Gazete Vatan Logo

MEB ile YÖK’ün burs kavgası

Millİ Eğitim Bakanlığı, “5 yıl içinde 5 bin öğrenci” projesinde, YÖK’ü burslarda devre dışı çıkardı. YÖK ise “Devre dışı kalırsak, öğrencilere üniversitelerde görev vermeyiz” restini çekti...

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) ile Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) arasındaki çekişme bitmek bilmiyor. Şimdi de yurtdışı bursları iki kurumu karşı karşıya getirdi ve yeni bir “by-pass” kavgası çıktı.

“5 yıl içinde 5 bin öğrenci” projesine bu yıl start veren MEB, “yetişmiş personel ihtiyacı ve bilim adamı” yetişmesi için hükümetin bakanlık ve diğer kamu kurum ve kuruluşların bütçelerinden finanse edilerek bu yıl bin öğrenciyi yurt dışına gönderme kararı aldı. Bakanlık, Temmuz ayından itibaren burslu lisans üstü eğitim yapmak isteyenlerin başvurularını kabul etmeye başladı. MEB’in by-pass ettiği YÖK ise, üniversitelerin MEB’in gönderdiği öğrencileri by-pass edeceğini açıkladı. Çelik’e önceki gün mektup gönderen Teziç, şöyle dedi:

BAKANLIK VERECEK: Bakanlığınız internet sitesinde, başvuru koşulları incelendiğinde, LES (Lisansüstü Eğitim Giriş) puanı, mezuniyet notu, yabancı dil puanı, kabul belgesi ve referans mektubu öğrenci seçiminde uygulanacak puanın yüzde 75’ini oluşturacağı, yüzde 25’lik puan ise mülakat ile belirlenerek yerleştirme yapılacağı anlaşılmaktadır.

YENİ BİR UYGULAMA: 1416 sayılı kanun uyarınca yurtdışına gönderilecek öğrencilerin seçimi üniversitelerimizde görev yapan öğretim üyelerinden oluşan jüri tarafından sınav ile yapılırken Bakanlığımız ve Başkanlığımız temsilcilerinin yaptığı toplantı neticesinde LES’in bilim sınavı olduğu, yurtdışına gönderileceklerin de bu sınav sonucuna göre seçileceğine karar verilmişti. Bu karar neticesinde adaylar Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı’na müracaat ederler, LES puanları ve tercihleri dikkate alınarak ÖSYM Başkanlığı’nca yerleştirilirlerdi. Bu yıl ise Bakanlığımızca yeni bir uygulamaya gidildiği görülmektedir.

ÖĞRETİM ÜYELERİ YAPMALI: Söz konusu adayların seçimi önceki yıllarda olduğu gibi ÖSYM Başkanlığı’nca LES sonuçlarına göre yapılması, mülakatı yapacak jürinin öğretim elemanları arasından belirleyeceği isimlerden oluşması amaca uygun olacaktır.

GÖREV VERMEYİZ: Yurtdışına gönderilecek öğrenciler lisansüstü öğrenimlerini tamamlayarak döndüklerinde üniversitelerde görev verilecek ise Anayasa’nın yukarıda anılan ilgili hükümlerine uyulması, aksi takdirde sözkonusu öğrencilere, görev verilmesinin mümkün olamayacağını bilgilerinize sunarız.

Haberin Devamı