Gazete Vatan Logo

MİT müsteşarını ‘Emin’ kod adıyla dinlemişler!

Emniyete yapılan ‘paralel yapı’ operasyonunda gözaltına alınan amir ve polislerin, binlerce kişiyi dinledikleri ‘Selam’ soruşturması kapsamında MİT Müsteşarı Hakan Fidan’a, ‘Emin’ kod adını verdikleri ortaya çıktı.

Türkiye’nin gündemine bir anda oturan ‘paralel yapı’ operasyonuyla ilgili detaylar ortaya çıkmaya başladı. Edinilen bilgilere göre, operasyonun bel kemiğini ‘Selam-Tevhid’ adı altında yapılan ve binlerce kişinin telefonlarının dinlendiği soruşturma oluşturuyor. Gözaltına alınan polislerin, bu soruşturma kapsamında ‘casusluk’, ve ‘sahte belgeyle yasa dışı telefon dinleme’ yaptıkları iddia ediliyor. Soruşturmada 2008-2010 yılları arasında sahte belgelerle dinleme yapılan 250’ye yakın telefon için İMEİ numaralarına sahte belgelerle dinleme izni alındığı belirtilirken, 2010-2012 arasında ise dinleme izinleri için sahte evraklarda gerçek isimlerin kullanıldığı tespit edildi.

Psikiyatriste ‘torbacı’ izni

‘Selam’ örgütü adı altında aralarında Başbakan Erdoğan, bakanlar ve ünlü gazetecilerin de olduğu çok sayıda kişinin dinlendiği daha önce ortaya çıkmıştı. MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve çevresindekilerin de aynı soruşturma kapsamında dinlendiği biliniyordu. Zanlıların Fidan’ı ‘Emin’ kod adıyla dinledikleri de son operasyonla ortaya çıkmış oldu. Polis Başmüfettişlerinin hazırladığı raporda usulsüz olarak dinlenen isimler için uyuşturucu satıcısı, kaçakçı denilerek izin alındığı da yine ortaya çıkan yeni bilgilerden...

Haberin Devamı

Ünlü bir psikiyatristin telefonunu ‘uyuşturucu satıcısı-torbacı’ olarak bildiren polislerin bu şekilde dinleme için gereken izni aldıkları belirlenirken, yine psikiyatristin hastaları arasında önemli gördükleri isimleri de dinledikleri tespit edildi.

İngiliz gazeteci de dinlendi

Müfettişlerin yaptığı incelemelerde 20 yıldır Türkiye’de yaşayan gazeteci yazar Gareth Jenkis’in de yasa dışı yoldan dinlendiği de anlaşıldı. Müfettişler, polisin ünlü gazeteciyi sahte bir isimle kaçakçı olarak göstererek iki yıl dinlediğini tespit etti. Dinlenenler arasında Aydın Doğan, Milliyet Gazetesi Yayın Yönetmeni Fikret Bila, Habertürk Gazetesi Yazarı Fatih Altaylı, işadamı Adnan Polat, İnan Kıraç, Mehmet Ali Yalçındağ gibi isimler de var.

Haberin Devamı

242 kişiye gözaltı listesi
Dün gözaltına alınan polislerin, terör örgütü “Selam” örgütüyle ilgili soruşturma gerekçesiyle aralarında bazı üst düzey bürokratlar ve gazetecilerin de bulunduğu 242 kişiyle ilgili gözaltı listesi hazırladığı iddia edildi.
Polis şeflerine dört kritik soru
Başta İstanbul olmak üzere çok sayıda ilde eş zamanlı operasyonlarla gözaltına alınan polis müdürleri ve memurlarının İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ndeki işlemleri sürüyor. Gözaltına alınan 105 kişiden 2’si ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakılırken, adreslerinde bulunamayan 11 kişi için arama kararı çıkarıldı. Casusluk iddiasıyla gözaltına alınan şüphelilere aralarında Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanı Gül, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, bakanlar ve Genelkurmay Başkanı’nın da bulunduğu yasadışı dinlemeyle ilgili sorular sorulduğu öğrenildi. Şüphelilere Selam örgütü adı altında ‘neden’ dinleme yaptıkları, dinlemelerde elde edilen kayıtları ‘ne için’ kaydettikleri ve bu verileri ‘nerede’ depolayıp ‘kimlere’ ulaştırdıkları soruldu.
‘Reza’lara yapılmayan polisliğe maruz kalıyoruz’
Sağlık kontrolüne götürülen eski İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer, gazetecilerin ‘Bir şey diyecek misiniz?’ sorusuna kelepçelenmiş ellerini havaya kaldırarak, “Diyeceğim zamanla, ama bunları görün. Bu şeref madalyalarını görün. Reza’lara yapılmamış polisliğe maruz kalıyoruz” diye bağırdı. Bu sırada polisler de “Müdürüm lütfen” şeklinde sözlü müdahalede bulunup Yılmazer’i ekip otosuna bindirmeye çalıştı. Yılmazer de bunun üzerine polislere, “Ne güzel polislik. Şov yapın kardeşim kameralara. Şov yapıyorsunuz ya. Poz verseniz ya” dedi.
İftarı da sahuru da nezarethanede yaptılar
Gözaltına alınan bazı polis memurları oruç tuttuğu için iftarı da nezarethanede yaptılar. Dışarıdan yemek söyleme isteği geri çevrilirken, zanlılara iftarda emniyet yemekhanesinden tavuk sote, patlıcanlı kebap, pilav, köfte, ayran ve güllaç verildiği öğrenildi. Zanlıların sigara içenlerine belirli aralıklarla sigara içmelerine izin verildi. Zanlılara sahurda da içinde peynir, ekmek, zeytin, bal ve meyve suyu bulunan kumanyadan verildi.

Haberin Devamı

11 kişi aranıyor

Haberin Devamı

Operasyon sonrasında aralarında aralarında eski İstihbarat Şube Müdürü Erol Demirhan’ın da aralarında bulunduğu 11 kişinin kayıplara karıştığı ortaya çıktı. Bu kişilerin adreslerinde ve bulunabilecekleri tüm adreslere giden polis, eli boş dönerken, emniyet bu kişilerin yurtdışına kaçma ihtimallerine karşı sınır kapılarında önlem aldı. Ankara’da yaşayan eski İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Erol Demirhan’ın Ankara’dan ‘İstanbul’a teslim olmaya gidiyorum’ diyerek ayrıldığı ancak halen teslim olmadığı öğrenilirken telefonlarının da kapalı olduğu öğrenildi.
İfadeler alınmaya başlandı
Emniyet müdürlüğündeki işlemleri süren polislerin ifade işlemlerinin de dün başladığı belirtildi. İlk olarak polis memurlarının ifadesinin alınmaya başlandığı belirtilirken, polis müdürlerinin avukatlarına gözaltı sayısını sordukları, kimlerin gözaltına alındığını öğrenmek istedikleri kaydedildi. Polis müdürlerinin bilgi alamamaları nedeniyle ifade vermeyip susma haklarını kullanacakları öne sürülüyor.