‘Metnin ortaya çıkması lazım’

Partisinin Anayasa Çalıştayı’nda konuşan Kılıçdaroğlu, “Yüzde 91 ile gelen parlamenter sistemi +1 ile değiştiremezsiniz” dedi. Teklif metniyle ilgili ise “Önce metnin ortaya çıkması lazım. Parlamenter sistemi güçlendiriyorsa ‘hayır’ mı diyeceğiz?” vurgusu yaptı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin Anayasa Çalıştayı’nda bazı köşe yazarlarının sorularını yanıtladı. “1982 Anayasası’nın hazırlandığı ve kabul edildiği koşulları yaşıyoruz” ifadelerini kullanan Kılıçdaroğlu, referandum tartışmalarından önce metnin ortaya çıkması gerektiğini kaydetti. “Bazı varsayımlardan yola çıkarak, doğal olarak siz kendiniz bilgiyi alır yorum yaparsınız ama biz siyasette sorumlu aktörleriz” vurgusu yapan Kılıçdaroğlu, “Metni görmemiz lazım demeniz, metni gördüğünüzde pozitif bakabileceğiniz anlamına geliyor mu?” sorusuna ise şu yanıtı verdi: “Bir bakarsınız, hiç başkanlık yoktur, bilmiyoruz ki! Parlamenter sistemi daha da güçlendiren bir metin hazırlamışlardır. Buna ‘hayır’ mı diyeceğiz. Başkanlık varsa, ona da bakacağız. Bu başkanlık, nasıl bir başkanlık? Türkiye’yi bölünme naktasına götüren bir başkanlık mı bu?”

“140 yıllık bir parlamenter sistem deneyimimiz var” diyen Kılıçdaroğlu, “Hukuk dışına çıkmak, anayasal düzeni ihlal etmek eğer fiili durum olarak tanımlanıyorsa bu doğru değil. Sadece, anayasanın dışına çıktı, hukuku tanımıyor, bir fiili durum var, ne yapalım. Hukuku fiili duruma, kişiye uyduralım. Hukuk, kişiye uymaz” değerlendirmesi yapan Kılıçdaroğlu şöyle devam etti:

Haberin Devamı

‘Metnin ortaya çıkması lazım’

‘Hukuk kişiye uymaz’

“Bir kişinin arzusu üzerine anayasa, bir kişinin arzusu üzerine yasalar, hukuk, yargı, onun arzusuna göre düzenlenirse, yarın bir başkası çıkıp da bu yetkiyi verdiniz, yetkiyi az gördü, 6 ay sonra dedi ki ‘Bunu da kabul etmiyorum, fiili durum vardır, buna uyacaksınız’ dedi. Ne yapacağız. Yüzde 91 ile kabul edilen demokratik parlamenter sistemi +1 ile değiştiremezsiniz. +1 ile rejim mi değiştirilir? Toplumda çok ciddi, derin yaralar açar, bunun farkında olması lazım ülkeyi yönetenlerin.”

‘Denge unsuru bir Cumhurbaşkanı’ önerdiler

29 Ekim’de Aydın’da uğradığı silahlı saldırıda ayağından vurulan CHP Genel Başkanı Yardımcısı Bülent Tezcan, koordinasyonunu yaptığı 6 saati aşan “Anayasa Çalıştayı”na tekerlekli sandalyeyle katıldı. Tezcan, partilerinin ön anayasa taslağında 8 kriteri açıklarken, Ak Parti’nin öngördüğü, “başkanlık sistemi”ne karşı, anayasada “denge unsuru ve sembolik yetkilere sahip bir cumhurbaşkanı” önerdiklerini açıkladı. CHP’nin kurucu değerlere bağlı, özgürlükçü, güçlü sosyal devleti öngören, parlamenter sistemi esas alan, güçler ayrılığına dayalı, bir anayasayayı savunduğuna dikkati çekildi.

Haberin Devamı

‘İdam olsaydı hepsi asılmıştı’

16 Temmuz’da parlamentoya, Taksim’de, Yenikapı’da yaptığı konuşmada 1 milimlik sapma varsa kalkıp herkesten özür dileyeceğini kaydeden Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: “Onların sapmalarını gündeme getiriyorum. Türkiye’yi demokrasiden hızla uzaklaştırıyorsunuz diyorum. ‘Bu parlamentoda demokrasiyi savunacak bir partiye ihtiyaç var, o da biziz’ dedim. Gazetelere, gazetecilere baskılar, kabul edilemez. İki tane bilim insanı vardı. Necmiye Hanım ile Aslı Erdoğan, idam olsaydı bugün idamla yargılanacaklardı. İdam olsaydı, bugün Ergenekon’da yargılananların tamamı idam edilmişti.”

BAHÇELİ’NİN TAVRI

Haberin Devamı

‘Kocaman bir soru işareti’

“Bahçeli, Başbakan görüşmesinden sonra MHP’den bir açıklama olmadı ama Başbakan MHP adına bir açıklama yaptı” sorusuna “Doğru bulmuyorum” yanıtını veren Kılıçdaroğlu, “Ortak cumhurbaşkanı adayı belirlediğiniz MHP’nin bugün geldiği yer size ne ifade ediyor?” sorusunu ise şöyle yanıtladı: Kocaman bir soru işareti ifade ediyor. Türkiye, bir ateş çemberi içindeyken, Ortadoğu’da başımızda dünyanın belası varken, bir terör örgütüne iki terör örgütü daha ilave edilmişken, türkiye bu sorunları çözmek yerine rejimini değiştirmek gibi bir sürecin içine sokulursa Türkiye’nin bekası açısından ne olur?

DİĞER YENİ YAZILAR