Gazete Vatan Logo

Merkez Bankası ‘Sol’ dedi

Merkez Bankası, TL’nin simgesinin ‘sağda mı yoksa solda mı’ kullanılacağına dair tartışmalara son noktayı koydu. Banka, “Türk Lirası’nın simgesi solda kullanılacak. Diğer kullanımların hepsi hatalı. Pazarda, manavda, çarşıda, etiketlerde doğru kullanıma dikkat edilmeli” uyarısı yaptı.

ANKARA - Türk Lirası simgesinin, rakamın sağında ve solunda olmak üzere birbirinden farklı kullanımına Merkez Bankası son noktayı koydu. VATAN’ın haberi üzerine konuya açıklık getiren Merkez Bankası, simgenin yeriyle ilgili “Rakamın solunda olmalı” açıklaması yaptı.

1 Mart’ta düzenlenen toplantıda Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı tarafından açıklanan TL’nin simgesi, geçen süre içinde özellikle vatandaşlar tarafından pazarda ve manavda rakamın sağında kullanılmaya başlandı. Simgenin farklı ellerde hem sağda hem de solda kullanımı yaygınlaştıkça, ‘Doğru kullanımı ne?’ sorusu tartışılır oldu. Merkez Bankası hissedarlarının da aynı hataya düştüğü ortaya çıkınca, simgenin yeriyle ilgili MB Başkanı Erdem Başçı’nın sağda yazılmış bir örneğe ‘Yanlış’ demesiyle tartışma başlamıştı. Konuyla ilgili bilgi veren Merkez Bankası yetkilileri, TL simgesinin rakamın solunda kullanılacağını belirterek, “Türk Lirası’nın simgesi solda kullanılacak. Biz bu bilgiyi resmi web sitemize, ‘sık sorulan sorular’ bölümüne de koyduk. Diğer kullanımların hepsi hatalıdır. Pazarda, manavda her yerde doğru kullanıma dikkat edilmeli” dediler.

Web sitesiyle uyarıyor

Bu durum, bankanın resmi web sitesinde de ‘Sık sorulan sorular’ başlığı altında “Uluslararası uygulamalara paralel olarak simge, rakamın (parasal tutarın) solunda ve boşluk bırakılmadan kullanılır” ifadesi yer aldı.

Türk Lirası ve simge aynı anda kullanılamaz

Türk Lirası’nın kısaltması olan “TL” ifadesi ile yeni belirlenen simgenin aynı anda kullanılamayacağı da ayrıcı vurgulanıyor. Merkez Bankası, konuyla ilgili şu uyarıyı yaptı:

“TL, Türk Lirası’nın kısaltması, yeni belirlenen simge ise Türk lirasının simgesidir. Türk lirasını ifade edebilmek amacıyla kullanıldığı yere göre, aynı anda kullanmamak koşuluyla ya simge ya da kısaltma kullanılabilir. Metinlerde ve resmi yazışmalarda açıkça yazılması (Türk Lirası) veya kısaltmasının (TL) kullanılması tercih edilirken grafik, tablo gibi yerlerde simgenin kullanılması tavsiye edilir.”

Haberin Devamı