Gazete Vatan Logo

Matematik yapıp Senegal’in balıklarını Japonya’ya taşıdık

Türk işadamlarının Senegal’den alıp Japonya’ya sattıkları balıkları taşıyan THY, Afrika’nın en etkin havayolu oldu. Afrika’yı dünyaya bağlamada birinci sıraya yerleşti

Matematik yapıp Senegal’in balıklarını Japonya’ya taşıdık

Türk Hava Yolları (THY), Afrika’da en etkili ve en etkin havayolu şirketi oldu. THY Genel Müdürü Temel Kotil, THY’nin Afrika’daki en etkili ve etkin havayolu şirketi olduğunu belirterek, Afrika’yı dünyaya bağlama bakımından birinci olduklarını söyledi. Neredeyse yarım asırdır Afrika’ya uçuş düzenleyen ve son yıllarda ise Kuzey Afrika’ya yoğunlaşan havayolu şirketi, bu kıtada uçuş noktalarını 4’ten 47’ye yükseltti. Afrika’da hiçbir zaman taşıma suyla değirmen döndürmediklerini ifade eden Kotil, şöyle konuştu: “Afrika’da uzun soluklu bir proje içindeyiz. Öncelikle yarı yolcuyla bile para kazandırdığı için 160 yolculu küçük uçakların gidebildiği yerleri seçtik. Bu seferleri başlattığımız zaman ticari görünmüyorlardı. Sektörü bilmeyenler, yaptığımız matematiğe hakim olmayanlar THY’nin siyasi uçtuğunu söylüyorlardı. Aslında rakiplerimize göre 20-30 yıl sonra Afrika pazarına girdik ancak kısa bir sürede rakiplerimizin önüne geçerek Afrika’da en etkili, en etkin havayolu olduk. Afrika’yı dünyaya bağlama bakımından ise birinciyiz. Çok büyük bir ağımız olduğundan Afrika’yı dünyaya bağlamada 10 bin alternatif sunuyoruz.” Temel Kotil, Afrika biletlerinin çoğunun kıta dışına satıldığını belirterek, “Afrika’ya transit yolcu sayımız çok yüksek. Yurt dışına giden uçaklarımızın yarısı transit yolcuyken, Afrika’da ise bu oran yüzde 80’e kadar çıkabiliyor” dedi.

Haberin Devamı

İşadamları Afrika’ya gitmeli

Temel Kotil, kıtada Türk işadamlarının Çin ve Suudi işadamlarından sonra en etkin iş adamları olduğunu dile getirdi. Türk işadamlarının bölgeye küçük işletme olarak giderek bunun avantajlarını iyi kullanmalarını öneren Kotil, Türk işadamlarının yatırım yapmaları için Afrika’ya davet etti. Kotil, “Afrika’nın koca bir nüfusu var. Senegal’de ticaret yapan çok sayıda Türk iş adamı var. Biz, Türk iş adamlarının Senegal’den alıp Japonya’ya sattıkları balıkları uçaklarla İstanbul üzerinden Tokyo’ya götürüyoruz. Etiyopya’da tekstil Türklerin elinde. Somali havaalanındaki terminali bir Türk iş adamı yaptı. Kenya’da çiçek ihracatı var. Ruanda’da kahve ihracatı var. Hemen her ülkede ihraç edilen bir kalem var” diye konuştu.

Haberin Devamı