Erdoğan’ın liderliğini anlatan siyasetname...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde uzun yıllar başdanışmanı olan eski Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, ‘Lider-Siyasi Liderlik ve Erdoğan’ başlığını taşıyan kitabını yayınladı. Turkuvaz Kitap tarafından yayınlanan kitapta Akdoğan, Erdoğan’ın liderliğini doğulu ve batılı düşünürlerin siyaset üzerine tespitlerinden yola çıkarak farklı açılardan analiz ediyor.

‘Boşluğu Erdoğan dolduruyor’

Akdoğan, basın yayın organlarının Ankara’daki temsilcileri ile buluşmasında; kitap hakkında bilgiler verdi. Kitabın İngilizce, Almanca, Arapça, Rusça ve Çince’ye çevrildiğini söyleyen Akdoğan’ın değerlendirmeleri şöyle:

“Erdoğan’ın hayatını anlatan bir kitap değil. Bu kitabı yarı akademik bir siyasetname bir nasihatname olarak niteleyebiliriz. Kitabın yazım aşamasında hem bizim tarihimizin hem batılı kaynakların lider tanımlamalarını, liderlerin siyaset ve ahlak anlayışlarını inceledim. Ve liderin özelliklerini Tayyip Erdoğan üzerinden anlatan bir eser ortaya koydum. Siyasetin amacı ahlak adalet ve benzeri kavramları yine liderlik kavramı ve liderin şahsı üzerinden irdeledim. Son bölümde de Tayyip Erdoğan’ın ne yaptığını, kadına, gençlere siyasete bakışını anlattım. Bugünün dünyasında genel bir akıl tutulması var. Bu durumu yaratan siyaset kurumu. Ve çözecek olan da yine siyaset. Dünyada bugün bir liderlik boşluğu var. O boşluğu Tayyip Erdoğan dolduruyor. Ve Tayyip Erdoğan kimdir? Ne yaptı? Bunu dünyaya bu kitapta anlatıyoruz. Dünyadaki karalama kampanyasına karşı Erdoğan’ı tanıtmış oluyoruz. Bu kitap modern bir siyasetname ve gelecek nesillere de bir çerçeve çiziyor.”

Haberin Devamı

Yeni siyasi kimlik inşa etti

Kitapta yer alan bazı analiz ve bilgiler özetle şöyle:

- Erdoğan’ın AK Parti tecrübesiyle aynı anda birçok şeyi başardığı söylenebilir. Öncelikle Erbakan hoca gibi güçlü ve dominant liderin olduğu bir hareketten ayrışarak yeni bir hareket kurabilmek başlı başına büyük bir başarıdır. Erdoğan, Milli Görüş çizgisini, onun cemaatimsi parti yapılanmasını ve belli kesimleri hedef alan kimlik siyasetini aşar, yeni bir siyasi kimlik ve hareket inşa eder. Erdoğan’ın bu girişimiyle aştığı ikinci şey klasik sağ siyaset çizgisidir.

Haberin Devamı

- Batılıların Erdoğan tipi liderlik diyerek eleştirdikleri husus tam da acı gerçeği söylemek, hakikati haykırmak ve haksızlık yapanların rahatını kaçırmaktır. Erdoğan’ın, “dost acı konuşur” anlayışı, bir yanda batıyla ciddi işbirliği geliştiren ama diğer yanda batıyı sorgulamaktan çekinmeyen bir siyaset tarzı ortaya koyar. Sırt dönmeyen ama yörüngeye girip uydu da olmayan bir duruş.

- Haddizatında bu hareketin mürai (iki yüzlü) tavırlarını ve liderini (Fetullah Gülen) sevmeyen Erdoğan, örgütün gerçek yüzü anlaşıldıkça mücadeleci bir yaklaşım sergiler.

Erdoğan’ın liderliğini anlatan siyasetname...

Karizmatik lider

- Kanımca Erdoğan, 1990’lı yılların sonunda karizmatik kişilik olarak öne çıkar. 2003’ten sonraki siyasi hayatıyla karizmatik otoriteye, karizmatik lidere dönüşür. (...) Halk arasında karizma çizen diye adlandırılan bir çok olay Erdoğan’ın başına gelir ama karizmayı çizen bir etki doğurmaz. Erdoğan, attan düşer karizması çizilmez, çatlak sesle mitingde konuşma yapar karizması kaybolmaz, değiştiğini - aldandığını (bazı konularda eksik kaldığını veya yeterli başarıyı yakalayamadığını) söyler karizması azalmaz, annesinin cenazesinde bir evlat olarak gözyaşı döker karizması eksilmez.

Haberin Devamı

Bavulunu kendi hazırlar

- Erdoğan, düzenli ve tertipli bir kişidir, kendi bavulunu kendi hazırlar, kendi kıyafetlerini kendi seçer, kıyafetlerinin eleştirilmesine pek itibar etmez.

- Erdoğan, maydanoz, limon ve sudan oluşan bir karışımı kaynatıp içerek sesini korumaya çalışır.

- Demirel’e geçmiş olsun, Erbakan’a taziye ziyareti yapan Erdoğan, en kavgalı göründüğü siyasi liderleri bile acı günlerinde aramayı ihmal etmez. Bayramlarda eski cumhurbaşkanları, başbakanları güzetecileri ararken, kendisine mesaj atan hemen herkese döner ve bayramını tebrik eder.

- Erdoğan, torunlarıyla oynayan, çocukla çocuk olan bir tavra sahiptir. Erdoğan’ın en fazla eğilim gösterdiği eğlence futbol maçı izlemek veya araçta giderken müzik dinlemektir.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR