Gazete Vatan Logo

Milyar $’lık spekülasyonda son gün

Dolar kuru son 3 gündür 1.40 YTL seviyesinde çakılı kalırken, yabancı bir bankanın geçen hafta Cuma günü yaptığı 1 milyar dolarlık açığa satış işleminin süresi bugün doluyor

Türev enstrümanlarla yapılan vadeli açığa satış işleminin süresinin bitmesinin ardından kurun yapacağı hareket ise piyasalardaki en büyük merak konusu. Bankacılar dolar kurunun bugün piyasa kapanışında 1.40 YTL’nin altında kalması durumunda spekülasyonu yapan yabancı bankanın kâr yazacağını, üstünde olması halinde ise zarar edeceğini belirtiyor. Bu beklentiye karşın dolar, dün yurtdışında değer kaybederken, Türkiye’de 0.35 kuruş yükselerek 1.4050 YTL’ye çıktı.

Piyasadaki söylentilere göre geçen Cuma, düşük enflasyon beklentisine oynayan yabancı bir banka, 9 Şubat tarihi için 1 milyar dolarlık vadeli döviz satış sözleşmesi imzalamıştı. Söz konusu kontrat 1.40 YTL üzerinden yapılırken, bankanın zarar etmemek için kurları baskı altında tuttuğu belirtiliyordu. Dolar yurtdışındaki dalgalanmalara rağmen son 3 gündür 1.40 YTL düzeyinde dar bir aralıkta sıkıştı. Bu gelişme Türkiye döviz piyasasının en aktif oyuncusu konumundaki bankanın kur üzerinde yaptığı baskıyı doğrulayıcı nitelikte yorumlandı.

Haberin Devamı