Sadece bir terörist yakalanmadı

Gündemin en sıcak başlığı ve öne çıkan ismi malum…

İstanbul’da yılbaşı gecesini kana bulayan, Ortaköy saldırısını yapan terörist yakalandı.

***

39 kişiyi öldüren teröristin kimliği olayın ertesi günü istihbarat ve güvenlik birimleri tarafından netleştirilmişti.

Ebu Muhammed El Horasani kod adlı terörist in Özbekistan doğumlu Abdülkadir Masharipov olduğu bilgisi, bir süre kamuoyu ile paylaşılmamış, o günler boyunca da hem olaya hem de saldırganın kimliğine dair birçok spekülasyon yapılmıştı.

Dün itibariyle kesinleşti ki, ilk günlerde konuşulanların, yazılanların büyük bölümü gerçeği yansıtmıyordu.

DAEŞ ağı ortaya çıkartıldı

Benzer olaylarda yaşanan süreç, Ortaköy katliamı soruşturmasında tersine gelişti.

Şöyle ki…

Genelde bağlantıları, ilişkide olduğu kişi ya da odaklar, fail yakalandıktan sonra, yani sorgulandığında tespit edilir.

Bu olayda ise içinde yer aldığı örgütsel ağ, ilişkileri, bağlantıları, temas noktaları; teröristin yakalanmasına kadar geçen zaman içinde belirlendi.

Van’dan İstanbul’a, Konya’dan Kayseri’ye kadar birçok ili kapsayan DAEŞ networkü (ağı) ortaya çıkartıldı ve failin çevresindeki çember böylece daraltıldı.

Haberin Devamı

Tabiri caiz ise dokunduğu her nokta, temas ettiği her kişi; 1 Ocak itibariyle başlatılan soruşturma kapsamında, teröristin yakalanması için yapılan operasyonlarda ele geçirildi.

Bu süreçte, 200’den fazla kişiden oluşan bir ağ deşifre oldu. Söz konusu örgüt ağının içinde örgüt üyelerinin yanı sıra yardım / yataklık yapan destek unsurları da var.

Bu durum, DAEŞ’in Türkiye’deki kurulu düzeninin çökertilmesi anlamına geliyor ve en az katliam failinin yakalanması kadar önemli bir gelişme. Hatta belki ondan bile önemli…

Yakalanan katil bundan sonra ekstra hiçbir bilgi vermese bile, bağlantıları konusunda birçok gerçeğin zaten ortaya çıkarılmış olduğunu söylemek mümkün.

İki defa son anda kaçmıştı

Abdülkadir Masharipov, ele geçirildiği ana kadar geçen 17 gün içinde iki defa polisin elinden son anda kurtulmuştu.

İlki, malum, olayın ardından Ortaköy’den firarı…

İkincisi ise katliamın 48 saat sonrasında… Bakırköy’de rutin yol kontrolü sırasında durdurulan bir otomobilin arka koltuğundayken, trafik polislerinden biri tarafından tanınıp kimlik sorulması üzerine araçtaki iki kişiyle birlikte kaçması. Takip eden ekip otosuna araçtan ateş açılmış ve katliamı yapan kişi nihayetinde kaçmayı başarmıştı.

Haberin Devamı

Ev, örgütün transit üssü

İstanbul Valisi Vasip Şahin, Esenyurt’taki apartman dairesinde, Ortaköy katliamının failiyle birlikte yakalanan yabancı uyruklu kişiler hakkında da bilgi verdi, biliyorsunuz.

Evde hem bu kişilerin de yakalanması hem de 197 bin Amerikan Doları nakit para bulunması, bu dairenin örgütün İstanbul’daki buluşma ve dağılma noktalarından olduğunun kanıtı olarak değerlendiriliyor.

Evin, dünyanın farklı ülkelerinden gelip Suriye’ye gidecek olan örgüt üyelerinin İstanbul’daki geçiş üssü, transfer merkezi olduğu yorumu yapılıyor.

DİĞER YENİ YAZILAR