Gazete Vatan Logo

Milli enerjide kilometre taşı

500 milyon dolara mal olacak, yıllık 800 MW güneş paneli üretecek fabrikanın temeli atıldı. Enerji Bakanı Albayrak, “Enerji teknolojilerinin yerlileştirilmesi için kilometre taşı olacak” dedi

Milli enerjide kilometre taşı

Türkiye’nin en büyük güneş enerjisi santrali olacak Karapınar YEKA için güneş modülü entegre tesisi kuruluyor. 1.000 megavatlık Karapınar ihalesini kazanan Kalyon ile Güney Koreli Hanwha Qcells, 500 milyon dolara mal olacak Malıköy Başkent Organize Sanayi Bölgesi’ndeki YEKA-Fotovoltaik Hücre ve Güneş Modülü Fabrikası için düğmeye bastı.

1.000 kişilik istihdam

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye’nin ilk yerli güneş modülü entegre tesisinin enerji teknolojilerinin yerlileştirilmesi için kilometre taşı olacağını belirtti. Temel atma töreninde konuşan Bakan Albayrak, “Bugün Bismillah diyerek, ilk adımı atacağımız bu yatırım 1.000’in üzerinde istihdam sağlayacak ve beraberinde yan sektörlerde de yeni iş alanlarının oluşmasına imkan verecek. Kurulacak fabrika yıllık 500 megavat ingot, wafer, 650 megavat hücre ve 800 megavat panel üretecek kapasitede olacak” diye konuştu.

Tokat gibi cevap

Türkiye’yi enerji teknolojilerinde dışa bağımlılıktan kurtarmak için ortaya koydukları Milli Enerji ve Maden Politikası kapsamında çok önemli bir idealin hayata geçirildiğini anlatan Albayrak, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“Bu sayede Türkiye’nin ne kadar güvenilir bir yatırım ortamına sahip olduğu ve enerji sektörünün küresel rekabete ne kadar hazır olduğu görüldü. 2013 yılından beri maruz kaldığımız onlarca ekonomik, siyasi, askeri tüm iç-dış sınama ve saldırılara rağmen, birilerinin içini kurt gibi kemiren ‘Türkiye nasıl olur da büyümede rekorlar kırar’ sorusuna da aslında cevap vermiş oluyoruz. Bugün bize dayatılmaya çalışılan suni ekonomik gündemleri elimizin tersiyle itiyoruz.”

Berat Albayrak, Türkiye’nin güçlenmesi için enerjide bağımlılık pragngasını söküp atmayı temel hedef olarak belirlediklerini sözlerine ekledi.

500 milyon $’lık yatırım

Konya-Karapınar’da kurulacak 1.000 megavatlık güneş enerjisi santrali ve söz konusu entegre fabrika için ihale 20 Mart 2016’da gerçekleştirilmişti. İhaleyi Kalyon-Hanwha Q-Cells grubu kazanmıştı. Şartnameye göre 24 ay içinde tamamlanması gereken fabrikanın kazanan konsorsiyum tarafından 12 ay içinde devreye alınması bekleniyor. Tesisin toplam maliyetinin 500 milyon doları bulacağı belirtiliyor. Karapınar ile elektrikte kilovatsaat başına 20 dolar/centlik fiyat 6.99 dolar/cente inecek.

Haberin Devamı

Teknolojİ İhraç eden ülke olacağız
Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye’yi yenilenebilir enerji konusunda teknoloji üreten ve hatta ihraç eden bir ülke konumuna getirmeyi hedeflediklerini söyledi. Yıldırım, temeli atılacak fabrikanın ve burada üretilecek panellerin Konya Karapınar’da 20 milyon metrekarelik alanda kurulacak 1.000 megavatlık güneş enerji tarlasının bir başlangıcı olacağını belirtti.
Millileşmeye önem verdiklerinin altını çizen Yıldırım, bu tesisin cari açık içerisindeki enerji açığı payını da düşürmeye yönelik ciddi bir adım olduğunu ifade etti. Güneşi, ‘Mevla’nın bitmeyen enerji kaynağı’ olarak nitelendiren Yıldırım, bunu insanlığın faydasına dönüştürmek için daha fazla akıl teri dökülmesi gerektiğini belirtti. Gelecekte, güneş santrallerinden çok uygun fiyatlarla enerji üretiminin mümkün hale geleceğini söyleyen Yıldırım, şöyle devam etti:
“Vatandaşlarımız da elektrik üretiminden, yeni teknolojilere kadar birçok konuda ihtiyaçlarını çok daha düşük ve makul maliyetlerle karşılayabilecek. Bir ülkenin gelişmesi, büyümesi, kalkınması ne kadar enerji ürettiğine, ne kadar enerji tükettiğine bağlı. Ülkemizde kurulu gücün yüzde 45’ini yenilenebilir enerji kaynaklarına dönüştürebiliriz. Şu anda yüzde 32’yiz, yüzde 45’e kadar, kısa ve orta vadede, bu oranı çıkarabiliriz.”

Haberin Devamı