Gazete Vatan Logo

Minareden sonra kubbesi de çöktü!

Diyarbakır’daki çatışmalar, tarihi ve kutsal mekanlara büyük zarar verdi. Geçtiğimiz günlerde minaresi yıkılan Hacı Hamit Camii’nin kubbesi çöktü. 500 yıllık Kurşunlu Camii’nin şadırvanı da harabeye döndü

Minareden sonra kubbesi de çöktü!

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde 84 günün geride kaldığı terör örgütü PKK’ya yönelik operasyonlardaki çatışmalardan zarar gören yapıların başında kutsal mekanlar geliyor. Sokağa çıkma yasağının devam ettiği Sur’da meydana gelen çatışmalarda, geçtiğimiz günlerde halk arasında ‘Beyaz Minare’ olarak bilinen Hacı Hamit Camii’nin Midyat taşından yapılan minaresi yıkılmıştı. Minarenin yıkılması ile çevrede bulunan evlerde de hasar oluşmuştu. Ancak dün çekilen görüntülerde Hacı Hamit Camii’nin kubbesinin de delik deşik olduğu ve adeta çöktüğü görüldü. 1964’te yapılan Hasırlı Camii’nin de ciddi biçimde hasar gördüğü belirtiliyor.

Beş cami ibadete kapatıldı

Diyarbakır Müftülüğü geçtiğimiz günlerde ilçede can güvenliği nedeniyle imamlar ve cemaat camiye gelemediği için Hacı Hamit, Kurşunlu, Hasırlı ve Kadı camilerini geçici olarak ibadete kapatmıştı. Önceki gün 850 yıllık Hz. Süleyman Camii’nin kapısına, bölgede yaşanan terör olaylarından dolayı kilit vuruldu. Müftülük açıklama yapmazken tarihi caminin korunabilmesi için kapatıldığı belirtiliyor. İlçede bulunan Anadolu’nun ilk camisi olarak bilinen ünlü Ulu Camii’nin de kurşunlardan zarar gördüğü belirtiliyor. Sur da zarar gören Meryem Ana Süryani, Protestan ve Ermeni Katolik kiliselerine cemaat gidemediği için ayin yapılamıyor.

Haberin Devamı

Sadece ayakları kaldı

Daha önce teröristlerce yakılan ve büyük zarar gören UNESCO’nun miras listesindeki 500 yıllık Kurşunlu Camii olarak bilinen Fatih Paşa Camii’nin tarihi şadırvanının sadece ayakları kaldı. Kurşunlu Cami’nin kapı ve pencereli demir levhalarla kapatıldı. Diyarbakır’ın ilk Osmanlı eseri olan Fatih Paşa Camii’nde daha önce çıkan yangında caminin orijinal kapısı tamamen yanarken, altın varaklı minberi de zarar görmüştü.