Gazete Vatan Logo

Motorsiklet keyfine ÖTV engeli

Son yıllarda satış rakamlarında rekorlar kıran motosiklet sektörü, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) engeline takıldı. Firmalar, geçen yıl yüzde 8'den yüzde 37'ye kadar yükselen ÖTV'yi bu yıl fiyatlara yansıtınca satışlarda düşüş yaşandı.

Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED) Başkanı Ferruh Tanay, yaptığı açıklamada, yüzde 8 olan ÖTV'nin geçen yılın nisan ayında motor hacmi 250cc ve altındaki araçlar için yüzde 22'ye, 250cc üzerindeki araçlar için de yüzde 37'ye çıkarıldığını anımsattı.

Firmaların ÖTV oranındaki bu artışı geçen yıl fiyatlarına yansıtmadığını ve satışların 396 bin adet olarak gerçekleştiğini belirten Tanay, bu yıldan itibaren yansıtmaya başlamalarıyla birlikte satışların düşüşe geçtiğini ifade etti.
Tanay, geçen yılın 5 aylık döneminde yaklaşık 180 bine yakın motosiklet satışının yapıldığını belirterek, bunda 1 Nisanda çıkarılan ÖTV'nin uygulamasının 10 Nisandan itibaren başlatılmasının önemli rol oynadığını, ÖTV'den etkilenmek istemeyen tüketicilerin 10 günlük sürede yoğun bir şekilde alım yaptıklarını kaydetti.

Bu yılın 5 aylık döneminde ise yaklaşık 100 bine yakın satışın yapılabildiğini anlatan Tanay, tüketicilerin motosiklet keyfinin ÖTV engeline takıldığını söyledi.

Sektör açısından sezonun yeni başladığını, ÖTV'nin yanı sıra seçim ortamının da satışlarda durgunluğun yaşanmasına neden olduğunu anlatan Tanay, “Bu sezon sektörde son 3 yılda yaşanan hızlı gelişmenin devamı bekleniyordu, ancak sektör umduğunu bulamadı. Son yıllarda satışlarda rekor kıran motosikletçiler sezona sıkıntılı girdi. Yıl sonuna kadar satışların ancak 300 bine ulaşacağını tahmin ediyoruz” dedi.

Tanay, Çin'den gelen ucuz ürünlerin geçen yıllarda motosiklet kullanımını artırdığına ve sektörün büyümesine katkıda bulunduğuna dikkati çekerek, ancak bu ürünlerde kalite sorunu çıkmaya başlamasının ardından tüketicilerin markalı ürünlere yönelmeye başladıklarını kaydetti.

“MOTOSİKLET ALMANIN TAM ZAMANI”
Sektörün, satışlardaki durgunluğu aşmak için cazip kampanyalarla çözüm arayışına girdiğini söyleyen Tanay, bankaların 5 yıla kadar tüketici kredisi verdiklerini, ayrıca motosikletin değerine göre 12 aya kadar 0 (sıfır) faizli seçenek sunduklarını, firmaların da “şimdi al 6 ay sonra ödemeye başla” şeklinde kampanyalar yaptıklarını bildirdi.

Şuan ayda 100-150 YTL'ye taksitle motosiklet sahibi olmanın mümkün olduğunu vurgulayan Tanay, “Motosiklet almanın tam zamanı” dedi. Tanay, motosiklet fiyatlarının 3 bin 500 YTL'den 40 bin YTL'ye kadar değiştiğini, firmaların her gelir düzeyine göre hitap ettiklerini de sözlerine ekledi.


Haberin Devamı