Gazete Vatan Logo

Mostar Köprüsü açıldı ama halk hala kopuk

Köprü kentin iki yakasını birleştirdi ama Guardian gazetesine göre Mostar halkı bölünmüş durumda. Hırvatlar ve Müslümanlar birbirlerinin okullarına gitmiyor, hatta birbirlerinden alışveriş etmiyor

Osmanlı İmparatorluğu döneminde inşa edilen ve 1993 yılında Bosna Savaşı sırasında yıkılan Mostar Köprüsü dün resmen açıldı. Türkiye'nin de desteğiyle yeniden inşa edilen köprünün açılışında tüm dünyaya barış mesajları verildi. Mostar kentinde dün yerel saatle 15.00'te başlayan törene 50 ülkenin devlet ve hükümet başkanları katıldı. Barış temalı konuşmaların yapıldığı törende BM Genel Sekreteri Kofi Annan ve İngiltere Veliaht Prensi Charles da hazır bulundu.

Orjinaliyle aynı
Başbakan Tayyip Erdoğan ise Sakarya'da meydana gelen tren kazası nedeniyle katılamadı. Ancak Devlet Bakanları Beşir Atalay ve Mehmet Aydın, Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü, Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu, Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen'le birlikte 42 milletvekili ve bürokrat açılışta Türkiye'yi temsil etti.

Osmanlı mimarisinin en önemli eserlerinden biri olarak kabul edilen Mostar Köprüsü'nün yapımında Osmanlı'dan kalan taşlar kullanıldı. Orjinaliyle bire bir aynı inşa edilen köprü, Türkiye'nin 1 milyon dolar bağış yaptığı ve UNESCO, Dünya Bankası, Avrupa Bankası gibi uluslararası kurumların da destek verdiği 20 milyon dolarlık bir yatırımla onarıldı. Köprü savaşın bitmesi ve halkların birleşmesinin sembolü olarak görülüyor.

Düşmanlık bitmedi
Ancak İngiliz Guardian gazetesi köprünün sembolik anlamına rağmen Mostar kentinin halen bölünmüş durumda olduğunu ve savaşın unutulmadığını yazdı. Gazeteye göre Hırvatlar ve Müslümanlar birbirlerinin okullarına gitmiyor, birbirlerinin dükkanlarından alışveriş etmiyor hatta ayrı otobüslere biniyorlar.

Savaşın sembolüydü
Kanuni Sultan Süleyman döneminde Mimar Sinan'ın öğrencisi Mimar Hayreddin tarafından 1566'da inşa edilen köprü yüzyıllarca Mostar kentinde yaşayan Hırvat ve Müslümanlar'ı birbirine bağladı. Ancak 1993 yılında Hırvatlar'ın top atışıyla köprüyü yıkması Bosna Savaşı'nın sembolü haline geldi. 1997 yılında köprünün tamir çalışmalarına başlandı, 2002'de ise inşaat faaliyetleri başladı. Uluslararası destekle tekrar inşa edilen köprü artık halkların birleşmesini ve barışı simgeliyor.

Haberin Devamı