Gazete Vatan Logo

Mucitlerden mini tank

Üniversite öğrencileri elektromanyetik fırlatıcılı mini tank yaptı. Gökbörü 2 adlı tank, ışık ve gürültü olmadan elektromanyetik atış yapabiliyor

Mucitlerden mini tank

Trabzon’da Avrasya Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri, görüntü takip sistemiyle istenilen objeye elektromanyetik atış yapabilen Gökbörü 2 adını verdikleri mini tank tasarladı. TÜBİTAK tarafından yarı otonom insansız savunma aracı olarak desteklenen Gökbörü 2, Avrasya Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri Abdullah Bahadır ve Emre Çelik tarafından geliştirildi. Barutsuz elektromanyetik fırlatıcısı bulunan tanka, obje tanıma sistemi, hedef takibi, eve geri dönme, internet üzerinden takip ve görüntü aktarım özelliklerini de ekleyen öğrenciler, ASELSAN’ın ürettiği ve ses hızının 6 katına ulaşabilen TUFAN’ı örnek aldı.

Sessiz vuruyor

Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Alaa Eleyan, projeye 2017 yılında başladıklarını, TÜBİTAK’ın desteklediği projenin yüzde 70’inin tamamlandığını söyledi.

Öğrencilerden Emre Çelik, ‘Tankı tablet bilgisayar üzerinden kumanda edebiliyoruz. Eğer bir şekilde bağlantı koparsa geldiği rotayı takip ederek geri dönebiliyor. Bunun yanı sıra harita üzerinden belirlediğimiz koordinatları girdiğimizde kendisi o bölgeye gidebiliyor. Tank içerisinde 4 bobin var ve bunlar sıralı ateşlenerek içerisindeki sisteme ivme kazandırıyor. Bu bir demir, iğne ya da çivi de olabilir. Elektromanyetik sistemin en önemli özelliği sessiz şekilde ateşleme yapması’ diye konuştu.

Haberin Devamı