Desteğiniz fark yaratacak

Haberin Devamı

Dershanelerin kaldırılması konusunun bütün Türkiye’de tartışıldığı, buna karşın ülkemizdeki gerçek eğitim sorunlarının alabildiğine es geçildiği bir haftanın içerisindeyken KALEV’in (Kadıköy Anadolu Lisesi Vakfı) bir çağrısı düştü mektup kutuma...

Vakıf, ‘Desteğiniz fark yaratacak’ sloganıyla kendi bünyesine basamak teşkil edecek, camiaya ait bir ilköğretim okulu kurmak istiyordu. Bunun, eski adıyla Kadıköy Maarif, yeni adıyla Kadıköy Anadolu Lisesi’nin kurumsallaşmış özgün değerlerini ve yıllara damgasını vurmuş geleneklerini yansıtacak bir okul olması hedefleniyordu. Bu açıdan bakıldığında belli öncelikleri olacaktı bu okulun. Bunların başında da eğitim ve eğitimciye değer veren, yatırım yapan bir okul fikri geliyordu.

Eğitimden kastedilenin 21. yüzyılda bu ülkeye yaraşan bir eğitim sistemi olduğunu, dogmalardan ve klişelerden beslenen değil, yaratıcılığı kendine temel alan bir yapıya işaret ettiğini belirtmekte fayda var. Elbette bu sistemden anlaşılması gerekenin, tornadan çıkar gibi insan yetiştirmek olmadığı da aşikâr. Bu sistemin hedefi, kendi ayakları üzerinde durabilen, iyi eğitimli, kendi iç yaratıcılığını harekete geçirebilen, farklı düşünce ve inançlara saygılı, bilgiyi üreten ve kullanabilen, dahası içinde bulunduğu şartları sorgulayabilen, anlamayı önemseyen bireyler yetiştirmek...

Patronsuz Okul

Bunların hepsini kuşatan ve en ilginci, bütün camia mensuplarının küçük-büyük bağışlarıyla oluşturulacak bir model var karşımızda. Böylelikle bir ‘patron okulu’ değil rekabetin hem dışında hem de üzerinde konumlanacak ‘içerden’ bir vakıf okulu yaratma esası temel alınıyor. Bu da günümüzde hemen her şeyin öncelikli biçimde para olarak algılandığı ve eğitimin de maalesef bundan nasiplendiği ticari bir kısırdöngünün dışına çıkabilme şansını sunabilir.

KALEV, bu ilköğretim okulunu 2014-2015 eğitim yılında açmayı hedefliyor. Camiadan gelecek olan desteklerle kurulacak bu okul sadece camianın yeni kuşaklarına yönelik olmayacak. Belirlenen vizyonu ve misyonu önemseyen ailelerin çocuklarına da kapılarını açacak.

Amacı Kadıköy Maarif eğitim geleneklerini sürdürmek olan bu projeye bir Maarifli olarak destek vermek isteyenler www.desteginizfarkyaratacak.com adresinden tüm detayları öğrenebilirler.

***


Projenin tanıtıldığı akşam eski mezunlar olarak Moda Deniz Kulübü’nde, o bildiğimiz eski manzara eşliğinde epey eğlendik. Marmara Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ayşe Durakbaşa ve 84 dönemi okul birincimiz Kaan Başaran ile eğitimi, yaşamı konuştuk. Kaan’la, aynı dönemde mezun olduğumuz, adı Fenerbahçe’yle özdeşleşen arkadaşımız Hulusi’nin (Belgü) kulaklarını da çınlattık.

***


Öğretimi bir araç, eğitimi ise yaşama yayılacak bir amaç olarak gören bütün öğretmenlerimizin Öğretmenler Günü kutlu olsun.

DİĞER YENİ YAZILAR