değerlendirilecek. Yoğun talep olduğunda fiilen 3 günde değerlendiremiyor hakim.

Adli kontrolü ihlal

Azami tutukluluk süreleri dolmuş şüpheli veya sanıkların adli kontrol yükümlülüklerini ihlal etmeleri halinde tutuklanabilmeleri sağlanacak. Uzun tutukluluk nedeniyle tahliye olmuş, adli kontrol kararı verilmiş. İhlal ederse artık tutuklanabilecek. Zirve yayınevi meselesi. O canavarlar adli kontrolle çıktılar. Elektronik kelepçe ile tahliye ettik ama sayı çoğaldığında bu da kolay değil. Bunun için tutuklama getiriyoruz.

Dinlemede hızlanma

İletişimin tespiti ve dinlenmesi, taşınmaza el koyma, teknik araçlarla izleme tedbirlerine sulh ceza mahkemesi karar verebilecek. Daha önce ağır ceza mahkemesinin oy birliğiyle dinleme, izleme kararı vermesi gerekiyordu. Oy birliği arandığı için uygulamada çok sıkıntı çıkıyordu. Kötüye kullanma olursa da tereddüt olmasın gerekli işlemler yapılır. Polis, uyuşturucu dolu aracı takip ederken biz mahkemeden kararı alamadık. Kolluk diyor ki suçüstü yapacağız, yok reddetti. Sonra bir başka yerdeki hakim verdi bu kararı. Ağzına kadar uyuşturucu dolu araç yakalandı. Organ veya doku ticareti, nitelikli dolandırıcılık ve tefecilik suçlarında da bu tedbirler uygulanabilecek.

Haberin Devamı

Dolandırıcıya dinleme

Dolandırıcılık suçunun basit halinin cezasının alt sınırı 1 yıldan 2 yıla, nitelikli halinin cezasının alt sınırı 2 yıldan 3 yıla çıkartılacak. Nitelikli dolandırıcılık suçunda izleme ve dinleme yapılabilecek. Kendisini polis, hakim, savcı olarak tanıtanlara en az 4 yıl hapis cezası verilecek.

Bilgisayar için savcı kararı

Bilgisayarda arama ve el koymaya savcı doğrudan karar verebilecek.

Kopyalama işleminin uzun sürecek olması veya teknik zorlukların bulunması durumunda, bilgisayar ve kütüklerine elkonulabilecek ve işlem tamamlandıktan sonra bu araçlar iade edilecektir.

Bireysel işlenen uyuşturucu suçlarında da gizli soruşturmacı görevlendirilebilecek.

Haberin Devamı

Şüphelinin aynı olayla ilgili yeniden ifadesinin alınması gerekirse bu işlemi kolluk yapabilecek.

‘Gülen’in sadece ceketi var!’

CMK’ya göre daha önce kaçak durumundakilerin malvarlığına el konulması gibi tedbirlere sadece mahkeme aşamasında karar veriliyordu. Yeni düzenlemeye göre, bu tanım soruşturma aşamasında yapılabilecek. Tebligat ve gazete ilanıyla çağrı yapılmasından sonra kaçak tanımı yapılarak soruşturmaya devam edilecek. Kişinin malvarlığına el konulabilecek, işlerine kayyum atanabilecek. Böylece gelmesi sağlanacak. Bozdağ, bu yöntemin terör ve darbe suçlarında uygulanacağını belirtirken, “Sadece FETÖ için değil, Fetullah Gülen için değil. Onun zaten sadece bir ceketi var” diye espri yaptı.

DİĞER YENİ YAZILAR