Gazete Vatan Logo

Menderes'le yasak aşk yaşadı diye 2. karısını mirasından men etmiş

Adnan Menderes döneminin polis şefi Avni Sözen'in ihanet acısıyla 2'nci karısını es geçtiği, yalısını 1 'inci ve 3'üncü eşi arasında paylaştırdığı adliyede ortaya çıktı

Mayıs 1960 ihtilalinin ardından, "vatana ihanet" suçlamasıyla asılan eski başbakan Adnan Menderes'in yakın arkadaşlarından dönemin İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Ferit Avni Sözen, 1997'de öldüğünde Sarıyer'deki yalısını üçüncü eşi Neriman Nükte Okandar ile kardeşi Mete Avni Sözen ve ilk eşi Neşe Tunca'ya miras bıraktı. Varisler davalık olunca, Sözen'in geçtiğimiz yıl hayatını kaybeden ikinci karısı, yazar Suzan Sözen'e hiçbir şey bırakmadığı ortaya çıktı. Çünkü karısı, en yakın arkadaşı Menderes'le yasak aşk yaşamıştı.

Adnan gelince kocam giderdi
Suzan Sözen, Adnan Menderes'le ilişkisini 27 Mayıs İhtilali'nin ardından, Dolmabahçe Sarayı'nda sorgulanırken şöyle anlatıyordu: "Kocam Ferit Sözen, o tarihte İstanbul Polis Okulu'nda hoca idi. Gümüşhane'ye tayin edildi. Gitmedik. Burada kalmak için çok çalıştık. Menderes'e bu işi yaptırmanın çarelerini aradım. Bir gün Tarabya'da, Piliç Osman'la tanıştım. Bize Başbakan'ı çok iyi tanıdığını ve Menderes'le tanıştırabileceğini söyledi. Ertesi gün, Menderes telefon ettirdi ve imzalı kitabımı istetti. Kocama sordum, muvaffak etti. Bu şekilde tanıştık, eve gelmeye başladı. O geleceği vakit, kocam hasta dahi olsa evden çıkardı. Pencerede parolamız vardı. Kocam anlardı, dönerdi."

Yassıada'daki aşk mektupları
O dönemde çıkan haberlere göre, sık sık Ankara'dan İstanbul'a gelen Menderes, Cadillac'ıyla, Suzan ve Ferit Sözen çiftinin Maçka'daki evinin önünde görülüyordu. Ferit Sözen'in Gümüşhane'ye tayini durdurulmuş ve İstanbul Emniyet Müdür Muavini olarak atanmıştı. Menderes ile Suzan Sözen'in arasında, 30 yaş vardı. Suzan Sözen 1955'de, meşhur aşk mektuplarını kaleme aldığında, Adnan Menderes 62, kendisiyse 32 yaşındaydı. İşte bu mektuplar, 'Yassıada Duruşmaları' günlerinde, Menderes'in özel kasasından çıkartılıp elden ele dolaştırılan, renkleri gök mavisi ve kenarları tırtıklı kağıtlardaki aşk mektuplarıydı. Yine Menderes'in Taksim Parkotel'deki özel odasında bulunan 'Sanera' adlı romanın birinci sayfasında, şu ithaf yer alıyordu: 'Adnan, her satırında sen varsın..." Suzan Sözen'in Menderes'e imzaladığı kitaptı bu. Ve yine beraberliklerinin bir anısı olarak imzalayıp Menderes'e verdiği kendi fotoğrafının altına Suzan Sözen şu satırları yazmıştı: "Bir kaş çatısıyla cihanı yerinden oynatan Menderes, selam sana..."

Haberin Devamı