E - bilete ‘hayır’ derken...

Haberin Devamı

Daha yeni, 5 gün önce...

Kayserispor - Çaykur Rizespor maçı...

Spor haberi şöyle:

“Tribünlerde ve stat çevresinde meydana gelen olaylarda 16’sı polis, 5’i taraftar olmak üzere 21 kişi yaralandı. Çıkan olaylarda 28 şüpheli gözaltına alındı. Bu arada stat çevresindeki taraftarların tepkisi ve yönetimi istifaya çağırmaları üzerine Kayserisporlu futbolcular yaklaşık bir saat statta bekletildi. Kayserisporlu futbolcular, teknik kadro ve yöneticiler çevik kuvvete ait sivil plakalı 2 minibüsle stattan ayrılıp tesislere gitti.”

***


İki ay önce... 2 Şubat 2014...

İşte spor haberi:

“Şırnak’ın Cizre İlçesinde oynan an maçta çıkan kavgada biri terörle mücadele şube amiri olmak üzere 15 kişi çeşitli yerlerinden yaralandı.

Bölgesel Amatör Lig’de oynanan Cizrespor - Mardinspor maçı boyunca zaman zaman ufak olaylar yaşandı. Hakem maçın bitiş düdüğünü çalar çalmaz, maçı 1 - 0 kazanan Cizrespor’un taraftarları sahaya inmek istedi. Sahaya zorla giren taraftarlar futbolculara saldırdı. Çevre güvenliğini sağlayan polisler de sahaya inip taraftarları engellemeye çalıştı. Ortalık savaş alanına döndü. Polisler taraftarlara biber gazı ile müdahale etti. “

***


Bir buçuk sene kadar önce... 9 Aralık 2012..

Spor haberi:

“Galatasaray ile Beşiktaş arasında oynanan tekerlekli sandalye basketbol maçı çıkan olaylar nedeniyle yarıda kaldı. Polis, taraftarlara biber gazıyla müdahale etti. Basketbolcuların tekerlekli sandalyeleri de kırıldı.

Emniyet görevlileri, tribünde meşaleler yakan ve birbirlerinin üzerine maddeler atan taraftarlara biber gazlı müdahalede bulundu. Bu sırada tribünler boşaltılırken, hakem ve oyuncular da soyunma odasına gitti.

Tribündeki olaylar salonun koridorlarına da yansırken, bu bölümlerde maddi hasar meydana geldiği gözlendi. Basketbolcuların tekerlekli sandalyelerinin bile kırıldığı görüldü. Yakılan yanıcı maddeler nedeniyle salonda duman tabakası oluştu. Maçı anlatan spiker de zor anlar yaşadı.

Bir saati aşkın aranın ardından hakemler karşılaşmayı ertelediklerini bildirdi.

Bu arada, salon dışına çıkan iki takım taraftarları arasında da gerginlik sürdü.”

***


Yaklaşık 5 ay önce... 30 Kasım 2013...

Yine bir spor haberi:

“Acıbadem Bayanlar Voleybol Ligi 9. hafta maçı olan Galatasaray - Fenerbahçe derbisi öncesinde ve esnasında olaylar çıktı. Polis 2 taraftarı gözaltına aldı. Salon dışındaki olaylarda polis gaz bombası kullanırken salonun camları kırıldı. Salon içinde de yaşanan olaylar sonrasında mücadele devam etti. Maçın son bölümünde tribünlerden küfürler devam edince hakem maçı tatil etti. Son kararı Federasyon verecek. “

***


Herkesin hatırladığı;

Fenerbahçe - Galatasaray maçları...

Bu sezonun 5’inci haftasındaki Beşiktaş - Galatasaray maçı...

Yine bu sezon, 5 hafta önceki Trabzonspor - Fenerbahçe maçı...

Tribünde bıçaklanıp ölen gençler...

Sahaya atlayan insanlar... Sahaya atılan rakı şişeleri, sustalı bıçaklar, taşlar...

Sadece futbol statlarında değil, yukarıda okudunuz; voleybol, basketbol, hatta tekerlekli sandalye basketbol maçlarında bile aynıyız. Memlekette bir tek, “yüzme yarışı ya da su topu maçı sırasında tribünlerde çıkan olaylar sonucu havuzda boğulan taraftar” haberi eksik!

***


Zamanlamasını, teknik ayrıntılarını, uygulamada yaşanabilecek aksaklıkları vs... Hepsini tartışabiliriz ama...

Kimse kusura bakmasın, bu ülkede, bu taraftar siciliyle ‘e-bilet’ uygulamasına, kendi adıma karşı çıkmam mümkün değil.

Kabul edin... Biz kendi kendimize, insan gibi maç seyretmeyi beceremedik, başaramadık.

Üzgünüm ama durum bu.

Kendimiz düştük; ağlamayalım.

*****


KEŞKE...

Fenerbahçe ve Galatasaraylılar, kendi gündemlerine Beşiktaş’ı karıştırma çabalarının nafile bir uğraş olduğunu idrak edebilseler.

DİĞER YENİ YAZILAR