Gazete Vatan Logo

MHP'den flaş başvuru!

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), 12. cumhurbaşkanı sonuçlarının Resmi Gazete’de yayımlanmamasına ilişkin sorumlu kişiler hakkında Cumhuriyet Başsavcılıklarına başvuru ve tüm adli işlemlerde dahil olmak üzere her türlü yasal sürecin işletilmesi için Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanlığı’na başvuru yaptı.

Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Oktay Öztürk imzasıyla yapılan başvuruda, 10 Ağustos 2014 tarihinde yapılan 12. Türkiye Cumhurbaşkanı seçimi kesin sonuçları Yüksek Seçim Kurulu'nun 15.08.2014 tarihli kararıyla birlikte ilanen duyurulduğu belirtilerek, bu karar 6271 sayılı yasa gereği 15.08.2014 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı Cumhurbaşkanlığı makamı ile kamuoyuna ilan edilmiş ve Resmi Gazete'de aynı günlü mükerrer sayıda yayımlanmak üzere gönderildiği, ancak Yüksek Seçim Kurulu'nun Resmi Gazeteye göndermiş olduğu Cumhurbaşkanı seçimine ilişkin kesin sonuçları gösterir kararın bugüne kadar yayımlanmadığın belirtildi. Devamında, “Oysaki 298 Sayılı yasanın 13/2. maddesinde Yüksek Seçim Kurulu nihai kararlarının en kısa süre içerisinde Resmi Gazetede yayımlanması hükmü yer almaktadır.” denildi.

10 Ağustos 2014 tarihinde yapılan 12. Türkiye Cumhurbaşkanı Seçiminin ilk defa halk oylaması neticesi gerçekleştiği hatırlatılan MHP başvurusu şu ifadelerle devam etti: “(7. Cumhurbaşkanlığı Seçimi sayılmaz ise) Bu sebepten ötürü bu seçimdeki tüm uygulamalar gelecekte yapılacak olan Cumhurbaşkanı seçimlerine emsal teşkil edecek olup, teamül haline gelecektir. Bu seçim gelecek Cumhurbaşkanı seçimlerini de şekillendireceğinden bugün uygulanmış veya uygulanacak olan hukuk dışı kurallarında önünü açarak devletimizin siyasi yapısını temelinden sarsacak demokrasi dışı olumsuzlukları beraberinde getirecektir. Buna göre Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan’ın Milletvekilliği ve Başbakanlık görevlerinin de devam ettiği, Anayasanın 101. maddesine göre bu görevlerinin son bulacağı ve yine Anayasanın 102/4. maddesine göre seçilen Cumhurbaşkanı göreve başlayıncaya kadar görev süresi dolan Cumhurbaşkanının görevinin devam edeceği durumu düşünüldüğünde, tüm Anayasal kurumlar açısından bağlayıcı olan Yüksek Seçim Kurulu Kararları ve Yüksek Seçim Kurulunun tüzel kişiliği Resmi Gazete yönetiminden sorumlu kişilerce göz ardı edilerek siyasi iktidarın menfaatleri lehine suistimal edildiği görülmektedir.” Açıklama, “Bu konu ile ilgili kamuoyunda ciddi soru işaretleri belirmiş olduğundan ve Yüksek Seçim Kurulunun almış olduğu kararların itibarı açısından Resmi Gazete sürecinin de bizatihi Yüksek Seçim Kurulu tarafından takibi gerektiğinden, yasaya aykırı olarak hareket eden Resmi Gazete yönetiminde sorumlu kişiler hakkında Cumhuriyet Başsavcılıklarına başvuru ve tüm adli işlemlerde dahil olmak üzere her türlü yasal sürecin işletilmesinin Yüksek Seçim Kurulunun görevi dahilinde bulunması sonucu ve kamuoyunun bu konu hakkında bilgilendirilmesi amacıyla Yüksek Seçim Kuruluna başvuru yapılmıştır.” diye sona erdi.

Haberin Devamı