Balkondan gelen mesajlar

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın dördüncü balkon konuşmasıydı dün gece yarısı yaptığı.

Haberin Devamı



Önceki üçünden çok önemli farkları vardı bu defaki konuşmanın.

Bu da gayet doğaldı çünkü önceki seçimlerden farklı bir gündem ve farklı bir atmosfer ile gidilmişti 30 Mart sandığına.

***


Balkon konuşması için kamuoyunun karşısına ailesi ile birlikte (özellikle de oğlu Bilal’i hemen yanına alarak) çıkması, hiç şüphesiz, Başbakan Erdoğan’ın yaşanan süreci ne derece ‘kişisel’ değerlendirdiğinin en somut göstergesiydi.

Oldum olası “Siyasi rakiplerim bana her şeyi söyleyebilir ama aile üyelerini karıştırmayın” hassasiyeti bilinen Tayyip Erdoğan’ın bu noktadaki hissiyatını tahmin etmek güç değil.

***


Daha önceki üç balkon konuşmasında da “Seçim öncesi söylenenler seçim öncesinde kalır” şeklinde özetlenebilecek bir tavır sergileyen Başbakan bu defa öyle davranmadı.

17 Aralık sonrasında ve seçim kampanyası boyunca miting meydanları ile televizyon ekranlarında sergilediği duruşu devam ettirdi Erdoğan.

Pensilvanya’ya öfkesinde bir değişiklik yoktu Tayyip Erdoğan’ın. Değil bir yumuşama, aksine “İnlerine gireceğiz” söylemindeki ısrarı tam bir kararlılık gösterisiydi.

Ancak yine de, ‘Pensilvanya’ olarak adlandırdığı odak ile sandıktaki rakiplerini bir nebze de olsa ayrı yerlere koydu. ‘Siyaset’, ‘demokrasi’ ve ‘sandık’ kavramlarına yaptığı vurgudan anlaşılan buydu.

Tabii tam da bu noktada, rakiplerine bulunduğu “Muhalefet anlayışınızı değiştirmeniz gerekiyor” tavsiyesini de göz ardı etmemek gerekiyor.

***


Başbakan’ın, Dışişleri Bakanlığı’ndaki Suriye toplantısının tele-kulak kaydını diğerlerinin hepsinden ayrı bir yere koyması gecenin en kayda değer notlarındandı. Çünkü bu nokta, Erdoğan’ın ‘devlet adamlığı’ mesajını içeriyordu.

Bir sonraki sandık randevusunun Cumhurbaşkanlığı seçimi olduğu düşünüldüğünde, Tayyip Erdoğan’ın bu ayrıntıyı yerinde ve bilinçli bir tercih ile öne çıkardığı açıkça ortada.

***


Şimdi Başbakan Erdoğan’ın çevresinde yer alanları ilgilendiren bir soru var iktidar partisi için. O da şu:

Kimler Tayyip Erdoğan’ın yol arkadaşı, kimler dava arkadaşı?

İktidar partisinde yeni dönemin iç gündemini bu soru belirleyecek.

DİĞER YENİ YAZILAR