Gazete Vatan Logo

Migros'un 50'inci yıl kutlaması şölene dönüştü

Migros, 50'nci yılını, yola ilk çıktığı Galata Köprüsü'nde büyük bir törenle kutladı. "Migros'a nice 50 seneler" diyen Migros Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Koç, "Migros Türk'ün Wal-Mart gibi dünya çapındaki kuruluşlara kıyasla önünde daha çok uzun yol var. Ancak yurtiçinde olduğu kadar yurtdışında da dinamik olarak büyümeyi sürdüreceğiz" dedi

Migros, 50'nci yılını Koç Sanayi Müzesi'nde düzenlediği törenle kutladı. Koç Holding Şeref Başkanı ve Migros Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Koç'un da katıldığı kutlamalarda Migros'un tarihi ve bugünü anlatıldı.

Davete 1954 yılında Ticaret Bakanı olan ve Migros'un kuruluşunda önemli rol oynayan Fethi Çelikbaş, İsviçre Migros Yönetim Kurulu Başkanı C. Hauser, Tuncay Özilhan, Bülent Eczacıbaşı, Haluk Dinçer, Saffet Ulusoy, Selçuk Yaşar, Feyhan Kalpaklıoğlu gibi iş dünyasının önde gelen isimleri, bakanlar ve üst düzey yöneticiler katıldı.

Büyümemiz hızla devam edecek
Rahmi Koç evsahibi olarak yaptığı açılış konuşmasında "Migros'a nice 50 seneler. Memleketimizde 50 ve 50 yaşın üzerinde 93 firma var, Migros bunlardan biri. Migros perakendecilik alanında birçok yenilikler getirmiş, müşterisinin bütün ihtiyaçlarını doğru tespit etmiştir" dedi. Koç; Migros'un Koç Topluluğu'na geçtikten sonraki 30 senede her yıl daha büyüyerek, kâr ederek, yurtdışma yatırım yaparak ve vergi ödeyerek bugünlere geldiğini anlattı.

Meşaleyi sektör adına yaktık
Koç, Migros Türk'ün Wal-Mart gibi dünya çapındaki kuruluşlara kıyasla önünde daha çok uzun yol bulunduğunu ancak her türlü rekabete göğüs gerecek gücü olduğunu, yurtiçinde ve yurtdışında dinamik olarak büyümeyi sürdüreceğini belirtti. Konuşmaların ardından Koç Müzesi'nde sembolik deniz dümenini çeviren Rahmi Koç, Galata Köprüsü'ndeki meşaleleri yaktı. Bunun ardından bir havai fişek gösterisi düzenlendi. Migros Genel Müdürü Ömer Bozer, Galata Köprüsü'nde perakende meşalesini, sektöre emeği geçen tüm firmalar adına yaktıklarını söyledi.

Rahmi Koç'tan tekne gezisi öncesi ekonomiye dair:
Gerçek olamayacak kadar iyi
Tekneyle dünya turuna çıkmaya hazırlanan Rahmi Koç, üç ay sonra Türkiye'ye geri döneceğini söyledi ve ekonomi ile ilgili görüşlerini sıraladı:

Cari açık en önemli tehlike
Cari açık memleketin en önemli konularından biri. Bugün bana ekonomistlerin dediği doğruysa, sıcak para ile finanse ediliyor. Tehlike de buradan geliyor. O para gelir, anında gidebilir. Dolayısıyla cari açığa çare bulmak lazım.

IMF ile fikir birliği içindeyiz
IMF ile fikir birliğindeyiz. IMF'nin dediği istikamette hükümet hareket ediyor. Çok takdir ediyorum. Programa sadığız.

İyi gidiş insanı korkutuyor
Ekonomi çok iyi gidiyor ama bu insanı korkutuyor. Amerikalılar'ın dediği gibi 'Too good to be true' (Gerçek olamayacak kadar iyi). İnsan merak ediyor.

Ekonomiye ince ayar lazım
ABD ekonomisinde nasıl ince ayar yapıyor? Ekonomi çok dinamik. Merkez Bankası'nın da ince ayar yapması lazım.

Çok soğutmak da iyi değil
Ekonomiyi çok ısıtırlarsa da fazla yavaşlatırlarsa da tehlikeli. Hele hele bizim gibi işsizlik olan, kayıt dışı yüzde 55'e gelen ülkelerde çok dikkat etmek lazım.

En önemli konu ihracat
YTL nasıl olacak, ihracatı nasıl etkileyecek, onu şimdiden kestirmek zor. Bence bir numaralı konu ihracatı artırmak. İhracatı 100 milyar dolara çıkarmamız lazım.

AB kelle hesabı yapıyor
AB'nin bize bir tarih vermemesi için bir sebep göremiyorum. Onlar da bu tarihi vereceklerdir. Nüfusumuz artıkça onların korkusu artıyor çünkü AB kelle hesabı yapıyor. Bizim girme zamanımız geldiğinde onlarda yardım edecek para kalmayacak. Şimdiden Almanya ayak diriyor. Ama Türkiye AB'ye girmek zorunda. İki kez treni kaçırdık, şimdi klüp büyüdü. Bir sorun olacağını düşünmüyorum.

Koç'un hayatı film olacak
"Avrupa ve Amerika'da ailelerin hayatları filme çekiliyor. Biz bunu zamanında ihmal ettik. Bu belgeleri tutmadık" diyen Rahmi Koç, hayatının film haline getirilmesi için bir projeye başlandığını açıkladı. Koç şimdilerde gününün büyük bölümünü film projesi için kamera karşısında geçiriyor.

Haberin Devamı