Gazete Vatan Logo

Maliye harekete geçti

Maliye Bakanlığı, ihracattaki KDV iadelerindeki yüksek artış üzerine 200 ihracatçı firmayı incelemeye aldı. KDV'deki beklenmeyen artışın nereden kaynaklandığı ortaya çıkarılacak.

İhracattaki artış yüzde 24-25’de kalıp, KDV iadelerindeki artışın yüzde 37’ye çıkması sonucu KDV iade tutarı 19.2 milyar YTL’ye ulaştı

Maliye Bakanlığı 200 ihracatçı firmayı incelemeye aldı. KDV iadesindeki beklenmeyen artışın nereden kaynaklandığı ortaya çıkarılacak

MALİYE Bakanlığı, ihracattaki katma değer vergisi (KDV) iadelerindeki yüksek artış üzerine, ihracatçı firmalar nezdinde inceleme başlattı. İhracatçıya ödenen KDV iadelerindeki artışın, ihracat artışının 12-13 puan üzerine çıkması, Maliye Bakanlığı’nı harekete geçirdi. İlgili birimler, KDV iadeleri için geniş çaplı bir tarama yaptı. Bu taramada, bu yıl, geçen yıla göre çok yüksek iade alan firmalara bakıldı. Bu firmaların yurt içi satışları ile ihracat rakamları irdelendi. Diğer risk analizlerinin de yapılmasının ardından, ilk aşamada KDV iadesi incelemesine tabi tutulacak 200 firma belirlendi.

Denetim birimleri iş başında
Söz konusu firmalar, merkezi denetim birimleri Teftiş Kurulu, Hesap Uzmanları Kurulu ve Gelirler Kontrolörleri arasında paylaştırıldı. 80’er firma hesap uzmanları ve gelirler kontrolörlerince, 40 firma ise maliye müfettişlerince incelemeye alınırken, Bakanlık, bu işlemin önümüzdeki 1 ay içinde tamamlanması talimatını verdi. Maliye Bakanlığı’ndan bir yetkili de, ihracatta yüzde 24-25 dolayında bir artış olmasına karşın, KDV iadelerinde yüzde 37’lik bir artış meydana geldiğini belirterek, şu değerlendirmede bulundu: “İadelerdeki artış, ihracat artışının oldukça üstünde. Bu fark nereden kaynaklanıyor, işte bunun için bir araştırma yapılıyor. Bu amaçla öncelikle iadeler konusunda bir risk analizi yapıldı. Büyük oranda artışı bulunan şirketler başta olmak üzere, firmalar belirlendi. Denetim birimleri, şimdi bu firmaları inceliyor. İncelemeler sonrasında ortaya çıkan durum Bakanlığımız tarafından değerlendirilecek. Bu değerlendirmenin ardından gerekirse daha kapsamlı bir incelemeye de başvurulabilecek.”

Bütçe yetmedi
Bu arada Maliye Bakanlığı verilerine göre, vergi iadelerinde bu yıl bütçe hedefleri de oldukça aşıldı. 2007 bütçesinde, çok büyük bölümünü ihracatçıya ödenen KDV iadelerinin oluşturduğu vergi iadeleri için 15 milyar 889 milyon YTL öngörüldü.

Ancak, iadelerdeki büyük artış sonrasında bu rakamın yılın bitiminde 19 milyar 228 milyon YTL’yi bulacağı anlaşıldı. Maliye Bakanlığı 2008 yılında da 16 milyar 594 milyon YTL vergi iadesi yapılmasını planladı.

KDV ve ÖTV gelirlerinde 7.1 milyar YTL’lik sapma

BU yılın tümündeki vergi tahsilatının, başlangıç hedefinin 7.1 milyar YTL altında kalacağı anlaşıldı. Hükümet, 2007 bütçesinde toplam 158 milyar 153 milyon YTL’lik vergi geliri hedeflemişti. Ancak 2008 bütçe çalışmaları kapsamında, yılın ilk dokuz aylık gerçekleşmeleri dikkate alınarak yapılan projeksiyonlar, bu yılın tümündeki vergi tahsilatının 151 milyar 56 milyon YTL düzeyinde kalacağını gösterdi. Projeksiyonlar, 2007 yılı vergi gelirlerinin, bütçe hedefinin 7 milyar 97 milyon YTL altında çıkacağını ortaya koydu. Bu da hedefe göre yüzde 4.5’lik bir sapma anlamına geliyor.

Vergi gelirlerinde bu yıl yaşanan ve yüzde 6.5’lik faiz dışı fazla hedefinin tutturulamamasına yol açan sapma, iç tüketimdeki daralma nedeniyle hükümetin öngördüğü tutarda “dolaylı” vergi artışı sağlayamamasından kaynaklandı. En büyük sapma ise KDV tahsilatında yaşanıyor. Bunda, vergi iadesinin kaldırılması nedeniyle fiş, fatura alımlarının azalmasından çok, tüketim hacmindeki daralmanın etkili olduğu belirtiliyor. Dahilde alınan KDV’de bu yılın tümü için başlangıçta 20 milyar 200 milyon YTL olarak hedeflenen tahsilatın, son projeksiyonlara göre 16 milyar 500 milyon YTL düzeyinde kalacağı tahmin ediliyor. Buna göre dahilde KDV tahsilatı hedefin 3 milyar 700 milyon YTL altında kalacak.

Bu yıl 2006 yılına göre yüzde 27 artış beklenen dahilde alınan KDV’de gerçekleşen artışın yüzde 3.7 ile çok düşük düzeyde kalacağı görülüyor.

Haberin Devamı