Gazete Vatan Logo

Milyonluk vergi olmasa 100 Ferrari satardık

FerMas’ın Genel Müdürü Ferhat Albayrak, 200 bin euroluk Ferrari’nin Türkiye’de 700 bin euroya satıldığını belirterek, “1.9 milyon liralık aracın üçte ikisi vergiye gidiyor. Vergi yüksek olmasa 100 Ferrari satardık” dedi.

Ferrari ve Maserati’nin distribütörü FerMas’ın Genel Müdürü Ferhat Albayrak, otomobilde son 3-4 yılda vergi oranlarının çok arttığını belirterek, “Lüks araçta vergi yükü yüzde 189’a ulaştı. Ferrari’yi parası olan belirli bir kesim alsa da, yükselen fiyatlar müşterileri etkiliyor” dedi.

2009’da California modeli piyasaya çıktığı zaman satış etiketinin 350 bin euro olduğunu aktaran Albayrak, Temmuz’da Türkiye’ye gelecek cabrio versiyonu California T’nin 468 bin eurodan 1 milyon 333 bin TL) başlayan fiyatlara sahip olduğunu belirtti.

Albayrak, “Vergilerle birlikte fiyatlar çok yükseldi. 400-450 bin euroluk Ferrari 700 bin eurolara (1 milyon 995 bin TL) yükseldi. Şu an Ferrari Speciale’yi 700 bin euroya satıyoruz. Müşteriye fiyatını söyleyince bir anda gözleri açılıyor. Tabii bu fiyatın üçte ikisi vergi. Yani yaklaşık 460 bin eurosu (1.3 milyon lira) vergiye gidiyor. Aynı otomobil Avrupa’da 200 bin euroya satılıyor. Türkiye’deki vergiler AB seviyesinde olsun, 100 tane Ferrari satıp, en büyük 5 pazardan biri oluruz.”

20’den fazla satacak

2013’te 23 adet Ferrari sattıklarını hatırlatan Ferhat Albayrak, bu yıl da aynı seviyeye ulaşmak istediklerini kaydetti. Albayrak, “4 aylık rakamlar itibarıyla 5 adet aracı müşterilerimize teslim ettik, bu ay da 3 teslimat yapmayı planlıyoruz. Dolayısıyla ilk 6 ay sonunda 10 araca ulaşacağımızı söyleyebilirim” değerlendirmesinde bulundu.

California T satışa çıkmadan 4 sipariş aldı

Yeni California T’nin Temmuz’da yollara çıkacağını belirten Ferhat Albayrak, “California T’nin satışlarımıza ciddi katkı sağlayacağı inancındayız. Henüz araç satışa çıkmadan 4 adet sipariş aldık. 2014’te 6 adet California T satarız” dedi. Albayrak, Ferrari markasının başarısının arkasında müşteriyi özel hissetirmek olduğunu kaydetti ve ekledi: “Grey market, lüks markalar için sıkıntıdır. Ancak FerMas’ın rakibi hiçbir zaman grey market olmadı. Hiçbir müşterimiz de grey markete gitmedi. İkinci el değerinden, servisine kadar müşteriyi memnun etmeniz gerekiyor. Biz de özellikle fiyat konusunda belirli bir istikrarı koruyoruz.”

14 saniyede üstü açılıyor

CALİFORNİA T, Ferrari’nin uzun yıllar sonra yeniden turbo motor kullandığı bir model. Otomobil bir önceki California’ya göre 70 beygir daha fazla güç üretiyor. California T’nin kaputunun altında 560 beygir gücünde motor yer alıyor. Araç 0’dan 100 km/s hıza 3.6 saniyede ulaşıyor. Sert tavan kullanılan California T sadece 14 saniyede coupe’den cabrio’ya dönüşebiliyor.

Haberin Devamı