Gazete Vatan Logo

‘Analar ağlamasın isteriz’

Orgeneral Necdet Özel'den önemli açıklamalar

G.Kurmay Başkanı Org. Necdet Özel, çözüm süreciyle ilgili böyle dedi, ekledi: Kırmızı çizgiler önemli. Bedelli askerlikle ilgili bize yansıyan bir şey yok. Paralel yapı soruşturmasıyla ilgili MİT ve emniyetten belge istedim.

GENELKURMAY Başkanı Orgeneral Necdet Özel, 30 Ağustos Zafer Bayramı Resepsiyonu’nda “Çözüm süreciyle ilgili ‘Analar ağlamasın’ diyorlar. Biz de analar ağlamasın isteriz” dedi. Önemli açıklamalar yapan Org. Özel, paralel yapı soruşturmasıyla ilgili olarak, “MİT ve Emniyet’ten belge istedim ancak bana ulaşmadı. Hükümete 30 yıllık ihraç kararlarını verdik” dedi. G.Kurmay Başkanı Özel’in açıklamalarından satır başları şöyle:
Süleyman Şah Karakolu...
“Süleyman Şah Saygı Karakolu’nda tamamen profesyonel askerlerden oluşan bir birliğimiz var. Orası Türk toprağı sayılıyor, bayrağımız dalgalanıyor. Eğer bir saldırı olursa nefsi müdafaa hakkımızı kullanacak şekilde her türlü planlarımızı da hazırladık. Ancak şu an için bir tehlike yok. IŞİD’le ilgili de biz normal sınır güvenliğini uyguluyoruz.”
Bedelli askerlik bize yansımadı...
“Bedelli askerlikle ilgili çalışmamız yok. Siyasi otoriteden de bize herhangi bir direktif gelmedi.”
PKK’nın artan saldırıları...
“Bazı eylemler yapıyorlar. Güneydoğu’da özellikle. Değişen bir şey yok. Her zaman yaptıkları eylemleri yapıyorlar. Yine adam kaçırıyorlar, yol kesiyorlar, karakollara saldırıyorlar, vergi alıyorlar, propaganda yapıyorlar. Biz görevimizi yapıyoruz, sınırda önlemlerimiz devam ediyor. Biz gerekli mücadeleyi yapıyoruz ve bunları da G.Kurmay sitesinden duyuruyoruz. Asayiş, terör ve toplumsal olaylar olarak kategorize edip siteye koyuyoruz. Toplumsal olayların da bizi ilgilendiren kısımlarını koyuyoruz. Koyuyoruz ki ileride hakim-savcı olayları araştırırken bizden bilgi belge isterse bunları verebilelim. Arşivde bulunması gerekiyor.”
Balyoz tahliyeleri mutlu etti
G.Kurmay Başkanı Org. Özel, “Balyoz davasıyla ilgili size askeri çevrelerden de size eleştiriler yöneltiliyordu, önemli ölçüde tahliyeler oldu, şimdi ne hissediyorsunuz?” sorusuna ise şu yanıtı verdi: “Anayasa Mahkemesi kararını verdi. Artık arkadaşlar özgür. Benim için önemli olan onların özgür olması. Şu an çok rahatım, çok mutluyum. Ama davalar henüz sonuçlanmadı. Eğer beraat ederlerse tabi daha çok mutlu olacağım. Şimdi dileğim beraat kararlarının verilmesi ve dosyaların kapanması önemli. Tahliye edildiler, özgürlüklerine kavuştular ama ortada hala bir suç iddiası var. O nedenle beraat ettiklerinde çok daha mutlu olacağım” dedi.
Çözüm süreci yürüyor...
Org. Özel, “Çözüm sürecinde hükümetin bir yol haritası belirlediği söyleniyor, sizin çalışmalarınız ne yönde?” sorusuna, “Hükümetin bu yönde bir politikası var. Bu politika yürüyor. Ancak biz de bunları basından duyuyoruz, okuyoruz. Bu konuya ilişkin yol haritasını bilmiyoruz. Bizde bu konuda bir bilgi yok. Biz o çalışmanın içinde değiliz. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, kamu kurumlarına bunları göndereceğini söylemişti ama henüz gönderilmedi. İçinde ne var ne yok bilmiyoruz. Bunu görürsek biz de görüşlerimizi söyleyeceğiz” dedi.
Kırmızı çizgilerimiz sürüyor
G.Kurmay Başkanı, “Kırmızı çizgileriniz sürüyor mu?” sorusuna ise “Evet” yanıtını verdi, sözlerine şöyle devam etti: “Kırmızı çizgiler aşındırılırsa gereğini yapacağımızı söyledik, gerektiğinde yine söyleriz. 30 senedir bu mücadeleyi biliyorsunuz biz yürütüyoruz. Kırmızı çizgiler arasında 10 yıl öncesine göre bazı nüanslar var. Hükümet, sorunu çözmek istiyor. Şehitler gelmesin, ‘Analar ağlamasın’ deniliyor. Biz de aynı şeyi söylüyoruz. Bununla birlikte esas olan Türkiye’nin bütünlüğünün devam etmesidir. Bu en önemli kırmızı çizgidir.”
MİT’ten ‘Paralel’ belgesi istettim...
“YAŞ öncesinde, paralel yapıyla ilgili bazı kararlar alınacağı, kuvvet komutanlıklarında disiplin kurulları kurulacağı haberleri vardı, bu kurullar kuruldu mu?” sorusu üzerine Org. Özel şunları söyledi: “Kuvvetler üzerinde çalışıyor. TSK, bilgi ve belgeyle çalışır. Esas aldığımız şey hukuktur. MİT ve emniyetten belge istedik. Şu ana kadar herhangi bir bilgi ve belge bize gelmiş değil. İmzasız ihbar mektuplarıyla işlem başlatamayız. TSK, hukukun üstünlüğüne inanır, buna göre gereğini yapar. TSK, etnik, dinsel her türlü ayrımcılığa karşıdır. Bu her zaman böyle olmuştur. Biz kimsenin etnik kökenini, dini inancını sorgulamayız, bunu sormayız bile. Belge getirilirse, yasalar çerçevesinde, suç oluşturan bir durum varsa bunun gereğini yaparız.”
Yargı resepsiyonuna katılacak
Özel, “1 Eylül’de adli yıl açılış törenine katılacak mısınız?” diye sorulunca, “Ben İstanbul’a gideceğim. Programım var. Balıkesir’de de diploma törenine katılacağım. Akşam resepsiyonuna gelmeyi düşünüyorum. Uçağım arıza yapmazsa. TSK hukukun üstünlüğüne her zaman inanmıştır” dedi.

Haberin Devamı