Dikkat çekici özel görüşme

Genelkurmay eski Başkanı Emekli Orgeneral İlker Başbuğ, 1 Ağustos 2016 Pazartesi akşamı CNN Türk’te Tarafsız Bölge programının canlı yayın konuğu olmuş ve Ahmet Hakan Coşkun’un sorularını yanıtlamıştı.

Başbuğ, 3 saat 40 dakika süren programda birçok önemli açıklama yapmış ve bunların bir bölümünde, hükümetin 15 Temmuz sonrası aldığı bazı kritik kararları yanlış bulduğunu söylemişti. Genelkurmay eski Başkanı;

-“Türk Ordusu’nun damarını kesiyorsunuz, yapmayın bunu” sözleriyle askeri liseler ve harp okullarının kapatılmasına karşı çıkmış,

-Yüksek Askeri Şura’nın üye yapısındaki değişikliği, “Amaç sayısal üstünlük sağlamak” diyerek eleştirmiş,

-Kanun Hükmünde Kararnameler ile Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) yapısının bozulduğunu öne sürüp, “Bu kararlarla TSK’nın yapısı zayıflatıldı” demişti.

***

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümet üyeleri, bilindiği üzere, Başbuğ ile aynı fikirde değil. Hatta, 180 derece aksi görüşteler. Uygulamaya alınan kararlar da bu durumun somut kanıtı.

***

Kısa bir süre önce aldığım bilgi dikkat çekici...

Haberin Devamı

Canlı yayında - yukarıda sözünü ettiğim - o açıklamaları yapan Genelkurmay eski Başkanı, programın birkaç gün sonrasında bir davet almış.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İlker Başbuğ’u baş başa bir görüşmeye çağırmış. Başbuğ da doğal olarak icabet etmiş devletin zirvesinden gelen o davete.

***

Konuşulanlara göre Erdoğan - Başbuğ ikilisi yaklaşık iki saat görüşmüş.

Öğrendiğim kadarıyla Cumhurbaşkanı, Başbuğ’a, canlı yayında kamuoyu ile paylaştığı görüşlerine katılmadığını açık bir dille ifade etmiş.

Özellikle de İlker Başbuğ’un askeri liselerin kapatılması konusundaki itirazına karşı çıkmış. Erdoğan bu noktada iki somut örnek de vermiş.

Cumhurbaşkanı Erdoğan; Necdet Özel ve Hulusi Akar’ın sivil liseden mezun olduğunu hatırlatıp, 15 Temmuz darbe girişiminde baş rolü oynayanların ise büyük çoğunluğunu askeri lise çıkışlıların oluşturduğunu söylemiş.

Daha da önemlisi, FETÖ’nün askeri eğitim kurumlarını neredeyse tamamen ele geçirdiğini ve kendilerinden olmayanlara o ortamda yaşama şansı vermediğinin altını çizmiş Cumhurbaşkanı.

Haberin Devamı

***

Genelkurmay eski Başkanı Başbuğ, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı bu görüşmeden bir süre sonra, bu defa Hürriyet Gazetesi’ne bir röportaj verdi.

Başbuğ’un Çınar Oskay’ın sorularına verdiği yanıtlar 3 Eylül 2016 tarihinde yayınlandı.

İlker Başbuğ, bu röportajında da CNN Türk canlı yayınındaki çizgisini korudu. Belli noktalardaki eleştirilerini sürdürdü.

İşte bu sebeple, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başbuğ ile ilgili hayal kırıklığı yaşadığı konuşuluyor başkentte.

Ankara kulislerinde; Erdoğan’ın, davet edip görüşmesine, 15 Temmuz sonrası alınan kararların gerekçeleri hakkında ayrıntılı şekilde bilgi vermesine rağmen, eski Genelkurmay Başkanı’nın aynı görüşleri yinelemesini garipsediği ve bu hissiyatını gizlemediği konuşuluyor.

DİĞER YENİ YAZILAR