Gazete Vatan Logo

MİT İHA’lanacak!

MİT İHA’lanacak!

Bir süredir havadan istihbarat toplayabilmek için araştırmalar yapan Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) bu amaçla yerli ve milli projeleri incelemeye başladı. MİT’in yeniden yapılandırılması kapsamında devam eden çalışmalar için TAİ’nin ürettiği ANKA ve TSK envanterine giren Bayraktar TB2’nin yapıldığı tesisleri inceleyen MİT yetkilileri, milli İHA’ların uçuşlarını da izledi. MİT’in edineceği İHA’larla terör faaliyetleri ve Türkiye’ye yönelik dış tehditleri izleyecek.

SIGINT takılacak

MİT’in incelemeler sonunda edineceği İHA’lara hassas görüntü alan kameralar dışında ‘Sinyal İstihbarat’ (SIGINT) cihazları takılması bekleniyor. Sinyal istihbaratı elektromanyetik dalgaların ya da sinyallerin elde edilmesiyle sağlanıyor. Düşman veya potansiyel tehdit unsurları tarafından kullanılan haberleşme aygıtları ve diğer elektronik cihazların yaydığı radyo dalgaları ile kablo üzerinde taşınan analog ve dijital aktarım cihazlarla yakalanarak analiz edilmesi sonucu gizli bilgilere ulaşılıyor. Ayrıca ses ve veri içeren radyo dalgaları trafiğini hedef alan sistem; askeri haberleşme, radyo, telefon ve e-postaları da takip edebiliyor.

Haberin Devamı

TÜBİTAK’la görüşüldü

MİT yaklaşık 2 yıl önce Amerika’nın silahsız uçan ve keşif-gözetleme cihazlarıyla donatılan ‘Global Hawk’ isimli İHA projesinden esinlenerek 500 kg faydalı yük taşıyabilen benzer bir İHA’nın üretimi için TÜBİTAK’la görüşmüştü. TÜBİTAK yapılan çalışma sonrası MİT’in ihtiyaçlarını karşılayacak İHA’yı tek başına üretemeyeceğini kuruma iletmişti.