Avrupa’daki Çılgın Türkler

‘Avrupa’da yaşayan Türkler’ hem Türkiye’nin önemli bir gerçeği hem de yaşadıkları ülkenin.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ile birlikte önceki hafta gittiğimiz Hollanda ve Almanya’da bir kez daha gördük ki, Avrupa’da artık ‘dördüncü nesil Türkler’ belirliyor gündemi.

Heidelberg Eğitim Bilimleri Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Heidelberg Göç Araştırmaları ve Kültürleraşırı Pedagoji Merkezi’nin direktörü Profesör Havva Engin’in, Numan Kurtulmuş ile bir araya geldikleri kahvaltıda söylediği gibi, “Artık Almanya’da Türk mezarlıkları var”.

Yani Türkler artık oralı. Yaşadıkları ülkenin başat unsurlarından, kök salmış parçalarından biri.

Prof. Dr. Havva Engin, Avrupa’daki ‘farklı’ Türkler’den sadece biri.

Sanatçı Ethem Emre Tamer gibi...

Avrupa’daki Çılgın Türkler

350 yıllık mirasa bir Türk imza attı

Emre Tamer bir keman virtüözü.

Eşi Deniz Eriş Tamer ve kızları Okyanus ile birlikte yaklaşık 20 yıldır Almanya’da yaşıyor. Görev yaptığı Darmstadt Devlet Orkestrası’ndan 10 sanatçı arkadaşını bir araya getirip 11 yıl önce özel bir oda orkestrası kurmuş: Darmstadt Borok Solistleri.

Haberin Devamı

Emre Tamer, kurucusu olduğu bu prestijli topluluğun sanat yönetmeni, baş kemancısı ve diğer üyeler gibi solistlerinden biri.

Bir anlamda, ‘Çılgın Türkler’den biri.

Çünkü...

Tamer, Darmstadt Saray Kütüphanesi’nin tozlu raflarından çıkardığı notalara can verdi.

Darmstadt Barok Solistleri, tam 350 yıl önce yazılmış ve bugüne kadar hiç çalınmamış eserleri seslendirdi 10 gün önce.

(O konseri canlı izleme şansına sahip olduğum için kendimi şanslı hissediyorum. Ve orada Emre Tamer’in gördüğü ilgi ve saygıya bizzat şahit olduğum için de.)

Orkestranın üyeleri o tarihi eserler üzerinde tam bir yıl çalıştılar. Orijinal el yazması notaları önce temize çektiler. Bugünün enstrümanları ile çalınabilecek formata getirildiler ve nihayet üç buçuk asır öncesinin ruhunu canlandırdılar.

Ve bu ‘ilk’i, bir Türk hayata geçirdi.

Bir Türk, Almanya’ya, Almanlar’a; tarihlerinden, kültürlerinden eşsiz bir parçayı hediye etti.

17 ve 18’inci yüzyıl kompozitörlerinden Wolfgang Carl Briegel (1626 - 1712) ve Johann Samuel Endler (1694 - 1762) Barok dönemin pek fazla tanınan isimleri değil. Daha doğrusu değildi... Ethem Emre Tamer ve arkadaşlarının çıkartacakları albümler ile birlikte artık tınıları daha fazla Alman’a ve klasik müzik severe ulaşacak.

Haberin Devamı

Seneye Ankara’dalar

Almanya’da tanınırlığı hızla artan topluluk, Barok müzik dünyasının efsanevi topluluğu Musica Antiqua Köln’ün başkemancısı ve sanat yönetmeni Prof. Reinhard Goebel ile birlikte çalışmalar da yapıyor.

Daha çok zaman var ama şimdiden duyurmuş olayım, Darmstadt Barok Solistleri gelecek yıl Ankara’ya da gelecek.

İtalyan Barok Müziği’nin bir numaralı kemancısı Giuliano Carmignola ile birlikte, 6 Nisan 2016 tarihinde Bilkent’te bir konser verecekler. Çok çarpıcı bir Vivaldi repertuarı ile...

***

İşte böyle Türkler de var Avrupa’da yaşayan.

Bilin istedim.

Avrupa’daki Çılgın Türkler

DİĞER YENİ YAZILAR