Gazete Vatan Logo

Münbiç’te 16’ncı devriye yapıldı!

YPG’nin Münbiç’teki kontrol noktalarından çekildiğinin teyit edildiğini açıklayan Dışişleri Sözcüsü Aksoy, Türk askerlerinin önceki gün 16. devriye faaliyetini gerçekleştirdiğini söyledi

Münbiç’te 16’ncı devriye yapıldı!

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, dün basın bilgilendirme toplantısı düzenledi. Aksoy, Suriye’de rejimin Dera ve Kuneytra gerginliği azaltma bölgesini hedef alan saldırılarıyla ilgili, “Şiddetle kınıyoruz ve lanetliyoruz. Bu saldırılar sahada şiddetin azaltılması ve krize siyasi çözüm bulunması yönünde Astana ve Cenevre’de yürütülen çalışmaları baltalıyor” dedi.

Erdoğan, Putin’e söyledi

Rejimin sorunu askeri yöntemlerle çözmeye çalıştığını kaydeden Aksoy, “Ancak bu yolla ülkede meşru bir hakimiyet kurulamaz. Doğu Guta’da, Kuzey Humus’ta ve şimdi de Suriye’nin güney batısında yaşanan bu senaryonun İdlib’de tekrar etmesini asla istemiyoruz” şeklinde konuştu. Aksoy, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Putin’le 14 Temmuz’da yaptığı görüşmede rejimin İdlib’i hedef alması halinde bunun Astana mutabakatının ihlali anlamına gelebileceği uyarısında bulunduğunu hatırlattı.

‘ABD bizi oyalamamalı’

Türkiye-ABD ilişkilerine de değinin Sözcü Aksoy, 13 Temmuz’da yapılan ortak çalışma grubu toplantısına ilişkin “Toplantıda özellikle FETÖ konusunda artık Amerika’nın bizi oyalamaması gerektiğinin altını çizdik” dedi.

Haberin Devamı

Aksoy, Türkiye ile ABD’nin müttefik ilişkilerine uygun şekilde güvene dayalı bir ilişki tesis etmek istediğini ve bu yöndeki temasların devam ettiğini belirterek, “Münbiç yol haritasının planlama ve uygulama safhası devam ediyor” dedi. Türk ve Amerikan askeri birliklerinin 18 Haziran’da başlattığı koordineli ve bağımsız devriye faaliyetlerinin sürdüğünü dile getiren Aksoy, “Dün (önceki gün) 16. devriye faaliyeti gerçekleştirildi. Devriye güzergahındaki kontrol noktalarından PYD ve YPG’nin geri çekildiği teyit edildi. Halihazırda Türk ve ABD askerlerinden oluşan müşterek devriyelerin göreve başlamasına ilişkin çalışmaları da sürdürüyoruz” diye konuştu.

ABD: Ortak devriye eğitimi başlayacak

ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Orgeneral Joseph Votel, dün Münbiç yol haritasıyla ilgili açıklama yaptı. Münbiç’te Türkiye ve ABD’nin yürüteceği ortak devriyelere değinen Votel,”Diplomatik yol haritasının bir parçası olarak, bu son derece karmaşık ortamda cephe hattının bazı parçalarında ortak devriye yapmak üzere gerekli eğitimler yakın zamanda başlayacak” dedi.

Haberin Devamı

Hukuk devletiyiz

Sözcü Aksoy, tutuklu ABD’li rahip Andrew Craig Brunson’un ailesiyle, avukatıyla ve diğer konsolosluk yetkilileriyle düzenli olarak görüşebildiğini söyledi. Aksoy, “Bu adli süreç hukukun üstünlüğü prensibine bağlı olarak yürütülüyor. Türkiye bir hukuk devleti. Bu kararları bu çerçevede değerlendirmek lazım” diye konuştu. Aksoy, tutukluluğun devamının işbirliğine etkisiyle ilgili soru üzerine, “ABD ile güvene dayalı bir ilişki kurmak istiyoruz” dedi.