Gazete Vatan Logo

Merkel ‘çevreci oto’ları frenledi!

Dünyanın en güçlü kadını ‘çevreci oto’ları frenledi..

Avrupa Birliği üyeleri, Almanya Başbakanı Merkel’in baskısıyla otomobilde kilometre başına 95 gramlık karbondioksit emisyon hedefini erteledi. Merkel, Audi, BMW ve Mercedes’i kayırmış oldu.

Dünyanın en güçlü kadını olarak nitelendirilen Almanya Başbakanı Angela Merkel, dev Alman markalar BMW, Daimler ve Audi’yi kollamak için bu kez gücünü otomotiv sektöründe gösterdi. Merkel, çevreye daha az zarar veren araçların üretimine adeta taş koydu.

Avrupa Birliği (AB) üyeleri, Almanya’nın itirazı nedeniyle 2020 yılına kadar otomobil üreticilerine, kilometre başına 95 gram karbondioksit emisyonu hedefi getirmeyi erteledi.

130’dan 95’e inecek

Lüksemburg’da toplanan AB çevre bakanları, 2015’te kilometre başına 130 gram emisyon hedefini 2020’de 95 grama indirmek konusunda uzlaşamayınca AB Dönem Başkanı Litvanya, kararı bir sonraki toplantıya bıraktı.

BMW, Mercedes ve Audi gibi lüks otomobil üreticilerinin olumsuz etkilenmemesini güvence altına almak isteyen Almanya, müzakerelerde ağırlığını koyarak İngiltere, Fransa, Polonya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Portekiz, Slovakya ve Estonya’yı kilometre başına 95 gram emisyon hedefinin 4 yıllık geçiş sürecine yayılması konusunda ikna etti.

Gözlerini korkuttu

İngiltere’nin, AB’nin bankacılık sektörüne yönelik düzenlemelerinin, Londra’nın finans merkezi statüsüne zarar vermemesini sağlamak için Berlin’den destek göreceği beklentisiyle emisyon hedefinde Almanya’nın tarafına geçtiği, Portekiz’in de kurtarma paketiyle ilgili beklentileri nedeniyle Almanya’yı desteklediği iddia edildi.

Lüksler çevreyi daha çok kirletiyor

AB’de birçok üretici, 2015 yılında bağlayıcı hale gelecek kilometre başına 130 gram karbondioksit emisyonu hedefini şimdiden tutturmuş durumda. Çevre örgütlerine göre üretciler, ilave maliyetle karşılaşmadan 2020 hedefini de tutturabilecek. 2012 yılı verilerine göre Avrupa’da satılan otomobillerin kilometre başına ortalama karbondioksit emisyonu, Fiat’ta 118.4 gram, Toyota’da 122.1 gram. Bu oran Honda’da 142.7 gram, Mercedes’te grama yükseliyor.

Otomotiv ihracatı krizden çıkan AB’ye çalıştı

Otomotiv sektörü, yılın ilk 9 ayındaki 15 milyar 734 milyon dolarlık ihracatının yüzde 68.6’sını (10 milyar 794 milyon dolar), Avrupa Birliği (AB) ülkelerine gerçekleştirdi. Avrupa pazarının uzun süredir durgunluk ile anıldığı dönemde Türkiye’nin toplam otomotiv ihracatı 9 ayda yüzde 12.1 artarken, bu oran AB’ye yapılan dış satımda 13.59’u buldu. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Avrupa’daki daralma yüzünden 9 ayda Almanya’ya gerçekleştirilen ihracat yüzde 0.49 geriledi. Ancak Almanya, gerilemeye rağmen 2 milyar 197 milyon 118 bin dolarla Türkiye’nin en büyük pazarı olmayı sürdürdü,

Çek Cumhuriyeti, Estonya, Finlandiya, Hollanda ve Slovakya’ya yapılan ihracatlarda da düşüş gözlenirken diğer AB ülkeleri Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Danimarka, Fransa, Hırvatistan, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsveç, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovenya ve Yunanistan’a ihracat artış gösterdi.

Sektör, bu dönemde gelişmiş Batı ülkelerinin yanı sıra Afganistan’dan Uganda’ya, Somali’den Tanzanya, Kamboçya, Bolivya, Etiyopya, Nikaragua, Bangladeş, El Salvador ve Filistin’e kadar, açlık, kuraklık ve iç çatışmalarla gündeme gelen ülkelerin de aralarında bulunduğu 182 ülke ve özerk bölge ile 14 serbest bölgeye ihracat yaparak çalmadık kapı, ayak basmadık yer bırakmadı. Otomotiv sektörü, Brunei, Dağıstan Cumhuriyeti, Fransız Polinezyası, Komor Adaları, Marshall Adaları, Myanmar (Burma), St. Pierre ve Miquelo’ya 9 aylık dönemde ilk kez ihracat yaptı.

Haberin Devamı