ABD - Türkiye ve PYD

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Türkiye'nin, IŞİD ile mücadele ve Suriye'nin kuzeyindeki durum hakkında tamamen ayrıştığı temel bir nokta var.

Washington'dan son günlerde aleni şekilde gelen açıklamalar ve Ankara'nın değerlendirmeleri aslında durumu açıkça gösteriyor.

İki müttefik, sadece Esed rejimi ile ilgili farklı düşünmüyor. PYD konusunda da 180 derece aksi görüşe sahipler.

ABD için tek, Türkiye için çok hedef var

Amerikan yönetiminin, Irak ve Suriye'nin kuzey bölgelerindeki tek hedefi IŞİD.

Ve ABD, IŞİD terör örgütünü yok etmek için, başını çektiği koalisyonun hava operasyonlarına ek olarak, karada, yerel güçleri desteklemeyi tercih ediyor. Bu stratejinin gereği olarak da Irak'ta peşmerge kuvvetleri ve PKK ile Suriye'de de PYD ile işbirliği yapıyor.

Türkiye'nin yaklaşımı ise "Suriye'de IŞİD ile birlikte PYD ve diğer terörist unsurlar ile eşit ve eş zamanlı mücadele edilmeli" şeklinde.

Ankara PYD ile PKK'nın, bir elmanın iki yarısı olduğunun altını çiziyor.

Kürt koridoru kaygısı

Türkiye, başta ABD olmak üzere bütün müttefik ve muhataplarına, 'büyük fotoğraf'ı gösteriyor.

Haberin Devamı

O büyük fotoğrafta da, 'İran, Irak, Suriye hattından Akdeniz'e ulaşmayı hedefleyen bir Kürt koridoru oluşturma hedefi' var.

Ankara özetle, "Evet, IŞİD'i ortadan kaldırmak gerekiyor ama IŞİD gittiğinde bölge tamamen PYD - PKK hakimiyetine girecek. İran'da PJAK, Irak'ta PKK, Suriye'de PYD... Bu üçlü yapının Kuzey Irak, Kuzey Suriye üzerinden Akdeniz'e açılan bir Kürt koridoru yaratma hedefine izin verilemez, verilmemeli" diyor.

PYD için Türkiye hedef

PYD'nin sınır bölgesinde, Suriye'den Türkiye topraklarına, 'hedef gözeterek atış yaptığı' resmi açıklamalarda yer alıyor.

ABD'nin o PYD'ye silah ve mühimmat yardımı yaptığı da artık (yine resmen) bilinen bir gerçek.

Diğer taraftan, PJAK ve PKK, Amerika'nın terör örgütleri listesinde yer alıyor.

Bu tabloya bakarak, bölgede oynanan oyunda rolleri dağıtan merkezin kafasının karışık olduğunu düşünmek en hafif tabiri ile saflık olur.

Eğitim Serinyolda mı?

Türkiye ile ABD, Suriye'deki rejim muhaliflerini 'eğit - donat' formülünde anlaştı.
'Donat' kısmı ABD'nin, 'eğit' bölümü Türkiye'nin payına düşüyor.
Başta Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) olmak üzere, Suriye'de Esed yönetimine muhalif olan kesimlerden toplamda kaç kişinin askeri eğitim için Türkiye'ye geleceği henüz netleşmiş değil. İlk aşamada 2 bin Suriyeli'nin eğitime alınacağı konuşuluyor.
Bu eğitimi, TSK'nın nerede vereceğine ilişkin de rivayet muhtelif.
Konunun gündeme geldiği ilk zamanlarda, adresin Özel Kuvvetler Komutanlığı bünyesinde Muğla'nın Milas ilçesi Güllük Beldesi olacağı konuşulmuştu.
Ardından, dağ komandolarının yetiştirildiği Isparta Eğirdir'den bahsedildi.
Son günlerde ise Suriyeli muhaliflerin 'Jandarma' tarafından eğitileceği konuşuluyor.
Eğitimi Jandarma'nın vereceğini söyleyenler, faaliyetin, Hatay Serinyol'daki 121'inci Jandarma Eğitim Alay Komutanlığı olacağını tahmin ediyorlar.
Askeri kulislerdeki son bilgi ve tahmin bu yönde.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR