Gazete Vatan Logo

Marka yatırımına da Eximbank!

'Nasıl makine almak, fabrika yapmak...'

Başbakan Yardımcısı Babacan, marka harcamalarını da yatırım olarak kabul edeceklerini ve buna uygun kredi mekanizmasını Eximbank içinde gerçekleştireceklerini açıkladı.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, marka için yapılan harcamayı bir yatırım olarak kabul ettiklerini belirterek, “Nasıl makine almak, fabrika yapmak bir yatırımsa marka için harcanan da bir yatırımdır diyoruz ve bu felsefeye uygun bir kredi mekanizmasını da Eximbank içinde gerçekleştirmiş oluyoruz” dedi. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’la birlikte Eximbank uygulamaları konusunda Başbakanlık’ta basın toplantısı düzenleyen Ali Babacan, Eximbank’ın ayrıca orta ve uzun vadeli işletme sermayesi ve yatırım kredisi de sağladığını hatırlatarak, burada da firma limitinin en son rakamlara göre 50 milyon dolara kadar çıktığını bildirdi.

Babacan, bankanın ‘marka kredisi’ programına da değinerek, “Marka kredisi programını yaygınlaştırmak istiyoruz. Biz artık marka için yapılan harcamayı bir yatırım olarak kabul ediyoruz. Nasıl makine almak, fabrika yapmak bir yatırımsa marka için harcanan da bir yatırımdır diyoruz” diye konuştu.

Teminat mektupsuz kredi

Merkez Bankası kaynaklı sevk sonrası reeskont kredilerin de bulunduğunu ve bunun daha yeni bir uygulama olduğunu belirten Babacan, burada banka teminat mektubunun gerekmediğini, böylece ilave bir teminat maliyetinin de doğmadığını vurguladı. Bunun da önemli bir uygulama olduğuna işaret eden Babacan, ihracatçıların bu uygulamadan daha çok yararlanmasını arzu ettiklerini söyledi.

Bakan Babacan, “İhracatçılarımızın en önemli maliyet unsurlarından biri olan finasman maliyetini, yani ihracat kredilerindeki faizlerin de yeniden bir gözden geçirilmesi kararını verdik. Yeni uygulamalar ve yeni faiz oranlarını belirledik” dedi.

Nakit kredi desteği

Eximbankın faaliyetlerine ilişkin de bilgi veren Babacan, bankanın en önemli faaliyetinin sigorta garanti işlemleri ve nakit kredi desteği olduğunu vurguladı. Babacan, şunları kaydetti:

“Nakdi kredilere bakıldığında, burada da ciddi bir artış olduğu görülüyor. 2010’da 3.9 milyar dolar, 2012’de 15.1 milyar dolara çıkmış, bu seneki hedef ise 19 milyar dolar. Toplama baktığınız zaman, 2010’da toplam ihracatımızın yüzde 7.8’i Eximbankın desteklediği ihracatmış, 2012’de yüzde 14.4’e çıkmış, 2013’te de yüzde 19’a çıkmış durumda.”

Yurtdışı müteahhitlik hizmetine ‘politik risk sigortası’ geliyor

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Eximbank’ın ihracatçıya kullandırdığı nakit kredi faizlerinin yarından itibaren yüzde 0.75 ile 2.25 arasında düşeceğini bildirdi.

Bankanın ihracatçılara yönelik yurtiçi alacak sigortasını ve yurtdışı müteahhitlere dönük politik risk sigortasının de yeni dönemde başlayacağını açıklayan Babacan, “Her iki uygulamada yılın ikinci yarısında başlayacak. Eximbank şu anda hazırlıklarını yapıyor, çok kısa zamanda bunlar bitecek inşallah” diye konuştu.

Babacan, müteahhitlere yönelik uygulamayla, yurt dışında taahhüt işi alan firmalara savaş, iç isyan, hükümet müdahalesi gibi politik nedenlerle onaylanmış hakkediş bedellerinin ödenmemesi ya da Türkiye’ye transfer edilememesi, kontratın iptal edilmesi veya değişikliğe gidilmesi ya da makina-ekipman parkının zarar görmesi durumunda yurt dışı müteahhitlik hizmetleri politik risk sigortasının yılın ikinci yarısında uygulama gireceğini bildirdi.

Bir ülkede bir sorun çıktığında ciddi bir panik havası ortaya çıktığını dile getiren Babacan, bütün bu risklere karşı müteahhitlerin işlerini sigorta ettirme imkanına kavuşacaklarını söyledi.

Haberin Devamı