Gazete Vatan Logo

Mamutlar dönüyor

Sibirya’da iki yıl önce bulunan yavru mamut fosili, klonlanarak nesli tükenen mamut ırkının canlandırmak için umut oldu

Rusya’nın kuzeyinde Sibirya’da 2007 yılında yerli bir köylü tarafından göl kenarında bulunan altı aylık yavru mamut fosili, mamut ırkının yeniden canlandırılması için başlangıç oldu. Lyuba adı verilen 50 kilogram ağırlığındaki dişi mamut yavrusu eksi 15 derecede hiç bozulmadan günümüze kadar gelebildi. Hatta annesinden emdiği süt bile yavru hayvanın midesinde tespit edildi. Araştırmaya bizzat katılan dünyaca ünlü fosilci Fransız Bernard Buigues, ilk defa hortumu, dudakları ve bütün uzuvları yerinde olan bir mamut fosili bulunmuş olduğunu söyledi.

En iyi korunan fosil

Gizemli bir şekilde öldüğü sanılan hayvanın genetik haritasını çıkarmanın daha kolay olacağını söyleyen Buigues, on yıl içinde topladıkları kan hücreleriyle klonlama yapabileceklerini belirtti. Bir başka Fransız araştırmacı Yves Coppens ise, “Amacımız ’Jurasic Park’ı yeniden yaratmak değil. Biz sadece nesli tükenen ırkların yeniden dünyaya getirilip getirilemeyeceğini araştırıyoruz” dedi. Lyuba hakkında National Georgaphic dergisi için bir araştırma hazırlayan Amerikan Michigan Üniversitesi paleontologlarından Daniel Fisher, “85 santimetre boy ve 130 metre uzunluğunda iri bir köpek büyüklüğünde olan bu mamut yavrusu şimdiye kadar dünya üzerinde bulunmuş en iyi korunan fosil olma özelliğini taşıyor. Muhtemelen çamura saplanarak hayatını kaybetti. Buz çağı hakkında çok şeyler öğretebilir” diye konuştu.

Lyuba üzerinde iki yıldır çalışan Rus Zooloji Enstitüsü Başkan Yardımcısı Alexei Tikhonov, “Lyuba’yı klonlamak için tüm imkanlarımız mevcut. Ancak 42 bin yıldır donmuş vaziyette bulunan hücrelerin buna elverişli olacağını sanmıyorum”dedi.

Haberin Devamı