Gazete Vatan Logo

Merkez’den fırsatçılık uyarısı

Merkez Bankası enflasyon raporunda fiyat artışına dikkat çekerek fırsatçılık uyarısında bulundu. Raporda, dövizin etkilemediği ürünlerde yüksek artışın yaşanmasına vurgu yapıldı

Merkez’den fırsatçılık uyarısı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) enflasyonla ilgili yaptığı açıklamada, “Başta hizmetler olmak üzere döviz kuru geçişkenliği görece düşük olan kalemlerde dahi yüksek fiyat artışları kaydedilmesi dikkat çekici” ifadesini kullandı. Merkez Bankası, Eylül’de yıllık tüketici enflasyonun yüzde 24.52’e yükselmesinin ardından dün Fiyat Gelişmeleri Raporu’nu yayımladı. Raporda yakın dönemdeki döviz kuru gelişmelerinin yansımalarının birçok kalem üzerinde belirgin ölçüde hissedildiği vurgulanırken özellikle temel mallarda yıllık enflasyonun dayanıklı tüketim malları öncülüğünde kayda değer bir artış sergilediği dile getirildi. Fiyat artışlarının alt gruplar genelinde yayıldığı belirtilen raporda şu ifadelere yer verildi:

En yüksek artış gıdada

“Enflasyondaki yükselişin ana sürükleyicisi temel mal, gıda ve enerji grupları oldu. Üretici fiyat gelişmeleri bilhassa enerji ve ara malları kanalıyla maliyet baskılarının oldukça güçlendiğine işaret etti. Bu görünüm altında çekirdek göstergelerin yıllık enflasyonu ve ana eğilimi sert yükseliş gösterdi. Eylül’de, tüketici fiyatları üzerindeki üretici fiyatları kaynaklı maliyet baskıları güçlenerek sürdü.

Haberin Devamı

Döviz gelişmeleri temel mal grubu enflasyonunun yukarı yönlü seyrinde belirleyici olmaya devam ederken, Eylül ayı itibarıyla yıllık tüketici enflasyonuna en yüksek katkı 9.70 puan ile bu gruptan geldi. Gıda ürünlerindeki artış eğilimi hızlandı. İşlenmiş gıda fiyatları yüzde 6.42 ile endeks tarihinin en yüksek artışını kaydetti.”