Bedelli için umutlanmayın derim

Bedelli askerlik konusu bir kez daha gündemde.

Önce, yetkililerin son 5 ayda konuyla ilgili söylediklerini aktarayım.

Ardından da Türk Silahlı Kuvvetleri’nin şu anda konuya nasıl baktığını...

***

Tarih 11 Mayıs 2014...

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz : “Bedelli askerlik gündemimizde yok. Bedelli askerlik söylentisi çıkartılması askerlik dönemi gelenlerin askere gitme fikrini ertelettiriyor. Muhtemelen bu bedelli söylentisi kişilerin askere gitme kararını tehir ettiriyor. Affı da, bedelliyi de kullanmamamız lazım.”

***

Tarih 1 Ağustos 2014...

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz : “Bakaya durumunda olanlar Cumhurbaşkanlığı seçiminde gönül rahatlığı ile oyunu kullanabil ir. Seçimden sonra Cumhurbaşkanımız seçilecek. Silahlı Kuvvetlerin de başkomutanı durumunda ve ‘Biz yeni dönemde milletin taleplerine bakar, inceler değerlendiririz ve bu doğrultuda bir bedelliye ihtiyaç var mı yok mu değerlendiririz, onun üzerine ihtiyaç varsa böyle bir düzenleme yapılır, ihtiyaç yoksa bir düzenleme yapılmaz ‘ diye bir açıklama yaptı.”

Haberin Devamı

***

Tarih 16 Ağustos 2014...

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz : “Sayın 12’nci Cumhurbaşkanımız bedelli askerlikle ilgili değerlendirmenin bir kez daha yapılmasını ve ondan sonra karar verilmesi gerektiğini söyledi. Dolayısıyla Sayın Cumhurbaşkanımız 28 Ağustos’tan sonra yemin edip göreve başlayacak. Bu göreve başladıktan sonra yapacağı ilk çalışmalardan biri de ülkemizin bedelli askerliğe ihtiyacı olup olmayacağı yönündeki çalışmadır.”

***

Tarih 30 Ağustos 2014 ...

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel: “Bedelli askerlik konusunda bize yansıyan bir çalışma yok.”

***

Tarih 1 Eylül 2014...

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz: “Bedelli askerlikle ilgili düzenlemenin Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulduğuna ilişkin haberler gerçek dışı .”

***

Tarih 16 Ekim 2014 ... Yani dün.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş: “Bedelli askerlik konusunda kararı Bakanlar Kurulu verecek. Bir seferlik ve son kerelik olmak üzere birikmiş olanların bedelliden istifade etmesi gerektiğini düşünüyorum. Böylece biriken beklentiler de karşılanmış olur.”

Haberin Devamı

Asker bedelliye kesinlikle karşı

Bedelli askerlik konusu ne zaman gündeme gelse, siyasilerin açıklamalarında hep şu cümle yer alır. O cümle, “Konu Genelkurmay Başkanlığı ile birlikte değerlendirilip, TSK’nın görüşü de alındıktan sonra karar verilecek” şeklindedir.

Bugüne kadarki bedelli askerlik kararları da hep bu şekilde alınmıştır.

Bugünkü durum ise şöyle.

TSK, şu anda bir bedelli askerlik uygulamasına karşı. Hem de kesinlikle karşı.

Genelkurmay, görüşü sorulduğunda hükümete bu yönde, yani ‘olumsuz’ yanıt verecek.

TSK: Kadro, görev ihtiyacını karşılamıyor

Askeri kaynaklar, bedelli askerlik uygulamasına karşı olunmasının gerekçelerini ve komuta kademesinin görüşünü de ana hatlarıyla şöyle sıralıyorlar:

- Daha önceki uygulamalar, amaca, hedeflenen ölçüde hizmet etmedi.

- Toplumda, parası olan - olmayan ayırımı gözetildiği gibi bir algıya yol açıyor ve eşitsizlik duygusu yaratıyor.

- İçinden geçilen kritik dönemde, askeri anlamda doğabilecek her türlü zafiyet her zamankinden de fazla sıkıntıya yol açar.

Haberin Devamı

Ve nihayet...

- Mevcut kadro, halihazırda görev ihtiyacını zaten karşılamıyor.

Dolayısı ile uygun olan, mecburi askerlik uygulamasına halen geçerli süre ve koşullarda devam edilmesidir.

Hayal kırıklığı yaşamamak için...

Sonuç olarak, bedelli askerlik beklentisi içinde olanların şu aşamada pek de fazla umutlanmaması nın yerinde olacağını düşünüyorum.

Muhakkak ki, hükümet ‘Olacak’ derse olur ama şu konjonktürde siyaset kurumunun da askerin önceliklerini gözeteceği kanaatindeyim.

Yani yakın zamanda yeni bir ‘bedelli’ ihtimali neredeyse yok.

Güvenilir kaynaklardan aldığım bilgiler bunu gösteriyor.

Herkesin planını bu gerçeği bilerek yapmasında fayda var.

DİĞER YENİ YAZILAR