Gazete Vatan Logo

Metropoll nabız yokladı

‘Yargı bağımsız mı müdahale var mı?’

ANKARA - Metropoll Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi’nin bu ay Türkiye çapında gerçekleştirdiği, “Darbe Planları Gölgesinde Türkiye’de Siyaset ve Yargı Gerilimi” adlı araştırmasının sonuçlarını yayımladı. Amacı, “Son günlerde yaşanan hükümet ile yüksek yargı organları ve diğer siyasi organlar arasındaki gerilim ve tartışmalar konusunda halkın görüşlerinin tespit edilmesi” olarak belirtilen araştırmanın sonuçları şöyle:

- “Yargı bağımsız mı?” sorusuna araştırmaya katılanların yüzde 38,9’u “Evet” derken, yüzde 57,4’ü de “Hükümet yargıya müdahale ediyor“ dedi. 29 Mart’ta oyunu AK Parti’ye verdiğini söyleyenlerin yüzde 39’u, CHP’ye oy verdiğini söyleyenlerin yüzde 70’i, MHP’ye oy verdiğini söyleyenlerin yüzde 66’sı ” yargının bağımsız olmadığı “ görüşünde.

- Katılımcıların yüzde 44,2’si ”yargının tarafsız olduğu“ kanaatindeyken, yüzde 51,7’si ”yargının tarafsız olmadığı“ düşüncesine sahip. 29 Mart’ta oyunu CHP’ye verdiğini söyleyenlerin yaklaşık yüzde 55’i, MHP’ye verdiğini söyleyenlerin yaklaşık yüzde 57’si, DTP’ye verdiğini ifade edenlerin de yüzde 62,5’i ”yargının tarafsız olmadığı“ görüşünde.

- ”Türkiye’de bir yargı reformuna ihtiyaç var mıdır?“ şeklindeki soruya katılımcıların yüzde 78,7’si ”Evet“ derken, yüzde 17,8’lik kısmı ”Böylesi bir ihtiyaç olmadığı“ görüşünü ortaya koydu.

- Katılımcıların yüzde 62’si ”Türkiye’de yargının siyasallaştığını“ belirtirken, yüzde 31,6’sı ”yargının siyasallaştığı iddiasına katılmadı.“ Son seçimde oy verilen partiye göre incelendiğinde, AK Partililerin yüzde 55,7’si, CHP’lilerin yüzde 67,7’si, MHP’lilerin yüzde 70,8’i ve BDP’lilerin yüzde 62,5’i ”yargının siyasallaştığı“ görüşünde.

- Yargıya olan güvenin ne yönde etkilendiği sorulduğunda katılımcıların yüzde 50,8’i ”yargıya olan güveninin azaldığını“, yüzde 35,3’ü ise ”güveninde bir değişiklik olmadığını“ söyledi. Yüzde 11,7’lik bir kesim ise ”bu yaşananlardan sonra yargıya güvenlerinin arttığını“ ifade etti.

Haberin Devamı