Gazete Vatan Logo

Merkel şaştı kaldı

Bu kabloların hepsi gerçekten sizin mi?

Türkiye’nin partner ülke olduğu CeBIT 2011 fuarına katılan Türk Telekom’un sahip olduğu Asya’dan Avrupa’ya yayılan fiberoptik altyapısı, Almanya Başbakanı Angela Merkel’i çok şaşırttı.

Türkiye’nin partner ülke olduğu CeBIT 2011 fuarına katılan Türk Telekom, Almanya Başbakanı Angela Merkel’i şaşırttı. Avrupa bölgesinin güçlü oyuncusu Invitel’i satın aldıktan sonra tüm ağlarını ‘Pantel’ adı altında toplayan Türk Telekom Grubu CEO’su Hakam Kanafani ve Türk Telekom CEO’su K. Gökhan Bozkurt, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Sanayi Bakanı Nihat Ergün ile Türk Telekom’un standını gezen Merkel’in şirketin Avrupa’ya yayılan fiberoptik altyapısını görünce, “Bu altyapının hepsi gerçekten sizin mi?” diyerek şaşkınlığını dile getirdiğini söyledi. İki yöneticinin verdiği bilgiye göre Merkel, Türk Telekom’un Avrupa’dan Asya bölgesine uzanan fiberoptik ağ haritasında Sibirya bölgesini göstererek, “Burada neden yoksunuz?” diye de sordu.

Teknoloji ihraç ediyoruz

Fuar kapsamında Türk gazetecilerle biraraya gelerek Merkel’in ziyareti ve grubun faaliyetleri hakkında bilgi veren Gökhan Bozkurt, Pantel’in 16 ülkede 30 bin kilometreye yakın fiberoptik ağına sahip olduğunu hatırlattı. Bozkurt, “İletişim altyapımızı bu satın alma ile Avrupa’ya yaymış olduk. Türk Telekom altyapısı artık Türkiye sınırları dışında da iletişim altyapısına sahip” dedi.

Son 5 yılda teknoloji ve altyapıya 9 milyar TL yatırım yaptıklarını anlatan Bozkurt, dünya şirketlerinin ekonomik daralma nedeniyle frene bastığı dönemlerde bile yatırımlarının hız kesmediğini vurguladı. Türk Telekom’un teknoloji ihraç eder hale geldiğini ifade eden Bozkurt, “Altyapımızı Pantel ile Avrupa’ya uzattık” diye konuştu.

Libya’dan Wirofon’la iletişim

Fiberoptik ağ dolayısıyla hızlı internet ADSL teknolojisine büyük yatırım yaptıklarını dile getiren Bozkurt, kullanım tarafında ciddi yükseliş olduğunu ifade etti. 7 milyona yakın abonenin yüzde 50’sinin kotasız tarife kullanır hale geldiğini belirten Bozkurt, içeriğin gelişmesiyle bu rakamın önümüzdeki dönemde daha da yukarılara taşınacağını anlattı.

Bozkurt, son 2 yılda kullanıcı başına data kullanımının 6 GB’tan 15 GB’a yükseldiğini sözlerine ekledi. Bozkurt, Libya’da yaşanan son olaylarda cep telefonu ağının çöktüğünü, bu dönemde Türk Telekom’un Wirofon uygulamasının bölgeden yoğun kullanımla karşılaştığını belirtti.

İster kontör yükle ister vergi öde

TÜRK Telekom Grubu’nun standında grubun teknoloji şirketleri İnnova, Argela, Sebit ve Sobee’nin ürünleri sergileniyor. İnnova, Ortadoğu’da PayFlex platformunu Avrupa’ya tanıttı. PayFlex platformunun içerisinde yer alan Mobil Bankacılık uygulamasında cep telefonu ile para transferi gerçekleştirilebiliyor. İnnova’nın tanıttığı diğer bir ürün ise ATM’ye rakip ödeme kioskları oldu. Kiosklarda kullanıcılar nakit veya kredi kartı ile fatura ödeyebiliyor, kontör yükleyebiliyor, vergi ödemesi ve döviz alım satımı gibi çeşitli işlemleri yapabiliyor. Argela ise internet TV ve avatar teknolojilerini tanıttı.

TÜBİSAD’dan Avrupalı şirketlere davet

CeBIT 2011’de, TÜBİSAD ile Alman Bilişim Sanayi’ni temsil eden BITKOM, ortak bir zirve düzenledi. TÜBİSAD Başkanı Turgut Gürsoy, “Türkiye Avrupa’nın en dinamik ileri teknoloji pazarıdır. Türk şirketleri Orta Asya ve Orta Doğu deneyimleri ile değerli bir ortaktır. Türkiye hızlı büyüyen ekonomisi, nitelikli işgücü ve potansiyeli ile yatırım yapmak veya isteyen Avrupalı şirketler için fırsatlar sunuyor “ dedi.

Almanya’daki Vodafone aboneleri Türk ‘Oksijen’i ile yön bulacak

Vodafone Türkiye’nin Ar-Ge şirketi Oksijen, Türkiye’den ilk yazılım ihracatını Vodafone Almanya’ya yaptı. Vodafone Locate adı verilen servisle Almanya’nın en büyük operatörü Vodafone’un 36 milyon abonesi yönünü Oksijen’in çözümü ile bulacak. Ürünle Vodafone’un kurumsal müşterileri çalışanlarını ve ekiplerini GPS ya da mobil şebeke ağını kullanarak takip edebilecek.

