Gazete Vatan Logo

Modern Sanat Ödülü "Turner Prize" sahibini buldu

Ödülün bu yılki sahibi, 31 yaşındaki ressam ve heykeltraş Helen Marten oldu.

Modern Sanat Ödülü "Turner Prize" sahibini buldu

İngiltere'de "Turner Prize" modern sanat ödülüne bu yıl, heykel, film baskısı ve yazıyı kullanarak oluşturduğu enstalasyon çalışmasıyla 31 yaşındaki ressam ve heykeltraş Helen Marten layık görüldü.

Londra'daki Tate Britain Müzesi'nde düzenlenen törenle ödülünü alan Marten, aynı zamanda 25 bin sterlinin de sahibi oldu.

Eserlerinde gündelik yaşamda kullanılan objelere yer vererek, sanatseverleri şaşırtmayı ve düşündürmeyi amaçlayan Helen Marten, ödül töreninde yaptığı konuşmada, ödülü kazanmayı beklemediğini ve kısa listede bulunan diğer sanatçılarla yarışmanın kendisi için heyecan verici olduğunu dile getirdi.

32'nci kez verilen "Turner Prize" ödülü için enstalasyon çalışmalarıyla dört sanatçı kısa listeye kalmıştı. Söz konusu sanatçılar arasında Marten'in yanı sıra Anthea Hamilton, Michael Dean ve Josephine Pryde da bulunuyordu.

Sanat dünyasının tartışmalı ödülü

Her yıl modern sanat dalında verilen "Turner Prize", İngiliz görsel ve modern sanatındaki yeni akım, stil ve gelişmeleri ortaya koymak açısından önem taşıyor.

Haberin Devamı

Ödül, 50 yaşın altında Birleşik Krallık'ta doğan, yaşayan ya da çalışan bir sanatçıya, son 1 yıl içinde yaptığı ve sergilediği eseri dolayısıyla veriliyor. Önce bağımsız bir jüri, bu kriterlere uygun dört sanatçıyı belirliyor. Daha sonra sanatçıların eserleri, müzede bir süre sergileniyor ve kazanan her yıl aralık ayında açıklanıyor. Kazanan sanatçı, ödülün yanı sıra 25 bin sterlinin sahibi oluyor.

1984 yılından bu yana verilen, sanat dünyasının tartışmalı ödülü Turner Prize, her yıl sergilenen çalışmaların sanat olup olmadığı konusunda yapılan tartışmalarla ve ödül törenlerindeki skandallarla gündeme geliyor. Ödülü daha önce kazananlar arasında Damien Hirst, Antony Gormley ve Elizabeth Price gibi sanatçılar bulunuyor.