Tek koalisyon seçeneği kaldı Şimdilik...

“Biz aynı noktadayız. İlk günden bu yana gazetelere, kamuoyuna ne söylediysek oradayız efendim.”

Aldığım bilgiye göre Bahçeli’nin tam cümlesi bu.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, dün TBMM’deki makam odasında ağırladığı Adalet ve Kalkınma Partisi (Ak Parti) Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’na, koalisyon ortaklığı konusundaki olumsuz yanıtını işte bu cümle ile verdi.

Yani MHP cephesinden belki sürpriz çıkmadı ama ilk görüşmede bu denli net bir “Hayır” da beklemiyordu Ak Parti heyeti.

MHP’liler, “Bizde sürpriz olmaz” diyorlar.

“Kim ne bekliyor, ne tahmin ediyordu bilemeyiz ama Genel Başkan dün ne dediyse bugün de aynı noktada. Ve bu durum yarın da değişmeyecektir” diye de ekliyorlar.

Bugünün başlığı: “Tek seçenek kaldı. Şimdilik...”

Ak Partililerin önceki gün CHP ile yaptığı görüşmenin ardından günü özetleyen cümle olarak, “İhtiyatlı iyimserlik” demiştik dün. O atmosfer hâlâ geçerli Ak Parti ile CHP arasında.

Bugünün başlığı ise “Ya CHP ya seçim”.

Ankara’da dün öğleden sonra itibariyle durumu, “Tek koalisyon seçeneği kaldı” diye de özetleyebiliriz. Ama ‘şimdilik’ kaydıyla...

Haberin Devamı

‘Siyaset bu... Şimdilik böyle’

Koalisyon görüşmelerini yürüten Ak Parti kadrosunun içinde yer alan önemli bir ismin dün akşam üstü yaptığımız görüşmedeki değerlendirmesi de aynen bu oldu.

“Bahçeli’nin tavrından sonra, artık bir koalisyon hükümeti kurulacaksa sadece tek seçenek kaldı diyebiliriz, öyle değil mi?” şeklindeki soruma verdiği yanıt şöyle oldu tecrübeli siyasetçinin:

- Siyaset bu... Şimdilik böyle evet. Ama her şey masada hâlâ.

Aynı kadroda yer alan bir başka Ak Partili yetkili ise şu değerlendirmeyi yaptı:

“MHP bize, ‘Ben muhalefette kalmak istiyorum’ dedi. Gayet açık şekilde böyle ifade etti Sayın Bahçeli partisinin tavrını”.

‘MHP seyirci kalmaz’

Aynı soruyu dün, CHP müzakere heyetinden bir isme de sordum.

“Artık tek seçenek kaldı diyebilir miyiz?”

“Evet” dedi CHP’li siyasetçi ve şöyle devam etti:

- Bugün (dün) itibariyle AKP - CHP seçeneği dışında bir ihtimal kalmamış gibi görünüyor. Bunu söylerken, erken seçim seçeneğini saymıyorum. O zaten son seçenek olarak yerinde duruyor. Doğrusu, o son seçeneği Cumhurbaşkanı dışında kimse de pek istemiyor gibi.

Haberin Devamı

CHP yetkilisinin, “MHP tamamen çekildi mi sahneden?” şeklindeki soruma verdiği yanıt dikkat çekici oldu:

- Ben her şeye rağmen MHP’nin burada kalmasını beklemiyorum. Bahçeli’nin muhtemel bir AKP - CHP koalisyonunun kurulmasını önlemek için her şeyi yapacağını düşünüyorum. Yani bir süre sonra MHP’den bir tavır değişikliği görürsek şaşırmam.

“Ama Davutoğlu açıkladı işte. Bahçeli net şekilde ‘Hayır’ demiş hükümet ortağı olmaya...” dedim, yanıt yine siyaset gerçeği çerçevesinde geldi:

- Öyle demesi, AKP ile MHP arasında el altından, perde arkasından temasların, ilişkinin devam etmeyeceği anlamına gelmez. Bakın Meclis Başkanlığı seçiminde başlayan paslaşma bugün (dün) RTÜK üyeliği seçiminde de devam etti. MHP sahneden inip, seyirci olarak kalmayacaktır.

“Davutoğlu’nun gönlü CHP’den yana”

Önceki gün Ak Parti heyeti ile görüşen kadroda yer alan CHP’li politikacının belki de en önemli cümlesi ise şu oldu:

Haberin Devamı

- Ben Sayın Davutoğlu’nun hükümeti CHP ile kurmak istediğini düşünüyorum. Bana samimiyetle verdiği izlenim bu. Onun MHP ile istediğini düşünmüyorum.

Pekiyi, MHP’nin hesapların dışına çıkması ile birlikte tek seçenek olarak kalmak, CHP’nin müzakere sürecindeki tavrında bir farklılık yaratır mı? Yani CHP, “Elim artık daha güçlü” gibi bir düşünceyle hareket eder mi?

Aynı yetkili, “Hayır” dedi bu soruma:

- Öyle yaklaşılmaz bir hükümet kurma konusuna. MHP devre dışına çıksa bile, bu durum bizim Pazartesi günü sergilediğimiz önyargısız ve samimi tavrın değişmesine yol açmaz.

Çelik-Koç teması haftaya

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Ak Parti’nin koalisyon görüşmeleri öncesi yaptığı teknik hazırlıkta, ‘CHP komitesi’nin başında yer alıyordu.

Önceki gün iki parti arasında yapılan ilk görüşmenin sonunda, AK Parti - CHP görüşme sürecini yürütme görevi de Çelik’e verildi. Ömer Çelik’in bu süreçteki partneri, yani CHP’deki sorumlu isim de Haluk Koç oldu.

Haberin Devamı

Aldığım bilgiye göre Ömer Çelik gelecek hafta içinde Haluk Koç ile temasa geçecek ve ikili baş başa bir görüşme için randevulaşacak.

Bu bire bir görüşmenin ardından, CHP ile Ak Parti heyetlerinin bir araya gelmesi bekleniyor.

Sonra da, yine iki genel başkanın başkanlığında, heyetler arası ikinci tur görüşme...

Ve en son da, muhtemelen, Davutoğlu - Kılıçdaroğlu baş başa görüşmesi.

Ak Parti - CHP koalisyon hükümetinin kurulup kurulmayacağı işte böyle bir dizi temasın sonunda ortaya çıkacak.

DİĞER YENİ YAZILAR