Gazete Vatan Logo

Merkür'e yolculuk 6 yıl sürecek

Amerikan uzay aracı Messenger, bugün erken saatlerde Florida'nın Cape Canaveral üssünden uzaya fırlatıldı. Uzay aracının, güneşe en yakın gezegen Merkür'e doğru 6 yıl seyahat etmesi bekleniyor

Uzay aracını taşıyan Delta 2 roketinin saat 2.16 (TSİ 9.16) sıralarında fırlatıldığı ve devasa roketin birkaç saniye içinde gökyüzünde küçük bir ışık haline geldikten sonra gözlerden kaybolduğu bildirildi. Atlas Okyanusu'ndaki tropik fırtınalar sebebiyle fırlatma işlemi, dün 1 gün ertelenmişti.

Kennedy Uzay Üssü Sözcüsü George Diller, aracın uzaya fırlatılışından önce gazetecilere yaptığı açıklamada, "Capa Canaveral bölgesinde, Tropik Fırtına Aleks'in etkisi kalmadı" dedi.

Fırlatılıştan dakikalar sonra Delta roketi, buzdolabı büyüklüğündeki uzay aracını bıraktı. Araç, güneş sisteminde 7.9 milyar kilometre yol katedecek.

Bilimadamları, güneş sistemindeki en esrarengiz gezegenin Merkür olduğunu ve bu gezegenin diğerlerinden farklı olarak daha fazla güneş radyasyonuna maruz kaldığını belirtiyor.

Merkür'de gündüz sıcaklık 450 santigrat dereceye çıkıyor ve bu sıcaklık kurşunu eritmek için yeterli. Geceleri ise Merkür, çok derin dondurucuya dönüşüyor. Merkür, ulaştığı soğuklukla oksijeni sıvı hale getirecek seviyeye geliyor. Gece vakti Merkür'de sıcaklık, eksi 212 santigrat dereceye kadar düşüyor.

Bilimadamları, Merkür'ün toplam kütlesinin yüzde 60'tan fazlasının demir korundan meydana geldiğini tahmin ediyor.

427 milyon dolarlık Messenger projesinin müdürü David Grant, misyona aracın güneşin etrafında 15 kez tur atmasının da dahil olduğunu belirterek, bunun riskli ve zor olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı