Dev projede durum ne?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın toplu açılış töreni ve mitingini izlemek için Siirt’teydik önceki gün.

Bölgede hidroelektrik santral ve çimento fabrikası yatırımları bulunan Limak Holding’in yaptırdığı Kız İmam Hatip okulu, öğrenci yurdu, spor salonu ve konferans salonundan müteşekkil kompleksin açılışını da yaptı Cumhurbaşkanı Siirt’te.

Gazetecilere Siirt’te ev sahipliği yapan Limak Holding’in sahibi Nihat Özdemir ile İstanbul’a dönüş yolunda konuştuk.

3’üncü havalimanı

“Arazi devrini birkaç gün önce, 1 Mayıs’ta yaptık. Şimdi işler hızlanacak” diye başladı Özdemir 3’üncü hava limanı ile ilgili sözlerine. Sonra da şu başlıklar ile devam etti:

- Şu anda arazi düzenleme çalışmaları sürüyor. Çalışan sayısı 3 bine yaklaştı. Şu ana kadar 500 milyon Euro harcadık.

- Hafriyat faaliyetinde 700 kamyon çalışıyor. Kamyon sayısı 1200’e çıkacak.

- Projenin kredi konusu çözüldü. 7 bankadan 4 buçuk milyar Euro kredi alacağız. Bunun yüzde 60’ı 3 devlet bankasından (Ziraat, Halkbank ve Vakıfbank). Yüzde 40’ı da 4 özel bankadan (Garanti, Yapı Kredi, Denizbank ve Finansbank).

Haberin Devamı

- Kredi, 4 yılı ana para ödemesiz, toplam 16 yıl vadeli olan bu kredinin yanı sıra 5 ortak (Limak-Kolin-Cengiz-Mapa-Kalyon girişim grubu) toplam 1 buçuk milyar Euro öz sermaye koyuyoruz.

- Bunca yıllık iş hayatımda gördüğüm en zor arazi. Zemin işi çok meşakkatli. Fakat her türlü zorluğa rağmen, dünyanın en önemli havalimanlarından biri olacak bu projeyi 29 Ekim 2017’ye yetiştireceğimizi düşünüyorum.

- Kuşların göç rotası konusunda çok özel bir çalışma yürütüyoruz. Yurt dışı örneklere bakıyoruz, uzmanlarla çalışıyoruz. Sinyaller kullanarak, kuşların rotasını değiştirecek bir sistem yerleştireceğiz. Kuşlar bu bölgeye gelip yiyecek ihtiyaçlarını da karşılıyorlar. Şimdi onları sinyallerle farklı alanlara yönlendireceğiz, o alanlarda yiyecek bulunduracağız. Dolayısıyla kuşlara öğreterek rotalarını değiştireceğiz.

- Bölgede hiç arazim yok. Bildiğim kadarıyla konsorsiyumumuzdan kimsenin de yok. Ama bundan sonra almayı düşünüyorum çünkü bölge çok değerlenecek.

Haberin Devamı

- Dövizdeki son yükselişlerden olumsuz etkilenmedik çünkü havalimanının gelir kalemlerinin hepsi Euro ile. Hatta, harcamalarımız Türk Lirası olduğu için Euro’nun yükselmesi avantaj bile. Ama altyapı çalışmalarındaki yüksek maliyet bizi zorlayacak gibi duruyor.

Siirt’teki okulun öyküsü

Nihat Özdemir, açılış törenini izlediğimiz Siirt İbrahim Hakkı Kız İmam Hatip okulu, TÜRGEV Emine Erdoğan Kız Öğrenci Yurdu, spor salonu ve bin kişilik konferans salonundan oluşan kompleksin (Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tercih ettiği tabir ile ‘külliye’nin)ortaya çıkış hikayesini de anlattı yolda.

- Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanlığı döneminde bir yurt dışı seyahatimiz sırasında bana “Nihat bey, artık 5’inci vitestesin. Bundan sonra bunun gereğini yap” dedi. Herkes, iş dünyasındaki yerimizi kast ediyor şeklinde algıladı ama ben neden bahsettiğini anladım. O zaman 64 yaşındaydım. Mesajı aldım hemen. Aslında, “Allah gecinden versin ama ömrünün sonu yaklaşıyor. Bu dünyaya, adını sonsuza kadar yaşatacak hayır eserleri bırak” diyordu.

Haberin Devamı

- Birkaç gün sonra kendisine, “Siirt’e bir okul yaptırmak istiyorum” dedim. “Bu bölgenin Kız İmam Hatip Okulu’na ihtiyacı var. Spor salonu, konferans salonu, yurt binası da olan bir külliye yaparsan iyi olur” dedi.

- Üzerinde eski bir okul olan, şehrin merkezindeki bu araziyi verdiler bize. Hemen projeyi hazırladık. Tayyip Bey her aşamasını yakından izledi. Mimari projede bizzat düzeltmeler yaptı, tavsiyelerde bulundu. İnşaat sürerken gelip baktı. Biz de yaklaşık 10 ay gibi kısa bir sürede işi bitirdik ve Milli Eğitim Bakanlığı’na bağışladık.

- Sonrasında bakanlık okulun ismini “Siirt İbrahim Hakkı” olarak belirlemiş. Yurdun işletmesini de TÜRGEV’e bırakmış. TÜRGEV de yurda Emine Erdoğan Hanımefendinin ismini vermiş.

(Not: Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı avukat ve THY Yönetim Kurulu Üyesi Arzu Akalın’ın yürüttüğü TÜRGEV’in yönetim kurulunda Cumhurbaşkanı’nın oğlu Bilal Erdoğan da yer alıyor.)

- Milli Eğitim’e bugüne kadar 10 okul yapıp bağışladık. Bakım, onarım gerektiğinde de hemen ekip oluşturur, gereğini yaparız. Elimizi üzerinden çekmeyiz.

Haberin Devamı

Bir soru, bir cevap

Açılış töreninden sonra okulu gezen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a, girdiği bir sınıfta, öğrencilerden biri sordu:

- Küçükken ne olmak isterdiniz?

Erdoğan güldü ve “Cumhurbaşkanı olmak isterdim” cevabını verdi.

DİĞER YENİ YAZILAR