Gazete Vatan Logo

Mücadele sertleşince ekstra 3 milyar geldi

Bakanlık bütçede büyük vergi kaybına neden olan kaçakçılığa karşı mücadelede vites yükseltti. Baskınlar ve denetimler sonucu özellikle kaçak sigara kullanım oranı yüzde 8.2’ye kadar düşünce sigaradan elde edilen vergi gelirinde 3 milyar liralık artış sağlandı.

Mücadele sertleşince ekstra 3 milyar geldi

Ticaret Bakanlığı’na bağlı gümrük muhafaza ekiplerince son dönemde yapılan denetim ve operasyonlar çerçevesinde kaçakçılık faaliyetleri önemli oranda engellendi. Özellikle sigara kaçakçılığıyla mücadele kapsamında önemli tedbirleri hayata geçiren gümrük muhafaza ekipleri, yılın ilk yarısında 65 milyon lira değerinde 8 milyon paket sigaranın kaçak yollarla ülkeye girişini engelledi.

Göz açtırmayacağız

Öte yandan, 2014’te yüzde 21 seviyelerine kadar çıkan kaçak sigara oranı, Haziran sonu itibarıyla yüzde 8.2 seviyelerine geriledi. Kaçak sigara kullanım oranlarındaki düşüş, sigaradan elde edilen vergi gelirinde yaklaşık 3 milyar liralık artış sağladı. Aynı dönemde, 71 milyon lira değerinde elektronik eşya, 97.5 milyon lira değerinde gıda maddesi, 133 milyon lira değerinde makine ve aksamı yakalandı. Ticaret Bakanlığı’nca, kaçakçılıkla mücadele ve ekonomik kayıpların önüne geçilmesi amacıyla gümrüklerde yeni teknoloji yatırımları için bu yıl 53 milyon lira bütçe ayrıldı.

Yasal ticareti hızlandırmaya yönelik tedbirler alırken aynı zamanda yasa dışı ticareti ve kaçakçılığın terörizm gibi suçlara finansman sağlamasını engellemek için kararlı şekilde çalıştıklarını ifade eden Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Kaçakçılık, hem kamu gelirlerinde ciddi kayba yol açıyor hem de haksız rekabete ve iç ekonomide dengesizliğe neden oluyor. Bunlara göz açtırmayacağız” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

270 milyon lira yatırım

Ruhsar Pekcan, gümrük kapılarında ve limanlarda plaka tanıma, yüz kayıt, kapalı devre televizyon (CCTV), radyasyon izleme sistemleriyle araç, konteyner ve tren tarama, kişilerin üstlerinde taşıdıkları kaçak eşya-patlayıcı madde ve silah tespit gibi güvenlik teknolojisinin gerektirdiği tüm sistemlerin aktif olarak kullanıldığını vurgulayarak, son 5 yılda bu alana 270 milyon lira yatırım yapıldığını bildirdi.

6 ayda 1.1 milyarlık kaçakçılık önlendi

Gümrük Muhafaza Müdürlüğü ekipleri tarafından yılın ilk yarısında gerçekleştirilen operasyonlar neticesinde toplam 1.4 milyar liralık kaçakçılık önlendi. Bu kapsamda geçen yıl 6 bin 94 olayda 1 milyar 644 milyon lirası ticari eşya, 893 milyon lirası da uyuşturucu madde olmak üzere toplamda 2 milyar 537 milyon lira değerinde kaçakçılık olayını ortaya çıkaran ekipler, bu yılın 6 ayında 2 bin 898 olayda toplam 1 milyar 147 milyon liralık kaçakçılığı engelledi. Uyuşturucuyla mücadele kapsamında 2016’da 3.4 ton olan uyuşturucu madde yakalaması, 2017’de yüzde 670 artarak 26.3 tona yükseldi. Bu rakam 2018 Haziran sonu itibarıyla geçen yılın toplamına yaklaşarak 24.8 tona ulaştı.

Haberin Devamı