Yüksekova ve Nusaybin’de son durum

Silopi, Cizre, Sur ve İdil’in ardından, bölgedeki sıcak çatışmalar yoğun olarak Mardin’in Nusaybin ve Hakkari’nin Yüksekova ilçelerinde devam ediyor.

Yüksekova’dan gelen haberler, ilçenin teröristlerden temizlenmesinin yaklaşık bir ay daha alacağı yönünde.

Kritik 4’üncü sektör temizlendi

Güvenlik güçleri, Yüksekova’yı 9 sektöre ayırdı. Yani 9 ayrı küçük bölgeye.

Bu noktadaki temel strateji, terör örgütünün mahallelere yayılmış gruplarının birbirleri ile olan bağını, irtibatını kesmek.

Polis ve asker, bu 9 sektörün 4’ünü temizlemiş durumda. 4’üncü sektörün ayrı bir önemi var çünkü o bölgede, teröristlerin Yüksekova ana karargahı bulunuyordu. İlçenin bütünü, son iki gün içinde temizlenen bu 4’üncü bölgedeki merkezden yönetiliyordu.

Bu aşamadan sonra, yani ana karargahın imha edilmesinin ardından, geriye kalan 5 sektörde öncekilerden daha hızlı mesafe alınacağı tahmin ediliyor.

Yüksekova’nın giriş ve çıkışlarının, yakın geçmişte mücadele verilen ilçelere oranla daha sıkı kontrol ediliyor olması da hızlı yol alınmasında önemli bir etken.

Haberin Devamı

Bütün bunlara rağmen, bölgeden gelen bilgiler, Yüksekova’nın tam olarak temizlenmesinin Nisan ayı sonunu bulacağını haber veriyor.

Ve Nusaybin...

Malum, Mardin’in Nusaybin İlçesi, tarihi İpek Yolu üzerinde, Suriye sınırına paralel uzanan bir konuma sahip.

Nusaybin ile Suriye’nin Kamışlı İlçesi’ni E-90 Karayolu ayırıyor. Yol üzerinde geçmişte bayramlaşmalarda açılmasıyla hatırladığımız sınır kapısı da var.

Dümdüz bir arazi sınır bölgesi...

Ve uzun....

Nusaybin’deki operasyonların zorluğu da bu yakınlık ve dolayısıyla geçişkenlikten kaynaklanıyor. (Kamışlı’nın, PYD’nin Suriye’deki ana üslerinden biri olduğunu söylemeye gerek yok sanırım.)

Ama daha da önemlisi, örgüt, Silopi, Cizre, Sur ve İdil’deki çatışmalarda mevzi kaybetmeye başlamasıyla birlikte Nusaybin’e özel bir hazırlık yaptı.

Sınır ilçesinin neredeyse her yanı, El Yapımı Patlayıcılar (EYP) ile tuzaklandı. Yıllarca mayınlardan temizlenmesi için çalışılan Türkiye - Suriye sınır hattına sadece birkaç yüz metre mesafedeki evler halen mayın tarlası gibi.

Haberin Devamı

Bu yüzden de Nusaybin’in temizlenmesi, Yüksekova’dan çok daha uzun sürecek gibi görünüyor.

Hayati karar geçen ay alındı

Bu arada önemli bir not...

Geçen ay, 9 Mart 2016 tarihinde Ankara’da yapılan Savunma Sanayii İcra Kurulu (SSİK) toplantısında alınan kritik bir karar var.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun başkanlığında yapılan toplantıda, ‘acil alım’ kararı çıktı. Bu da demek oluyor ki, bölgedeki mücadelenin gidişatına göre güvenlik kuvvetlerinin ihtiyaç duyacağı her türlü silah ve teçhizat, ihaleye çıkılmasına gerek olmaksızın tedarik edilebiliyor.

Emniyet, Jandarma ve Genelkurmay’ın talep ettiği ihtiyaç listesi, eksiksiz ve en süratli şekilde piyasadan temin ediliyor.

Yani bu konu, siyasete malzeme olacak noktadan çoktan çıkmış durumda.

DİĞER YENİ YAZILAR