Gazete Vatan Logo

Muhteşem Süleyman’ın sanal sergisi!

Vefat yılında anmak amacıyla bir proje geliştirdi

Türkiye’nin en köklü üniversitesi olan İstanbul Üniversitesi ve Teknosa, Kanuni Sultan Süleyman döneminin dev eserlerini sanatsaverler ile buluşturuyor. İstanbul Üniversitesi ve Teknosa Kanuni Sultan Süleyman Han’ın ölümünün 446. vefat yılında “Cihan Hükümdarını” anmak amacıyla bir proje geliştirdi. Proje kapsamında Türkiye’de, ilk defa sanal bir kütüphane kurulacak ve yine ilk defa önemli bir mimari eserin, Süleymaniye Camii’nin, interaktif simülasyonu oluşturulacak. İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi’nde Kanuni Sultan Süleyman dönemine ait 3 tek nüsha yazma eseri dijital ortama taşınacak.

Dünyada tek nüshaları İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi’nde bulunan Divan-ı Muhibbi, Beyan-ı Menazil-i Sefer-i Irakeyn, Kitab-ı Bahriye adlı eserler Teknosa’nın yardımıyla gelişmiş dijital araçlar vasıtasıyla koruma altına alındı.

Süleymaniye üç boyutlu

Proje kapsamında ayrıca dönemin önemli mimari eserlerinden olan Süleymaniye Camii’nin de 3 boyutlu interaktif simülasyonu hazırlandı. Türk-İslam mimarisinin en önemli eserlerinden biri olan Mimar Sinan’ın kalfalık dönemi eserini, tüm Türkiye sanal olarak gezebilecek. Proje için oluşturulan web sitesinde, Muhibbi divanından alınarak bestelenmiş Naat’lar, Kanuni döneminin önemli imgeleri ve kişileri (Piri Reis, Matrahçı Nasuh, Mimar Sinan), döneme ait İstanbul’daki eserlerin fotoğraf sergisi, günümüze ulaşmış Kanuni’ye ait olan elbise ve özel eşyalar da 3 boyutlu sanal sergi sayesinde tarih tutkunları ile buluşacak. Sanal galeri, 31 Aralık 2012 tarihine kadar açık kalacak.

İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, “Aktarılan eserler sanal ortamda bütün dünya ile paylaşılacak. Hiç bir yerde başka bir nüshası olmayan bu eserleri toplumun hizmetine açacağız. Teknosa ile ortak çalışmamız hızla devam ediyor. 46 yıl Osmanlı İmparatorluğuna hükümdarlık yapmış olan Cihan Hükümdarı Kanuni Sultan Süleyman’ın 446. vefat yılında yapacağımız anma etkinliklerinde o döneme ait ve İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi’nde var olan eserleri gün yüzüne çıkartıp toplumla buluşturacağız” dedi.

Haberin Devamı