Gazete Vatan Logo

Minik Derin eğitimi için destek bekliyor

Antalya’da doğduktan 8 saat sonra epilepsi nöbeti geçiren, 6 aylıkken sağ beyninin yarısı alınan Derin Çevik şimdi 4 yaşında. Doktorların “Kendi başına hiçbir şey yapamaz” dediği Derin’in tek isteği eğitimi için destek

Minik Derin eğitimi için destek bekliyor

İstabul’da yaşayan reklam koordinatörü Emine Çevik ile muhasebeci Mehmet Çevik çiftinin kızları Derin Çevik’in yaşamı, bir inanç ve umut hikayesi olarak yüreklere dokunuyor. 2014 yılında Antalya’da dünyaya gelen Derin’in beyninde, doğduktan 8 saat sonra ‘kortikal displazi’ (Beyin korteksindeki nöronların anormal erken gelişimi sonucu ortaya çıkan hastalık) tespit edildi. Bunun üzerine Çevik çifti kızlarının tedavisi için İstanbul’a taşındı. Her gün onlarca epilepsi nöbeti geçiren, 6 aylıkken ameliyatla sağ beyninin büyük bölümü çıkarılan Derin, anneyle babasının inanç ve umuduyla hayata tutundu. Doktorların , “Kendi başına hiçbir şey yapamaz” dediği küçük kız yaptıklarıyla bir mucizeye hayat veriyor. Şimdi ise kendisine uzanacak bir destek eli bekliyor.

Haftada 2 gün 40’ar dakikalık eğitim yetersiz

Derin’in, devletin verdiği engelli raporuyla bir rehabilitasyon merkezinde haftada 2 gün 40’ar dakikalık eğitim aldığını belirten Emine Çevik, “Bu eğitim yeterli değil. Biz destekliyoruz ama o da yetmiyor” dedi. Rehabilitasyon merkezinde Derin’e yürüme odaklı eğitim verildiğini belirten anne Çevik, şunları söyledi: “Derin’in ayrıca konuşma terapistine gitmesi, bireysel eğitim alması gerekiyor. Konuşma terapisinin 1 saatlik ücreti 300 TL. Biz zaman zaman aldırıyoruz ancak maddi olarak yetersiz kalıyoruz. Bu çocukların günde 4-5 saat eğitim alması gerekiyor. Bizim istediğimiz, devletin sağladığı bu eğitimin saatlerinin artırılması.”

Haberin Devamı

YAPABİLDİKLERİ BİR MUCİZE GİBİ

4 yıllık çabaları sonucu kızındaki yüksek hipotonisinin (kas gevşekliği) ciddi derecede azaldığını anlatan Emine Çevik, “Sadece vücudunun sol kısmını tam olarak sağ kadar aktif kullanamıyor. Derin yalnız başına oturabiliyor, dönebiliyor, kısa süreli de olsa destekle ayakta durabiliyor, “anne-baba-g el- ala” gibi sözleri söyleyebiliyor. Küçük lokmaları ağzına götürüp yiyebiliyor, bizim söylediğimiz her şeyi yapabiliyor. Sadece konuşamadığı için bize cevap veremiyor ve kendisini ifade edemiyor. Derin’in algısı inanılmaz açık. Yeterli fizyoterapi ve destekle gelişmeye açık bir çocuk. Buna inanıyoruz. Sadece ona uzanacak bir desteğe, bir ele ihtiyacımız var. Lütfen sesimizi duysunlar” dedi.

Haberin Devamı

9 Aylık Mehmet Asaf ablasına çok iyi geldi

Doktorunun “Derin’e bir kardeş iyi gelebilir” sözleri üzerine geçen şubat ayında Mehmet Asaf adını verdikleri çocuklarının dünyaya geldiğini belirten Emine Çevik, “Gerçekten Derin kardeşiyle birlikte daha iyi yol alıyor. Bizimle iletişimi daha iyileşti. Mehmet Asaf ablasına çok şey kattı” dedi.