En ‘Genç’ bakandan ilk mesajlar

Haberin Devamı

Gençlik politikalarını; gençlerin aktığı yönde yürüyerek belirleyeceğiz. Türk gençliğinin geleceğini, bu topraklarda yaşayan, her ideolojiden, her dünya görüşünden gencin katılımıyla dizayn edeceğiz.”

Bu sözlerin sahibi, 30 yaşında milletvekili, 39 yaşında da bakan olan Suat Kılıç. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yeni kabinesindeki en ‘genç’ ismi, “Gençlik ve Spor” Bakanlığı koltuğuna oturttu.

***

Aslında, TBMM’nin açılış gününde (28 Haziran 2011 Salı) kulağımıza gelmişti Kılıç’ın bakan olacağı.

Başbakan’ın, “yeni dönemde grup başkanvekilliğine devam etmeyeceği” yönündeki mesajı nı duymuştuk kulislerde. Bu da Erdoğan’ın, en güvendiği isimler arasında yer alan genç politikacının kabinede yer alacağının işaret fişeğiydi. Ve üç gün önce... Meclis Başkanlık seçiminin yapıldığı gün, kuliste Bülent Arınç ile oturuyoruz... Suat Kılıç’ı gören Arınç, gülerek, “Sayın Bakanım” diye hitap etti genç siyasetçiye. Bu sahne “işlemin tamam” olduğunun en net göstergesiydi.

***

Ve dün beklenen oldu. Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti’nin 61’inci hükümetini açıkladı. Biz de hemen telefona sarılıp, “Hayırlı olsun” dedik çiçeği burnunda bakan Suat Kılıç’a.

Ardından da, “ilk özel demeç”i rica ettik tabii... Eski bir meslektaş olarak halden anladı, kırmadı, uzun uzun yanıtladı sorularımızı. Okuyunca siz de göreceksiniz; doğrusu, cevapların içeriği, Kılıç’ın daha şimdiden dersini çalıştığını gösteriyor. İşte sorularımız ve Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’ın yanıtları:

* Görev alanınız, gençlik ve spor... Spordan başlayalım. Ülke gündeminin bir numaralı gündem maddesi şike soruşturması. Sizin bulunduğunuz yerden bakınca ne görülüyor?
Türk futbolunun şu anki gündemi bir hukuk sorunu. Yargı süreci devam ediyor. Yargının işleyişi içinde de devam edecek. Bizim hükümet olarak, siyaset kurumu olarak yorum yapmamız mümkün değil. Suat Kılıç’ın aynı zamanda bir ‘hukukçu’ olduğunu hatırlatıp devam edelim...

* Yeni dönemdeki öncelikleriniz neler olacak?
Gençlik ve spor faaliyetleri başat iki başlık olarak ele alınacak. Öncelikle spor dünyasının, mesela alt yapı gibi ihtiyaçlarını belirleyip, bunları gidereceğiz. Ayrıca federasyonlarla koordinasyon da önemli bir başlık.

* Pekiyi ‘gençlik’?
Gençlik, sporun gölgesinde kalmayacak... Bakın, Türkiye nüfusunun yarıdan fazlası 30 yaşın altında. 40 milyon genci olan bir ülkede, böylesine geniş bir kesime yönelik kapsamlı bir planlama yapmamız gerekiyor.

* 39 yaşında bir bakanın gençlere vaadi nedir?
Bu toprakların ve Cumhuriyet’in sahibi gençler. Biz bu yeni dönemde, Türk gençliğinin geleceğini dizayn edeceğiz. Bilgi ve iletişim çağında yaşıyoruz. Gençlerin ihtiyaçları 10 yıl öncesine göre artık çok farklı. Ve biliyoruz ki, 10 yıl sonra daha da farklı olacak.

* Yani?
Yani; biz, mesela ‘gençlik şuraları’ gibi yöntemlerle, gençliğin aktığı yönde yürüyeceğiz. İhtiyaçlarını onlarla birlikte tespit edip, çözümleri de birlikte üreteceğiz. Gençlik politikalarını üretirken, ‘yönetişim anlayışı’nı egemen kılacağız. Türk gençliğinin geleceğini, bu topraklarda yaşayan her ideolojiden, her dünya görüşünden gencin katılımıyla dizayn edeceğiz.

***

Yazıyı son bir notla bitirelim... 66 yaşındaki Elmas Kılıç, oğlu Suat Kılıç’ın bakan olduğunu, diyaliz tedavisi sürerken televizyondan öğrendi. Evladının bugününü görmenin, anne Kılıç’a, ilaçlardan çok daha fazla şifa verdiğine hiç şüphe yok. Geçmiş olsun...


DİĞER YENİ YAZILAR