Gazete Vatan Logo

Meslek lisesinden ön lisansa geçişte ek puan

Yasa taslağına göre, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu mezunu öğrenciler, YÖK’ün belirleyeceği aynı alanda ön lisans programına yerleşirlerse ek puan hakkı elde edecek. 10’uncu sınıftan itibaren sigorta geliyor.

Meslek lisesinden ön lisansa geçişte ek puan

YÖK Kanunu’nda değişiklik öngören kanun taslağına göre, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu mezunu öğrenciler, YÖK’ün belirleyeceği aynı alanda bir ön lisans programına yerleşmeleri halinde ek puan hakkı kazanacak.

Bir mesleğe yönelik program uygulayan liselere alanlarında bir programa giderken ortaöğretim başarı puanları ayrıca 0,06 ile çarpılarak artı puan alması uygulaması kanunla kaldırılmıştı. Kanun çıktığı tarihte kayıtlı olanların ve eski mezunların hakkını koruduğu için 2016 ÖSYS’de 30 Mart 2012 tarihinde kayıtlı ve mezun öğrenciler için artı puan uygulaması devam ederken, bu tarihten sonra kayıt yaptıranlar (2016 yılı mezunları) ek puan uygulanmasından yararlanamıyor.

YÖK belirleyecek

Bakanlar Kurulu’nda görüşülen 2547 sayılı YÖK Kanunu’nda yapılması öngörülen kanun değişikliği taslağına göre, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu mezunu öğrenciler, YÖK’ün belirleyeceği aynı alanda bir ön lisans programına yerleşmeleri halinde merkezi sınavdan aldıkları puana ek puan hakkı elde edecek. MEB yetkilileri, kanunun TBMM’de yasalaşması durumunda bu yılki üniversite yerleştirmelerinde meslek lisesi mezunlarına ek puan uygulamasının hayata geçirilebileceğini açıkladı. Kanun değişikliğiyle ayrıca mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu mezunlarının sınavsız geçiş uygulaması da kaldırılacak. Sınavsız geçiş uygulamasının kaldırılmasına ilişkin düzenlemenin ise kanunun yürürlüğe gireceği tarih itibarıyla belirleneceği ifade edildi.

Haberin Devamı

Sigorta ve ücret geliyor

Mesleki teknik Anadolu lisesi öğrencilerinin son sınıfta yaptıkları stajlara en az asgari ücretin yüzde 30’u kadar maaş zorunluluğu getiriliyor. Bu kapsamda, öğrencilerin stajlarındaki maaşlarının büyük bir oranı devlet, kalan oranı da özel sektör tarafından ödenecek. Beceri eğitimine gönderilen öğrencilere en az asgari ücretin yüzde 30’u kadar maaş ödenecek. Öğrencilerin maaşlarının büyük oranı devlet, kalan oranı da özel sektör tarafından karşılanacak. Diğer yandan yeni düzenlemeyle, meslek lisesine kayıt olan öğrenciler, 10’uncu sınıftan itibaren iş kazası risklerine karşı devlet tarafından zorunlu sigorta kapsamına alınacak.

Haberin Devamı