Gazete Vatan Logo

Mesajla dolandırma ‘başlık’la bitecek

Mesajla dolandırma ‘başlık’la bitecek

BİLGİ Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, dolandırıcılık maksatlı gönderilen kötü niyetli SMS’leri önlemek amacıyla düzenleme yaptıklarını belirterek, “Ticari reklam içeren SMS’lerde keyfi olarak başlık belirlemek yasaklanarak, başkasının adıyla/markasıyla SMS gönderilmesi engellenecek. Polis, emniyet, banka veya belirli bir markanın adını kullanan başlıkların kötü niyetli kişilerce kullanılması engellenecek” dedi.

Gönderenin unvanı

Tüketicilerden izinsiz SMS gönderilmesiyle ilgili çok sayıda şikayet alındığını anımsatan Sayan, bu şikayetlerde iki problem olduğunu dile getirdi. Sayan, “Şikayete neden olan ticari reklam SMS’lere ilişkin iki problemden birincisi, SMS’in başlığında yazan dolandırıcılık maksatlı ibareler. Yani bir bankadan veya sigorta şirketinden geliyormuş gibi görünen kötü niyetli SMS’ler. Bunlar için düzenleme yapıyoruz, kısa süre içinde yürürlüğe girecek. Artık ticari amaçlı gönderilen başlıklı SMS’ler, yalnızca gönderenin unvanı ve markasını içerecek ve bu durum belgelendirilecek” diye konuştu.

Haberin Devamı

Operatöre kod

SMS’LERLE ilgili ikinci konunun vatandaşların almak istemediği tanıtım SMS’leri olduğunu anlatan Ömer Fatih Sayan, yaptıkları düzenlemeyle SMS’i başlatan operatörün metnin sonuna kendisini tanımlayan 4 haneli bir kod ekleyeceğini belirtti. Sayan, “Böylece SMS’i başlatan operatör tespit edilecek sonra da hangi abonesi tarafından SMS’in gönderildiği bulunacak” dedi.