Vodafone Türkiye’nin araştırma ve geliştirme şirketi Oksijen Ar-Ge’nin ilk ticari lansmanı CeBIT 2011’de yapıldı. Şirketin lokasyon bazlı servis altyapısı hizmeti sunan Vodafone Locate ürünü, ilk etapta 36 milyon abonesi olan Vodafone Almanya için geliştirildi. Ürünün önümüzdeki dönemde dünya çapında 359 milyon abonesiyle 30’dan fazla ülkede faaliyet gösteren Vodafone Grubu’nun tamamına hizmet sağlaması bekleniyor.

Oksijen Ar-Ge’nin geliştirdiği Vodafone Locate, Vodafone’un kurumsal müşterilerinin, çalışanlarını ve ekiplerini GPS ya da mobil şebeke ağını kullanarak takip etmelerini sağlıyor. Vodafone Locate ile çalışanlar da toplantılarını koordine edip, katılım zamanı ve konumlarını sistem üzerinden belirleyebiliyor.

İlk adımı attık

Ürünü tanıtan Oksijen Ar-Ge Lokasyon ve Mesajlajma Geliştirme Kıdemli Müdürü Metin Barut, “Vodafone Grubu için teknoloji üreten ve inovasyon yaratan bir Ar-Ge merkezi olma hedefimizi gerçekleştirmekteki ilk adımızı Vodafone Locate ürünümüz ile atıyoruz. Vodafone Grubu’nun tümü için ürettiğimiz yeni teknolojilerle 359 milyon kullanıcıya ulaşmaktan mutluyuz” dedi.

Türkiye ile Almanya tek şebeke oldu!

Vodafone Türkiye ve Vodafone Almanya tek tarife ile abonelerine tek şebekede konuşuyor gibi hizmet sunmaya başladı. Vodafone Türkiye CEO’su Serpil Timuray ve Vodafone Almanya CEO’su Friedrich Joussen ortak basın toplantısında tek şebekede konuşuyormuş gibi hizmet veren yeni tarifelerini açıkladı. Vodafone aboneleri, kendileri için en uygun tarifeyi artık Türkçe ve Almanca olarak www.cepalmanya.com’da bulabilecek. Superflat ve Superflat İnternet tarifelerini seçen Vodafone abonelerine Türkiye’deki Vodafone’lularla konuşabileceği 500 dakika hediye ediliyor. Ayda 10 euroya evleri ve çevresinden (2 km alanından) günün her saatinde, Türkiye’deki ev ve iş numaralarını sınırsız arayabiliyor. Serpil Timuray, “Türkiye ve Almanya’daki vatandaşlarımız kendileri için en ekonomik tarifeyi seçebilecek. Önümüzdeki dönemde işbirliğimiz sürecek” dedi.

Vestel akıllı tahtaya kaldıracak

VESTEL, Türkiye’deki 600 bin sınıfı bilişim teknolojileriyle donatmayı hedefleyen FATİH Projesi’ne akıllı tahta sistemleriyle aday oldu. Vestel İcra Kurulu Başkan Vekili ve Dış Ticaret Başkanı Turan Erdoğan, “Bu iş milli bir proje. Eğer ihaleyi alırsak, akıllı sınıflar için geliştirdiğimiz akıllı tahta sistemlerini en fazla bir ayda üretiriz” dedi.

Türkiye çapında tebeşir tozunu tarihe karıştıracak olan Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi (FATİH) projesi için çalışmalarını tamamlayan Vestel, Hannover’de düzenlenen CeBIT Fuarı’nda akıllı sınıf çözümleri sistemlerini tanıttı. Yaklaşık 1.5 milyar TL’ye malolması beklenen FATİH Projesi’ndeki akıllı sınıflarda akıllı tahta sistemleri ile yeralmak istediklerini belirten Vestel İcra Kurulu Başkan Vekili Turan Erdoğan, “FATİH Projesi’ne akıllı tahtalarımızla adayız. Bu projeye yönelik Milli Eğitim Bakanlığı ile geliştirdiğimiz öğrenci bilgisayarlarını da sisteme entegre ettik” diye konuştu. İlk etapta 600 bin sınıf ve 3 milyon öğrenciyi kapsayan projenin şartname çalışmalarının devam ettiğini hatırlatan Erdoğan, şunları söyledi: “Vestel olarak TV üretim kapasitemiz 15 milyon ve şu anda üretimimiz 8 milyon. Bu yüzden eğer ihaleyi alırsak, akıllı sınıflar için geliştirdiğimiz sistemi en fazla bir ayda üretebiliriz.”

Ortadoğu’da yaşanan gelişmelerin ihracata etkisine de değinen TuErdoğan, “Mısır ve Tunus’a satışlarımız yavaşladı ama devam ediyor. Libya’ya ise sevkiyetımız durdu. Umarım bir aya kadar oradaki ortam da düzelir” dedi.

Haberin Devamı