Gazete Vatan Logo

Mayıs-Haziran sendromu “şimdilik” UCUZ atlatıldı

Dünya borsaları “Kara Salı” dan sonra çabuk toparlandı. Çöküşü tetikleyen Çin Borsası dün yüzde 3.9 prim yaptı. İstanbul Borsası panik satışlara direndi ve endeks de 41 bin desteğini aşağı yönde kırmadı. İçeride dolar bir ara 1.430 YTL’ye kadar çıksa da, akşam saatlerinde 1.417’ye geriledi

Piyasalarda 2007’nin ilk finansal kazası hafif sıyrıklarla atlatıldı. Tüm dünya borsaları bir önceki gün yaşanan depremin ardından dün yaralarını sarmaya çalıştı. Her ne kadar Avrupa borsaları önceki günkü düşüşten sonra dünü ekside kapasalar da, özellikle ABD piyasasından gelen iyi haberlerle moral buldular. Ayrıca önceki gün yüzde 8.9 düşerek tüm dünyanın kabusu olan Çin Borsası da dün yüzde 3.9’luk primle kapandı.

İMKB 41 binde direndi
Önceki gün global sarsıntıya yüzde 4.5 değer kaybederek katılan İstanbul Borsası düne de yine satıcılı başladı. Saban saatlerinde dolar kurunun 1.430’u geçmesi de sabah saatlerindeki satıcılı seyirde etkili oldu. Ancak gerek doların 1.436 seviyesinden daha yukarıya çıkmaması gerekse İMKB endeksinin 41 bin seviyesinde satış görmemesi panik havasının dağılmasına neden oldu. Gün sonuna doğru doların YTL karşısında biraz daha gerilemesi ile tepki alımları gören İMKB 100 Endeksi günü 41 bin 430 puandan kapadı. Hisse senetlerinin değer kaybı yüzde 0.82’de kaldı. Merkez Bankası’nın gösterge dolar kuru 1.4130/1.4198 olarak açıklandı.

Ben Bernanke: Bir tehlike görmüyorum
ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke, küresel borsalarda meydana gelen düşüşün ardından New York Borsası’nı da etkileyen gelişmelere ilişkin olarak piyasalarda bir tehlike görmediğini söyledi.

Bernanke, Kongre’de yaptığı konuşmada, piyasalarda önceki gün meydana gelen düşüşün tek bir tetikleyicisinin olmadığını belirtirken, tüm gelişmelerin yakından takip edildiğini ve piyasaların şimdiye kadar gayet iyi çalıştığını vurguladı. ABD ekonomisinin görünümünde büyük farklılıklar beklemediğini ve makul bir büyüme beklentisi içinde olduğunu ifade eden Bernanke, ancak Hükümetin, artan bütçe açığına erken ve anlamlı önlem alması gerektiğini söyledi. Bütçe açığının önemli bir unsuru olan sosyal güvenlik sistemine değinen Bernanke, yaşlanan nüfusun, sosyal güvenlik dengesini olumsuz etkilediğini bildirdi. Bernanke, sosyal güvenlik finansman sorununun çözümüne yönelik gerekli önlemin kısa zamanda alınmaması halinde, ABD ekonomisinin zayıflayacağını ve maliyeti gelecek nesillerin ödeyeceğini vurguladı. Bernanke’nin konuşmasının ardından, New York Menkul Kıymetler Borsası’ndaki alımlarda artış görüldü.

Piyasalar düşüşü anlamaya çalışıyor
* Nakit bolluğu öyle bir düzeyde ki ekonomistler global piyasalarda yaşanan satışların riskli aktiflere karşı 5 yıldır süren ilginin sonunu getirmiş olacağına inanmıyor.
* Yatırımcılar düşüşü tetikleyen unsuru tam olarak çözemedi. Asıl sorunun İran’ın nükleer planları ya da ABD ekonomik verilerine olan güvensizliğe dayandıranlar var.
* Ancak analistler şundan emin görünüyorlar: Yatırımcılar bir süre daha risk ve getiri peşine düşecek.
* Çünkü ortada gidecek yer arayan çok fazla miktarda nakit var.
* Analistlere göre Japonya hatırı sayılır bir faiz artırımı yapmadıkça bu oyun devam edecek.
* Bir analistin yorumu çok anlamlı: Oyun devam edecek çünkü yatırımcıların durumu tersine çevirmeleri artık ürkütücü bir hale geldi. Çökmeye izin verilmeyecek ölçüde büyümüş olma sendromuna girildi.
* Liberal ekonomistler arasında çok tutulan bir teoriye göre, bu oyun sonsuza kadar devam edebilir.
* Ancak pek çok yatırımcı için de Mayıs-Haziran krizinden sonra bu şok alarm zillerinin çalmasına neden oldu. Bu sonsuz görünen piyasa güçlenmesinin sonu dramatik bir finansal sarsıntı ile gelebilir.

Herkes pozisyonuna göre konuşuyor
Goldman Sachs: YTL sat
Deutsche Bank: YTL al

Yatırım bankası Goldman Sachs, kısa vadede YTL satıp euro almanın kazançlı olacağı önerisinde bulundu. Goldman Sachs, kısa vadede 1.89’dan 1.82 YTL’ye kadar euro alımı tavsiye etti. Yatırım bankasının müşterilerine yazdığı mektupta “Zayıf temeller ve kırılgan pozisyonlar nedeniyle kısa vadede riskler gelişmekte olan piyasa para birimlerinin daha da zayıflayacağına işaret ediyor” dedi. Yatırım bankasına göre Türkiye büyük dış açıkları, fazla değerli varlıkları ve yerel hisse senedi ve tahvil piyasasındaki büyük pozisyonları nedeniyle bu kategoriye giriyor. Deutsche Bank ise Güney Afrika para birimi randa yatırım yapanlara YTL’ye dönmeleri tavsiyesinde bulundu. Deutsche Bank önerisinde “Siyasi istikrar ve risk primi faktörleri lirayı rand karşısında tercih edilir konuma getirdi. Güney Afrika ile kıyaslandığında Türkiye’de cari açığın iyileşmesi daha keskin, büyüme ise daha güçlü olacak” ifadesi yer aldı.

Çin Başbakanı Wen: Piyasa istikrarına odaklanacağız
Global piyasalarda düşüşü tetikleyen Çin’in Başbakanı Wen Jiabao, hükümetinin ülkenin mali piyasalarının emniyet ve istikrarını korumayı öncelik haline getireceğini söyledi. Wen, iktidardaki Komünist Parti’nin ideolojik yayın organlarından Qiu Shi gazetesine verdiği demeçte, “Mali güvenlik ve istikrarı korumak için mali regülasyon kapasitemizi artıracağız” dedi.

Ocak’ta dış ticaret açığı 3.14 milyar $
Ocak ayında bütçe açığının 6 milyar YTL’yi geçmesinin ardından, dış ticaret rakamları da tahminlerin üzerinde geldi. TUİK verilerine göre Ocak’ta 6 milyar 490 milyon dolarlık ihracat, buna karşılık 9 milyar 630 milyon dolarlık da ithalat yapıldı. Dış ticaret açığı 3 milyar 140 milyon dolar olurken beklediği açığın 3 milyar dolarda kalacağı yönündeydi.

İhracatta yüzde 26.5’lik artış olurken, ithalattaki artış oranı yüzde 18.3’te kaldı. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 67.4’e yükseldi.

Haberin Devamı