Gazete Vatan Logo

MBTHM'nin ilk verileri açıklandı!

İstanbul’un havası AB kentlerinden temiz

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 13 milyon lira yatırımla kurulan ve 17 Ocak’ta Başbakan Erdoğan’ın açtığı Marmara Bölge Temiz Hava Merkezi’nin (MBTHM) ilk verileri açıklandı.

Yapılan ölçümlere göre İstanbul’un havası AB kriterlerine göre Kükürtdioksit (SO2) bakımında temiz çıktı. Edirne’nin Keşan ilçesi ile Çanakkale’nin Çan ilçesi kalitesiz kömürden dolayı havası en kirli yer olarak belirlendi.

Mecidiyeköy kirli

İstanbul, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Kocaeli, Sakarya, Bilecik, Yalova, Bursa, Balıkesir ve Çanakkale’deki hava ölçüm istasyonlarından alınan ve kentsel, trafik, endüstri, kırsal hava kalitesi kategorilerinde değerlendirilen verilerde, İstanbul Mecidiyeköy’de trafik kaynaklı hava kirliliği Azotdioksit (NO2) yüksek çıkarken, Kandilli’de ise gemi trafiğine bağlı Azotdioksit (NO2) hava kirliliği tespit edildi.

Esenyurt ve Şirinevler

Isınma kaynaklı hava kirliliğinden ortaya çıkan kükürtdioksit (SO2) ortalamaları en düşük ve havası temiz iller ise İstanbul, Yalova, Balıkesir ve Sakarya oldu. Tekirdağ Merkez, İstanbul Esenyurt, Çanakkale Çan, Bursa Kestel ve İstanbul Şirinevler trafik kaynaklı Partikül Madde (PM10) hava kirliliği yüksek olarak tespit edildi. İstanbul’da doğalgazın yaygınlaşması ile hava kirliliğinin son yıllarda azaldığı ve Kükürtdioksit (SO2) olarak AB limit değerlerinden bile daha temiz bir havaya sahip olduğu belirtildi.

Haberin Devamı